Anasayfa


20-03-2023
Türkiye ve Yunanistan birbirlerinin adaylıklarını destekleyecekler
İki bakan, iki ülke arasında uluslararası teşkilatlardaki adaylıkları destekleme kararı aldıklarını açıkladılar.
20 Mart 2023 Pazartesi

Yunanistan ve Türkiye Dışişleri Bakanları Brüksel’de bir araya geldi. Uluslararası Bağışçılar Konferansı öncesinde görüşen Nikos Dendias ve Mevlüt Çavuşoğlu, iki ülke arasında uluslararası teşkilatlardaki adaylıkları destekleme kararı aldıklarını açıkladılar.

Görüşmeyle ilgili edinilen bilgiye göre, Türkiye ve Yunanistan, Büyükelçi Suat Hayri Aka’nın Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreterliğine adaylığı ile Yunanistan’ın BM Güvenlik Konseyi 2025-26 Dönemi Geçici Üyeliğine adaylığını karşılıklı olarak desteklemek üzere anlaşmaya vardı.

NİKOS DENDİAS
Türkiye’de meydana gelen ve Suriye’yi de etkileyen depremler için düzenlenen Uluslararası Bağışçılar Konferansı’nın hemen öncesinde Çavuşoğlu ile görüştüklerini kaydeden Dendias, çok yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.

Dendias, Çavuşoğlu’na teşekkür etme fırsatı da bulduğunu, çünkü Çavuşoğlu’nun Tempi’deki tren kazasının ardından kendisini arayan ilk bakan olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu’nun tren kazasının ardından kendisinin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın taziyelerini ilettiğini aktaran Dendias, Çavuşoğlu’nun gerektiği takdirde yardım da teklif ettiğini dile getirdi.

Dendias, tren kazasının ardından Türkiye’de hapishanede olan mahkumun Yunanistan’da oğlunun cenazesine katılmasına izin verilmesiyle ilgili de Çavuşoğlu’na teşekkür etti.

Türkiye ve Yunanistan’ın uluslararası platformlardaki iş birliğine dair Dendias, "Türkiye, 2025-2026 döneminde Yunanistan’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyelik adaylığını destekleyecek. Yunanistan da Türkiye’nin Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreterliğine adaylığını destekleyecek." diye konuştu.

Dendias, Çavuşoğlu’yla bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu ve yakın zamanda tekrar görüşmeyi umduğunu dile getirdi.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Yunanistan’ın uluslararası platformlardaki adaylıklarda birbirini destekleme kararı almalarına ilişkin, "Bugün adaylıklarımızı destekleme kararı aldık. Uluslararası platformlarda bu işbirliğini sürdürmemizi umuyorum." dedi.

Yunan hükümetine ve halkına Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gösterdikleri destek ve dayanışma için teşekkür eden Çavuşoğlu, Dendias’ın şahsen Türkiye’ye ziyarette bulunmasının çok kibar olduğunu, Yunan mevkidaşıyla Hatay’ı ziyaret ettiklerini ve minnettar olduklarını ifade etti.

Çavuşoğlu, Yunanistan’daki tren kazasının ardından Yunanistan ve Yunan halkıyla dayanışma içinde olduklarını dile getirerek, "Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, makinist olan oğlunun cenazesine katılmak isteyen mahkumu transfer etmekte tereddüt etmedi. Bu güvenin göstergesidir. İlişkilerimizde daha iyi bir atmosfer olmasından dolayı çok mutluyum." dedi.

Bu olumlu atmosferin uluslararası platformlardaki iş birliğine de yansıdığına işaret eden Çavuşoğlu, "Nikos da bu karşılıklı desteğin detaylarından bahsetti. Bugün adaylıklarımızı destekleme kararı aldık. Uluslararası platformlarda bu iş birliğini sürdürmemizi umuyorum." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, bunun ikili ilişkilere de yansıyacağını ve yakın zamanda tekrar buluşma konusunda hemfikir olduklarını belirterek, Dendias’ı Türkiye’de ağırlamaktan memnuniyet duyacağını ya da ne zaman ve nerede fırsat olursa görüşebileceklerini ifade etti.

FOTO: AA

Haberler


Akçapar ve Frangoyannis bugün bir araya gelecek

Celal Bayar Azınlık Lisesinde kan bağışı kampanyasına yoğun ilgi

ABTTF’den Kosmidu’ya yanıt

Yunanistan istihdam oranında sondan ikinci sırada

Milletvekiline yumruk atan Floros kısıtlayıcı önlemle serbest

YDP düşüşte ancak birinciliği devam ediyor

BTTDD Bursa Şubesinden Yıldırım Belediyesine ziyaret

DEB Partisi Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılıyor

Eyalet Eğitim Müdür Vekili Kosmidu’dan azınlık eğitimiyle ilgili yazı

Koruma altındaki 47 vahşi hayvan zehirlenerek öldürüldü

Burhan Baran’ın dokunulmazlığı kaldırıldı

Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneğinde nöbet değişimi