Anasayfa


29-01-2023
29 Ocaklar Gümülcine’de anıldı
29 Ocak 1988 Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü ile 29 Ocak 1990’da Türk azınlığa yapılan saldırı ve şiddet olayları Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulunun düzenlediği etkinlikte anıldı.
29 Ocak 2023 Pazar



29 Ocak 1988 Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü ile 29 Ocak 1990’da Türk azınlığa yapılan saldırı ve şiddet olayları Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulunun düzenlediği etkinlikte anıldı.

Moderatörlüğünü Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’in yaptığı "29 Ocaklar ve Yansımaları" adlı etkinlik, 29 Ocak Pazar günü Gümülcine Türk Gençler Birliğinde gerçekleşti. Etkinlikte, İskeçe eski Vali Yardımcısı Musa Vidinli, eski Milletvekili Galip Galip, Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hülya Emin, Dostluk Eşitlik Barış Partisi Gençlik Kolları Başkanı Burak Adil konuşmacı olarak yer aldı.

29 Ocakları yaşamış ve hayatını kaybetmiş olanlara bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlik, o dönemi anlatan kısa sinevizyon gösterisi ile devam etti.

Müftü İbrahim Şerif açılış konuşmasında, 29 Ocak olaylarının Batı Trakya Türkleri için bir dönüm noktası olduğu belirterek, dönemin Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı İsmail Rodoplu'nun, 29 Ocak 1988'deki hak arama yürüyüşünün gerçekleşmesindeki rolünü vurguladı.

Azınlık insanına birçok alanda haksızlık yapıldığını kaydeden Şerif, "Gümülcine Türk Gençler Birliği, İskeçe Türk Birliği ve Gümülcine Türk Öğretmenler Birliğinin isimlerinde Türk kelimesi bulunduğu için tabelalarının indirilmesi bardağı taşıran son damla oldu." diye konuştu.

İskeçe eski Vali Yardımcısı Musa Vidinli konuşmasında, azınlığı 1988 kitlesel eylemine sevk eden olaylara atıfta bulundu.

Vidinli, Başbakan Kiriakos Miçotakis'in Aralık 2022'deki Arnavutluk ziyaretini hatırlatarak, "Miçotakis'i Arnavutluk'ta Yunan bayraklarıyla karşılıyorlar. Bütün ulusal kanallar buna yer veriyor. Miçotakis, kendi vatandaşlarımızla dertleştik diyebiliyor. Peki biz burada Türk bayrağı açabilir miyiz? Türkiye Dışişleri Bakanı bizim hakkımızda bir şey söylediğinde Yunan devleti hemen buna karşı bir açıklama yapıyor." ifadelerini kullandı.

Milli Direniş Günü, GTGB etrafından toplanan binlerce azınlık insanına azınlık önde gelenlerinin seslenmesi için bürosunu açan eski Milletvekili Galip Galip de o gün yaşananları dinleyicilere aktardı.

Eski Milletvekili Galip Galip 29 Ocak olaylarının Batı Trakya Türklerine karşı yapılan baskıların sonucu olarak ortaya çıktığını belirterek, 29 Ocak yürüyüşünde kadın katılımcıların çokluğuna vurgu yaptı.

Batı Trakya Türk kadınlarının bütün sokakları doldurduğunu söyleyen Galip, 29 Ocaklardaki direniş ruhunun unutulmaması gerektiğini ifade etti.

1988 sonrası Batı Trakya’da Türk azınlığı içinde bağımsız milletvekili seçme fikrinin olgunlaştığına dikkat çeken Günden Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hülya Emin, 29 Ocak 1990 günü yaşanan saldırılarla ilgili bilgi verdi.

29 Ocakların Batı Trakya Türkleri için iki önemli dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Hülya Emin, gençlerin 29 Ocaklarda neler yaşandığı konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Son konuşmacı Burak Adil de gençlerin 29 Ocaklara bakışını dile getiren bir konuşma yaptı.Burak Adil, "29 Ocaklar, bir dik duruşun, bir kahramanlığın öyküsü. Tarihe altın harflerle yazılmış haksızlıklara karşı mücadelenin günüdür." ifadelerini kullandı.

Kısa bir müzik dinletisiyle devam eden etkinliğin kapanış konuşmasını ise İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa yaptı. Müftü Trampa, 29 Ocakların gençlere aktarılmasının önemini vurguladı.

Etkinliğe katılanlar arasında Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Aykut Ünal ve eşi İlayda Ünal, İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Delihüseyin, Dostluk Eşitlik Barış Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkan Yardımcısı Ahmet İbram, azınlığın kurum ve kuruluş temsilcileri yer aldı.

Haberler


Eyalette orman yangınlarına hazırlık toplantısı

Varufakis: ‘Almanya, İsrail’in savaş suçu işleme hakkını savunuyor’

Azınlık milletvekilleri İTB genel kuruluna katıldıkları için hedef gösterildi

İşçiler 24 saatlik genel greve gitti

ABTTF’den Strazburg’a çalışma ziyareti

İskeçe Türk Birliğinden ‘Çocuklar Eğleniyor’ etkinliği

YDP cezaevindeki Fredi Beleri’yi AP aday listesine aldı

Soğuk ve yağışlı hava geliyor

Dendias: ’Türkiye insansız hava araçlarında çok ileri adım attı’

Basın mensupları dün grevdeydi

GTGB’den geleneksel Çocuk Şenliği

Kasselakis, ABD’deki İsrail lobisi AIPAC ile görüşmesini iptal etti