18-05-2023
Hüseyin Zeybek: 'Milletvekili özellikle azınlık konularında dik durabilmelidir'
İskeçe SİRİZA Milletvekili ve milletvekili adayı Hüseyin Zeybek, GÜNDEM'in sorularını yanıtladı.
İskeçe SİRİZA Milletvekili ve milletvekili adayı Hüseyin Zeybek, GÜNDEM'in sorularını yanıtladı. Azınlığı bilmeyen, tanımayan birinin azınlık insanını temsil etmesinin mümkün olmadığını belirten Hüseyin Zeybek, "Azınlığımızı temsil edecek milletvekili, her şeyden önce azınlığın sorunlarını çok iyi bilmeli. Temsil edeceği toplumu tanımalı. Toplumun hassasiyetlerini, haklarını, uğradığı haksızlıkları, azınlığın tarihini ve tabii ki toplumun taleplerini bilmeli. Bizler zor şartlar altında da olsa azınlığımızı temsil edebileceğimizi ispatladık." dedi.
Bugüne kadar azınlık davasına karşı çıkmak gibi bir tavrı olmadığını vurgulayan Zeybek, azınlık seçmeninin kendi içinden olan adayları destekleyeceğine inandığını söyledi.
İskeçe SİRİZA milletvekili adayı Hüseyin Zeybek'in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
GÜNDEM: 21 Mayıs seçimlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce sonuç ne olur? Hükümet kurulabilir mi?
Hüseyin ZEYBEK: 21 Mayıs seçimleri hem azınlığımız hem de ülkemiz için çok kritik seçimler. Bu seçimlerde halkımız iki seçenekten birine karar verecek. Biri Kiriakos Miçotakis'in halkı derinden etkileyen hayat pahalılığı ve ekonomik kriz seçeneği; diğeri ise SİRİZA'nın önerdiği sosyal devletten yana, gelirlerin daha eşit bir şekilde paylaşılması ve bu sosyal dengesizliğin ortadan kaldırılması seçeneği. Biliyorsunuz ki 21 Mayıs seçimlerinde "bonus" milletvekilleri olmayacak. Yani farklı bir seçim kanunu olacak. Bir partinin hükümet kurabilmesi için yüzde 45'lik bir oy oranına ulaşması gerekiyor. Bu durumda ittifaklar ön plana çıkıyor. Bizler diğer sol partiler ile ittifaka hazırız.
GÜNDEM: Azınlık haklarıyla ilgili "kanayan yara" diye niteleyeceğiniz hangi başlıklar vardır? Çözüm önerileriniz nedir? Bunların çözülmesi konusunda umudunuz var mı?
Hüzeyin ZEYBEK: Tabii ki azınlığımızın kökleşmiş sorunları var. Bunların arasında ana gündemimiz eğitimdir. Azınlık eğitimi büyük kan kaybetmiştir. Kapatılan okullarımız, giderek azalan öğrenci sayımız büyük bir sorun. Eğitim kalitesinin ciddi bir şekilde arttırılması lazım. Tabii en büyük sorunlardan biri de İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesinin bina sorunu. SİRİZA döneminde biliyorsunuz bir ek bina okulumuza kazandırılmıştı. Ancak bu bina da artık ihtiyaca cevap vermiyor. Belki de ülke genelinde vardiyalı eğitim veren tek eğitim kurumuyuz. O yüzden bizim ilk hedefimiz okulumuza yeni bir bina kazandırmak olacak. Bir diğer önemli sorun da vakıflar konusu. Biz vakıflarda atamaların sona ermesi ve seçimlere gidilmesi için mücadele edeceğiz. Müftülük konusunda biliyorsunuz, Yeni Demokrasi Partisi bir yasa getirdi. Azınlığın görüşü alınmadan, azınlık yok sayılarak kabul edilen bir yasa oldu. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil. SİRİZA Partisi olarak da bu yasaya "hayır" oyu veren tek partiydik. Bunların yanı sıra AİHM'in derneklerimizle ilgili aldığı kararın uygulanmaması konusu var. Bu konuda da mücadelemizi sürdüreceğiz.
GÜNDEM: Seçim kampanyası çerçevesinde şehir ve kırsalda yaptığınız ziyaretlerde öne çıkan sorunlar nedir? Bu sorunların çözümü için nasıl bir çalışma yürüteceksiniz?
Hüseyin ZEYBEK: Bizim görebildiğimiz en büyük sorun pahalılık ve işsizlik. Tarım ve hayvancılıkta ciddi sorunlarımız bulunmakta. Ziyaretlerim sırasında gördüğüm tablo köylerimizin boşalmaya devam ettiği yönündeydi. Bu konuda özellikle tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için politikalar üretmek lazım.
GÜNDEM: Sizce Batı Trakya Türk Azınlığı seçmeninin kendisini mecliste temsil edecek milletvekilinden beklentisi nedir? Bir azınlık milletvekilinin öncelikleri neler olmalı size göre?
Hüseyin ZEYBEK: Azınlık milletvekili olmak kesinlikle kolay değil. Benim biliyorsunuz on yıllık bir tecrübem var. Burada önemli olan milletvekillerinin azınlık hakları konusunda dik durabilmesidir. Bir milletvekili yetersizliği veya tercihleri ile azınlık konularına büyük zarar verebilir. Bir azınlık milletvekilinin azınlığın içinden gelmesi lazım. Eğer azınlık eğitiminden geçmemişse, azınlık sorunlarını bilmiyorsa azınlığı nasıl temsil edebilir? Bizler zor şartlar altında da olsa azınlığımızı temsil edebileceğimizi ispatladık.
GÜNDEM: Türk Azınlık seçmeninin oyunun, azınlık milletvekili adaylarına gitmesinin önemi ne? Azınlık insanı oyunu azınlık mensubu adaylara vermeli mi? Bu konuda azınlık seçmenine ne söylemek istersiniz?
Hüseyin ZEYBEK: Azınlığı tabii ki toplumun içinden gelen, derneklerde yetişen, azınlığın sorunlarını çok iyi bilen kişiler temsil edebilir. Son dönemde azınlık köylerinde diğer adaylar tarafından da yoğun bir kampanya yürütülüyor. Bunu özellikle Mustafçova belediyesi sınırları içinde görüyoruz. Bu durum karşısında halkımızın kendi içinden gelen adaylara tercihi kullanacağına inanmaktayım.
GÜNDEM: Azınlığa dönük göç sorununu durdurabilecek ve istihdam sağlayıcı projeleriniz nelerdir?
Hüseyin ZEYBEK: Tabii ki en büyük sorun bölgemizdeki işsizlik. Çok büyük oranda bir işsizlik var. Avrupa'nın en geri kalmış eyaletlerinden birinde yaşıyoruz. Sanayi üretiminin çok az olduğu ve son dönemdeki politikalarla orta ölçekli birçok işletmenin kapanmak zorunda kaldığı bir bölgede yaşıyoruz. Bu politikalara bir son verip küçük ve orta ölçekli işletmelere bir yaşam hakkı vermek lazım. Bizler bu sorunların çözümü için çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bizler tütün konusunda da birçok öneride bulunduk ancak gereken cevapları alamadık. Bölgemizde getirisi yüksek olan ürünlere de bir geçiş olması gerektiğini düşünüyorum. Önemli olan insanlarımız ve bölgedeki üreticilere destekler vererek bölgede kalmalarını sağlamak. Bizler bu yönde çalışmalar yürüteceğiz.
GÜNDEM: Sizce son yıllarda azınlık aleyhine uygulamaya koyulan en önemli yasa nedir? Ne gibi olumsuz sonuçlar doğurdu?
Hüseyin ZEYBEK: İnanıyorum ki Yeni Demokrasi Partisi döneminde azınlığımız en kötü dönemini yaşıyor. Bunun en son örneği, meclisten geçen yeni müftülük yasasıdır. Azınlığa sorulmadan, danışılmadan, bir diyaloğa geçilmeden azınlık tekrar yok sayıldı. Ayrıca partiler arası bir Trakya Kalkınma Komisyonu kuruldu. Ben bu komisyonun asil üyesiydim. Bu komisyona biliyorsunuz kurumlarımız, derneklerimiz önerilerini sundular ancak bu öneriler ne yazık ki dikkate alınmadı. Sonucunda çok farklı bir rapor ortaya çıktı. Bizler sorunlarımızın daha demokratik yollarla ve diyalog içinde çözülmesinden yanayız. YDP döneminde bu imkanı ne yazık ki bulamadık. Artık bir beklentimiz yok zaten. Başbakan son dönemde üç kez bölgemizi ziyaret etti ancak ne yazık ki azınlığımızı yok saydı.
GÜNDEM: Azınlık milletvekilleri bağlı oldukları parti disiplininden pek kopamıyorlar. Siz kendinizi bu konuda ne kadar bağımsız hissediyorsunuz? Partim ne derse desin önceliğim azınlıktır diyebilecek misiniz?
Hüseyin ZEYBEK: Öncelikle tabii ki bir parti disiplini var ve bu gayet normal. Ama bu temsil ettiğim azınlığı yok sayma anlamına asla gelmez. Bu konuda yaptığımız çalışmalar ortada. Örneğin AİHM kararlarının uygulanmasına yönelik SİRİZA döneminde meclise sunduğumuz yasa istediğimiz gibi olmayınca, bizler SİRİZA'dan üç azınlık milletvekili olarak buna "hayır" oyu verdik. Önemli olan azınlık milletvekilinin dik durabilmesi. Tabii dik durabilmesi için sorunları da iyi bilmesi lazım. Bir aday eğer geçmişinde azınlık derneklerinde yer almadıysa, azınlık sorunlarını bire bir yaşamadıysa, bu sorunlara vakıf değilse azınlığı nasıl temsil edebilir?
Ben bugüne kadar azınlık davasına karşı çıkmak gibi bir tavrım olmadı ve bunu meclisteki dik duruşumla ispatladığımı düşünüyorum. Halkımız da bunları dikkate alacaktır.