Anasayfa

06-04-2016
Encümenler Birliği Türkçe'ye kısıtlama getiren karara tepki gösterdi
Azınlık Okulları Encümenler Birliği, eyalet eğitim müdürünün talimatı üzerine azınlık okullarına gönderilen ve Türkçe'nin kullanımına ciddi kısıtlama getirmeyi amaçlayan karara tepki gösterdi.
6 Nisan 2016 Çarşamba

Encümenler Birliği, eyalet eğitim müdürünün azınlık okullarında yapılan duyuruların Türkçe yapılmamasına yasak getiren, Lozan antlaşması ve Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan protokollere aykırı olan bir kararı azınlık okullarına göndermekten çekinmediğini belirtti.

Azınlık Okulları Encümenler Birliği Başkanı Ercan Ahmet, konuyla ilgili olarak eyalet eğitim müdürü, Rodop ili ilköğretim ve ortaöğretim müdürlerine yazı gönderdi. Okullara gönderilen yazıyla Türkçe'nin pratikte ortadan kaldırıldığını belirten Ercan Ahmet, bunun Lozan antlaşması ve Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan protokollere aykırı olduğunu ifade etti.

Azınlık eğitimindeki sorunların devam ettiği, kitap sorunu, öğretmen sorunu, azınlık öğretmenlerinin nerede ve nasıl bir eğitimden geçeceği gibi sorunların çözüm beklediği ortamda azınlık ile istişare edilmeden alınan kararların dayatıldığı vurgulandı. Lozan antlaşması ve kültür protokollerinin geçerliliğini koruduğunu ve Yunan hukuk sisteminin bir parçası olduğunu hatırlatan Ercan Ahmet, hukuki temel ve mantıktan uzak sözkonusu kararın öğretmenler ve veliler arasında endişeye neden olduğunu dile getirdi. Azınlık eğitimini ilgilendiren çok daha ciddi sorunların olduğuna dikkat çekilen yazıda, azınlık okullarının Türkçe ve Yunanca olmak üzere iki dilli olduğunu ve bu şekilde çalıştıkları vurgulandı.

Azınlık Okulları Encümenler Birliği tarafından eyalet eğitim müdürü ve ilköğretim ile ortaöğretim müdürlerine gönderilen yazıda, azınlık okullarına gönderilen ve Türkçe'nin kullanımına ciddi kısıtlama getirmeyi öngören kararın hangi hukuki temele dayandığı ve neyi amaçladığı soruldu.



Haberler


DEB Partisi’nden Pavlos Fissas için Türkçe ve Yunanca anma video mesajı

İsrail ile askeri işbirliğine destek verenlerin oranı yüzde 51

YDP ilk sırada, ELAS ikinci, kararsızların oranı yüzde 18

KKE, İsrail ile ‘Aşil Kalkanı’ anlaşmasının iptalini istedi

Mazonakis’in ölümü sonrası sağlık merkezlerine yapay zekâ denetimi

Fener’de yeni ticari alanlar belirleniyor

Margarita Papandreu 103 yaşında hayatını kaybetti

Türk turistlerin Yunan adalarına ilgisi artıyor

Yapay zekâyla yakınlarının sesini kopyalayıp dolandırdılar

Kış öncesi ısınma yakıtına hükümetten müdahale

İskeçe Müftülüğünde din görevlileriyle istişare toplantısı

Avramopulos’un dokunulmazlığı kaldırıldı