Anasayfa


23-01-2023
Ta Nea: ‘Larisa’ya yeni Suda – Amerikalılar sessizce ne inşa ediyor?’
Larisa için ABD’nin yeni Suda üssü benzetmesi yapıldı.
23 Ocak 2023 Pazartesi

Larisa için ABD’nin yeni Suda üssü benzetmesi yapıldı. Ta Nea gazetesinin haberinde, Larisa’daki Hava Kuvvetlerine ait 110. Savaş Kanadının son dönemde Amerikalıların ilgi odağı olduğu belirtildi.

Söz konusu üssün, ABD – Yunanistan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması kapsamında olduğu belirtilen haberin başlığında ise “Türkiye nasıl tepki gösterecek” ifadesi dikkat çekti.

Haberde, askeri analistlere göre, Larisa’nın ABD Hava Kuvvetleri için Dedeağaç ve Suda ile eş değer, belki de daha büyük öneme sahip bir üs haline gelmesinin beklendiği kaydedildi.

ABD – Yunanistan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması çerçevesinde, ABD’nin 12 Kasım’da Larisa’daki 110. Savaş Kanadına 8 gelişmiş MQ-9 Reaper İnsansız Hava Aracı (İHA) konuşlandırıldığı hatırlatılan haberde, bunun 2018 yılından bu yana devam ettiği ve bir ilk olmadığı hatırlatıldı.

Askeri kaynakların birçok kez açıkladığı gibi, söz konusu İHA’ların yalnızca ABD kuvvetleri tarafından kullanıldığı ve en azından şu ana kadar ortak bir eğitim planı ve programı olmadığı da haberde yer aldı.

İlk başta sayısı iki olan İHA’ların bugün sekize ulaşmasının önemli bir artış olduğu ifade edilen haberde, Larissa hava üssünde yapılan çalışmaların, ABD’nin bölgede “kalıcı” olduğu ve söz konusu çalışmaların sadece belirli bir hava aracına (İHA) yönelik olmadığı senaryolarına da neden olduğu belirtildi.

ABD-Yunanistan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşmasının süresiz yürürlükte kalmasına yönelik kararın arkasında da ABD’nin bölgedeki üslere yatırım yapabilmesine kolaylık sağlamak olduğu ifade edildi.

Ta Nea gazetesinde, yerel basında ABD'nin, Amerikan Hava Kuvvetleri Avrupa - Afrika (USAFE - AFAFRICA) komutasının kalıcı üssünü oluşturmak amacıyla Larissa hava üssüne daha fazla yatırım yapma yönünde kararın alındığı bilgilerine yer verildiğine dikkat çekti.

Haberde ayrıca aynı bölgede Stefanovikio’da 1. Ordu Havacılık Tugayı karargahının da ABD Hava Kuvvetlerine ait UH-60 Black Hawk helikopterlerine ve personeline ev sahipliği yaptığı hatırlatıldı.

İHA teknolojisindeki en gelişmiş MQ-9 Reaper'ın geniş bölgede ABD kontrolünü arttıracağı için Rusya’nın gözünün özellikle Ukrayna savaşı sonrasında bu üslerde olacağı da ifade edildi.

Haberler


Hakan Aysev’den Gümülcine’de muhteşem konser

Baran, İkinci Şans Okullarındaki öğrencilerin ulaşım sorununu sordu

İskeçe’de hatim etkinlikleri başlıyor

Yerapetritis: ‘Deniz parklarının yeri henüz belirlenmedi’

UEFA Avrupa Konferans Ligi yarı final eşleşmeleri belli oldu

Yapay Zeka: Fırsatlar ve Dezavantajlar

Edirne’de ‘Balkan İş Forumu’

Bu geceden itibaren yağışlar etkili olacak

Topsidis, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Shinas’la görüştü

Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı