Anasayfa

24-01-2023
Gümülcineli Türk kültürü araştırmacısı Sabiha Tansuğ vefat etti
Aslen Batı Trakyalı olan ünlü etnolog, koleksiyoner ve Türk kültürü araştırmacısı Sabiha Tansuğ vefat etti.
24 Ocak 2023 Salı

Anadolu’nun giyim kuşam geleneklerinin ortaya çıkarılması, bunların gelecek kuşaklara aktarılması için Türkiye'yi karış karış gezen ve bunları özel bir koleksiyonda derleyen etnolog Sabiha Tansuğ, 88 yaşında İzmir’de yaşamını yitirdi.

Özellikle Türkmen kültürü üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Tansuğ, dünyanın birçok ülkesinde "Anadolu Kadın Başlıkları" konulu sergiler açmış, portresi Türkiye'de dönemin madeni 50 kuruşlarının üzerinde yer almıştı.

İki kitabı, 200’ü aşkın makalesi ve çok sayıda ödülün sahibi olan Tansuğ, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

Tansuğ’un cenazesi 25 Ocak Çarşamba günü, İzmir Güzelbahçe Yalı Camii’inde kılınacak ikindi namazının artından Bademler Köyü Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Adı ve sahip olduğu Anadolu kültürünü anlatan zengin koleksiyonu da, yakında Bademler Köyü Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı tarafından hizmete açılacak müzede yaşatılacak.

SABİHA TANSUÄž KİMDİR?
1935 yılında Gümülcine’de dünyaya gelen Tansuğ, 1941’de ailesiyle birlikte Batı Trakya'dan Türkiye'ye göç etti. Çocukluğu Tire, Manisa, Akhisar, Bergama’da geçti. Göztepe Kız Akşam Sanat Okulu’nda okuduktan sonra İstanbul’a gitti ve Nuri İyem’den resim dersleri alarak karma sergilere katıldı.

1963 yılında çıktığı Avrupa gezisinde gördüğü kostüm müzelerinden etkilendi. Daha sonra Ege bölgesine yaptığı gezilerde, kadın başlıkları derlemeye başladı. Koleksiyonu zamanla binlerce esere ulaştı. Ayrıca bu konuda yüzlerce makale yazdı.

İstanbul Mecidiyeköy’de açılan Sabiha Tansuğ Sanat ve Kültür Evi’nin kapanmasının ardından Tansuğ koleksiyonunu sergilenmek üzere Bademler Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’na bağışladı.

Haberler


İskeçe’nin Memkova köyünde şok yaratan cinayet olayı

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları Atina’da protesto edildi

Talihsiz kaza sonrası Şükrü Davut yaşamını yitirdi

Muhalefetten ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına tepki

Ketenlik’te bin kişilik toplu iftar

Tempi trajedisinin üçüncü yıl dönümünde Sintagma Meydanı doldu

Büyükelçi Erciyes, Atina’da GAT üyeleriyle iftar programında bir araya geldi

İskeçe’nin ünlü tatlıcısı Bahadır Cemiloğlu’nun vefatı İskeçe’yi yasa boğdu

Ramazan’da camiye provokasyona Batı Trakya Türk Azınlığı’ndan sert tepki

Büyük Derbent’te geleneksel iftar buluşması devam etti

Başkonsolos Ünal saldırıya uğrayan Hürriyet Camii’ni ziyaret ederek Cuma namazı kıldı

BTAYTD Kadınlar Kolu’ndan Başkonsolos Ünal’a ziyaret