12-04-2016
İTB kongresine "Türkçe'ye kısıtlama" genelgesi damgasını vurdu
İskeçe Türk Birliği'nin yıllık kongresi 10 Nisan Pazar günü gerçekleştirildi. Kongrenin divan başkanlığını İTB eski başkanlarından Mehmet Hacıhalil, yazmanlığını ise Ali Salihoğlu ile Dilek Hacıhalil yaptı.
407 üyenin oy kullandığı İskeçe Türk Birliği genel kurulunda 6 oy boş çıkarken, bir oy da geçersiz sayıldı. Kongrede faaliyet raporu yönetim kurulu başkanı Ahmet Kurt tarafından okunurken, denetim kurulu raporu da denetim kurulu başkanı İsmet Tüccar tarafından okundu.
İskeçe Türk Birliği'nin bu yılki kongresi geçtiğimiz günlerde Eyalet Eğitim Müdürlüğü tarafından azınlık okullarına gönderilen ve Türkçe'nin kullanımına kısıtlama getiren genelge damgasını vurdu.
Kongrede İskeçe SİRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, İskeçe Müftü Yardımcısı Ahmet Hraloğlu, DEB Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İskeçe İl Teşkilatı Sorumlusu Ozan Ahmetoğlu, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Ahmet Kara ve İskeçe eski milletvekili Çetin Mandacı selamlama konuşması yaptı. Yapılan tüm konuşmalarda azınlık okullarında Türkçe'ye getirilmek istenen kısıtlama eleştirildi. Azınlık temsilcileri, 1 Nisan 2016 tarihli genelgenin derhal iptal edilmesini talep ettiler. Konuşmalarda ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin İskeçe Türk Birliği'yle ilgili kararının uygulanması da istendi.
MİLLETVEKİLİ HÜSEYİN ZEYBEK
İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek İskeçe Türk Birliği kongresinde yaptığı konuşmada azınlık okullarındaki Türkçe kullanımıyla ilgili olarak gönderilen genelgeye değindi. Zeybek, "Sayın eyalet eğitim müdürü 'Türkçe'yi yasaklamadım' dese de okullarmızda açıklamaların Türkçe yapılmasını yasakladığı ortada. Bu genelgeden sonra bir mücadele başladı. Kendisini aradık, bakanlığı aradık. Bu okulların iki dilli olduğunu, Cunta döneminde bile bunun bu şekilde devam ettiğini ve kimsenin bu durumu değiştiremeyeceğini söyledik. Bu hatayı düzeltmelerini istedik. Yoğun baskılar sonucunda eyalet eğitim müdürü bir basın açıklaması çıkardı. Tabii biz bu genelgenin yeni bir genelgeyle düzeltilmesini istedik. Eyalet eğitim müdürü yarın konuyla ilgili genelgeyi okullara gönderecektir. Bunu yapmadığı takdirde biz de gereken neyse yapacağız. Zaten Danışma Kurulu'nun ilan ettiği bir eylem planı var. Umuyorum ki düzeltilmiş genelge okullarımıza ulaşacaktır" dedi.
DEB PARTİSİ BAŞKAN YARDIMCISI OZAN AHMETOÄžLU
Daha sonra konuşan DEB Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İskeçe İl Teşkilatı Sorumlusu Ozan Ahmetoğlu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin İTB kararı ve son günlerde gündemi meşgul eden azınlık eğitimi sorunlarıyla ilgili görüşlere yer verdi. Ahmetoğlu şöyle konuştu: "1983 yılında başlayan İskeçe Türk Birliği'nin, milli kimliğimizin inkarına dayanan politikaya karşı verdiği hukuk mücadelesi, 25 yıl sonra 2008 yılında AİHM'de haklı bulunmuştur. Aradan 8 yıl geçti. O dönem başkanlığını yaptığım bu kurumun sözkonusu karardan sonra resmiyetinin bizlere iade edileceğini düşündük ve buna inandık. Fakat aradan geçen 8 yıla rağmen bir hukuk cinayeti devam ediyor ve AİHM'nin verdiği karar hala tanınmıyor. DEB Partisi'nin temsilcisi olarak şunu söylemek istiyorum; AİHM'nin İskeçe Türk Birliği ve diğer derneklerimizle ilgili verdiği karar Yunanistan'da eğer demokrasi ve hukuk varsa bir an once tanınmalı, derneğin resmiyeti iade edilmeli ve tabelamız asılmalıdır. Bundan 30 kusür yıl önce o tabela ordan indirildiği gibi şimdi de hukuka ve demokrasiye dayanarak o tabela yerine asılmalıdır." Azınlık eğitimi konusundaki tartışmalara da değinen DEB Partisi Genel Başkanı Yardımcısı Ahmetoğlu "Az önce konuşan milletvekilimiz bizlere okullarımızda Türkçe konuşulmasını kısıtlayan genelgenin iptal edileceği müjdesini verdi. Kendisine teşekkür ediyoruz. İnşaallah bu genelgenin iptaline yönelik yeni genelgenin yarın okullarımıza gönderildiğini görürüz. Bundan bir hafta önce tam 1 Nisan günü, sanki 1 Nisan şakası yaparcasına okullarımıza göndermiş olduğu ve öğretmenlerin Türkçe kullanmasına kısıtlama getirilen kararın bir an önce iptal edilmesi gerekiyor. Bütün azınlık kurumları ve azınlık halkı bunu talep ediyor. Yarınlarımızın güvencesi çocuklarımızın eğitimi için 'olmazsa olmaz' özelliğe sahip olan azınlık eğitimi son yıllarda büyük bir saldırı altındadır. Azınlık eğitimi fiilen ortadan kaldırılmak istenmektedir. Bunun devamı da camilerimizdir. Camilerimize de son dönemde yapılan saldırıları hep birlikte görüyoruz. Ne okullarımıza ne de camilerimize yapılan hukuksuz davranışları kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.
AHMET HRALOÄžLU
İskeçe Müftü Yardımcısı Ahmet Hraloğlu da konuşmasına, yurtdışında bulunan İskeçe Müftüsü Ahmet Mete'nin selamlarını ileterek başladı. İskeçe Türk Birliği'nin tüm İskeçelileri bir çatı altında birleştiren ve azınlığın ilk sivil toplum kuruluşu olması nedeniyle de son derece önemli bir kurum olduğunu vurguladı. "Bu çatı hepimizi birleştiren bir çatıdır" diyen müftü yardımcısı Hraloğlu, "Müftülük olarak biz dini sahada, İskeçe Türk Birliği de sosyal sahada azınlığımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. Bu güzide kuruluşumuzu desteklemek ve ayakta tutmak en önemli vazifelerimizden biri olmalı. İskeçe Türk Birliği'nin verdiği hukuk mücadelesi inşallah başarıyla tamamlanacaktır." diye konuştu. Türkçe eğitim konusuna da değinen İskeçe Müftü Yardımcısı Ahmet Hraloğlu, Türkçe'ye getirilen yasakların kabul edilmesinin mümkün olmadığını belirterek, bu yanlıştan en kısa sürede dönülmesinin şart olduğunu ifade etti.
MUSTAFÇOVA BELEDİYE BAŞKANI CEMİL KABZA
Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza da, İskeçe Türk Birliği'nin sadece İskeçelilerin değil, tüm Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı'nın en önemli merkezlerinden biri olduğunu söyledi. Belediye başkanı Kabza şu ifadelere yer verdi: "Son zamanlarda Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı'nın değerlerinin bir saldırıya hedef olduğunu görüyoruz. Milli kültürümüze olan saldırının yıllarca şahidi oluyoruz. Son zamanlarda en temel hakkımız olan anadilimiz Türkçe'ye de bir saldırının olduğuu müşahade ediyoruz. Camilerimize, vakıflarımıza, müftülerimize kısaca bizi biz yapan değerlerimize bir saldırının olduğunu tespit ediyoruz. Uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınmış olan bu haklarımızı kullanmak yerine bunları müdafa etmekle meşguluz. Bundan kurtulmanın zamanı geldi diye düşünüyorum. Bu mücadelenin merkezlerinden biri olan İskeçe Türk Birliği'nin arkasında durmamız gerekiyor. Yeni seçilecek olan yönetime şimdiden başarılar dilerim. Toplum olarak bu kurumumuzun arkasında durmamız gerekiyor. Bizi biz yapan değerlerimize ve kurumlarımıza sahip çıkmanın ve sarılmanın zamanı geldi diye inanıyorum."
BTAYTD BAŞKANI AHMET KARA
Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı ve aynı zamanda İskeçe Türk Birliği'nin avukatı olan Ahmet Kara konuşmasında eskiden İskeçe Türk Birliği'nin kapalı bir kulüp gibi çalıştığına dair iddiaların olduğunu belirterek, "Ancak böyle bir şey tabii ki yoktu. Birileri böyle iddialar ortaya atsa da bu gerçeği yansıtmıyordu" diye konuştu. Kara, bu ve bunun gibi iddiaları dikkate almadan birliğin çalışmaya devam etmesinin en doğru seçenek olduğunu söyledi. İskeçe Türk Birliği'nin hukuki süreciyle ilgili olarak da bilgi veren Ahmet Kara, İskeçe Türk Birliği davasını yürüten Orhan Hacıibram'dan bu görevi devraldığını hatırlattı. Ahmet Kara, İskeçe Türk Birliği'nin ikinci kez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurduğunu dile getirerek şunları ifade etti: "Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İTB'nin bu başvurusunu kabul etmedi. Bunu, aynı davayla ilgili olarak ikinci bir başvuruya gerek olmadığı için kabul etmedi. Zaten İskeçe Türk Birliği'yle ilgili olarak AİHM'nin bir verdiği bir karar var. Bu kararın uygulanmasını da takip ediyor. Yunanistan'dan bu kararın uygulamaya konmasını istiyorlar."
ESKİ MİLLETVEKİLİ ÇETİN MANDACI
İskeçe eski milletvekili Çetin Mandacı da konuşmasında azınlık okullarına getirilmek istenen Türkçe yasağına değinerek bu uygulamanın kesinlikle kabul edilmeyeceğini söyledi. Sözkonusu genelgenin iptal edilmesi gerektiğini dile getiren Mandacı, milletvekili Hüseyin Zeybek'in bu konuda verdiği haberin sevindiri olduğunu ifade etti. Azınlık sorunlarının temelinde milli kimliğin inkarının yattığını kaydeden Çetin Mandacı, İskeçe Türk Birliği'yle ilgili kararın da bir an önce uygulanması gerektiğini dile getirdi. Mandacı, eğitim yılı başında yaşanan Türkçe kitap sorunu ve öğretmen eksikliğine de atıfta bulundu.
ERKAN RUŞEN
Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği eski başkanı öğretmen Erkan Ruşen de konuşmasında azınlık eğitimindeki sorunlara değindi. Ruşen özellikle İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Ortaokul - Lisesi'nin bina sorununa vurgu yaptı ve bu sorunun mutlaka çözüme kavuşması gerektiğini söyledi. Ruşen 600 civarında öğrencinin çok zor şartlar altında eğitim görmek zorunda olduğunu belirtti.
Türkiye'de olan Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, kongreye yazılı bir mesaj gönderdi.
Kongrede yapılan tüm konuşmalara "Türkçe'ye kısıtlama" genelgesi ve azınlık eğitimindeki sorunlar damga vurdu. Tüm konuşmacılar sözkonusu genelgenin iptalini talep ederken, azınlık eğitimindeki sorunlara da çözüm istedi.
Selamlama konuşmalarından sonra eleştiriler ve önerileri bölümüne geçildi. Daha sonra ise İskeçe Türk Birliği geçen dönem çalışmaları oybirliğiyle ibra edildi.
Yeni yönetim ve denetim kurulu seçimlerinde ise yönetim kuruluna sekiz kişi aday olurken, denetim kuruluna üç üye aday oldu.
Yönetim kuruluna aday olanlar ve aldıkları oyla şöyle:
YÖNETİM KURULU
1- Ahmet Kurt: 304 oy
2- Rıdvan Topçu: 272 oy
3- İsmet Tüccar: 262 oy
4- Sunay İmam: 213 oy
5- Elçin Hacıibram: 194 oy
6- Gülsüm Zeybek: 192 oy,
7- Alev Kır Hüseyinoğlu: 168 oy
8- Mümün Deli Hüseyin 79 oy
DENETİM KURULU
1- Bülent Hacı Salih: 266 oy
2- Gökmen Sabrioğlu: 230 oy
3- Senem Ahu Topuz: 185 oy