Anasayfa


19-05-2023
Mustafa Katrancı: ‘Bu dönemde mutlaka iktidar partisinden milletvekilimiz olmalı’
Rodop Yeni Demokrasi Partisi milletvekili adayı Mustafa Katrancı, GÜNDEM’e konuştu. Pazar günü yapılacak seçimler öncesinde GÜNDEM’in sorularını yanıtlayan Mustafa Katrancı, 21 Mayıs seçimlerinin galibinin kendi partileri olacağını söyledi.
19 Mayıs 2023 Cuma

Rodop Yeni Demokrasi Partisi milletvekili adayı Mustafa Katrancı, GÜNDEM’e konuştu. Pazar günü yapılacak seçimler öncesinde GÜNDEM’in sorularını yanıtlayan Mustafa Katrancı, 21 Mayıs seçimlerinin galibinin kendi partileri olacağını söyledi.

Bu dönemde azınlığın iktidar partisinden milletvekili seçmesi gerektiğini belirten Katrancı, “Miçotakis başbakan olacak. Bu dönemde iktidar partisinden mutlaka temsilcimiz olmalı. Hükümeti kuracak partide mutlaka vekilimiz olmalı. Olmalı ki sesimizi rahat bir şekilde duyurabilelim. Azınlık seçmeni Pazar günü sandık başına giderken mutlaka bunu düşünmelidir.” dedi.

Toplumun gündemindeki bir numaralı sorunun ekonomik kriz ve geçim sıkıntısı olduğunu belirten Katrancı, “Kooperatifçilik, yeni ve alternatif ürünler, seracılık, AB programlarından ve özel projelerden yararlanılarak hayata geçirilecek yeni yatırımları düşünmemiz gerekiyor. Bunları hızlı bir şekilde hayata geçirmemiz gerekiyor. Halkımızın kuru lafa, boş vaatlere karnı tok.” diye konuştu.

Rodop milletvekili adayı Mustafa Katrancı’nın sorularımıza verdiği cevaplar.

GÜNDEM: 21 Mayıs seçimlerini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce sonuç ne olur? Hükümet kurulabilir mi?

Mustafa KATRANCI:
21 Mayıs seçimleri son derece önemli. Her şeyden önce ülkemizin uzun bir zaman dilimi süren ekonomik krizi ve onun olumsuz etkilerini geride bırakacak dönemin başlangıcındayız. Başbakan Kiriakos Miçotakis hükümeti ekonomik krizin yıkıcı etkilerinden ve uluslararası denetim mekanizmasından kurtuldu. Bunun pekiştirileceği bir dönemin arifesindeyiz. Seçimleri Yeni Demokrasi Partisi kesin zaferle kazanacaktır. Buna en ufak bir şüphem yok. Eğer hükümet kurulamazsa bile bir ay sonra yapılacak seçimde YDP ve Miçotakis tek başına iktidar olacaktır. Bu azınlık olarak bize de bir fırsat sunuyor. Bu seçimlerde iktidar partisinden mutlaka bir vekilimiz olmalı. Buna dikkat etmemiz gerekiyor.

GÜNDEM: Azınlık haklarıyla ilgili “kanayan yara” diye niteleyeceğiniz hangi başlıklar vardır? Çözüm önerileriniz nedir? Bunların çözülmesi konusunda umudunuz var mı?

Mustafa KATRANCI:
Batı Trakya Türkleri olarak yaşadığımız ciddi sorunlar var. Uzun zamandan bu yana çözüm bekleyen sorunlar var. Burası kesin. Son dönemde ekonomik nedenlerle yaşanan göç bence kanayan yara haline geldi. Tabii ki eğitimdeki sorunlarımız da kanayan bir yaramız. Her şeyden önce azınlık toplumu bu konuları gündemde tutmalı. Bütün yöntemleri kullanarak bunlar gündemde tutulmalı. Sadece yerel anlamda değil. Bunların Atina’ya anlatılması lazım. Bölgede yaşadığımız durum çok açık ve net bir şekilde hükümete aktarılmalıdır. Sorunlarımızın çözüme kavuşması konusunda tabii ki umudum var. Zaten umudumuz olmasa biz bu işe girişmeyiz. Hükümete ve başbakana yaşadığımız problemleri çok iyi anlatmalıyız. Çözüm önerileriyle birlikte anlatmalıyız. Sadece sorunu anlatmakla yetinmemeliyiz. Ben milletvekili seçildiğim takdirde bunu çok rahatlıkla yapacağıma inanıyorum. Gerek siyasetteki tecrübem, gerekse başbakan ve hükümet yetkilileriyle olan ilişkimin buna yardımcı olacağına inanıyorum.

GÜNDEM: Seçim kampanyası çerçevesinde şehir ve kırsalda yaptığınız ziyaretlerde öne çıkan sorunlar nedir? Bu sorunların çözümü için nasıl bir çalışma yürüteceksiniz?

Mustafa KATRANCI:
Köylerimizi ziyaret ediyoruz. Tabii ki biz sadece seçim dönemlerinde gitmiyoruz köylere. Ben de köyde doğmuş büyümüş bir insan olarak halkımızın sorunlarını ve günlük yaşamlarını çok iyi biliyorum. Çünkü ben onlardan birisiyim. Şu anda halkımızın bir numaralı sorunu ekonomik kriz ve geçim sıkıntısı. Bir de bu sorunlara dayanan göç sorunu. Kooperatifçilik, yeni ve alternatif ürünler, seracılık, AB programlarından ve özel projelerden yararlanılarak hayata geçirilecek yeni yatırımları düşünmemiz gerekiyor. Bunları hızlı bir şekilde hayata geçirmemiz gerekiyor. Halkımızın kuru lafa, boş vaatlere karnı tok. Halkımız somut şeyler istiyor. Yeni atılımlar istiyor. Yıllarca insanlarımızı yalanlarla, eksik bilgilerle kandırdılar. Ve ne yazık ki bu nedenle bir arpa boyu yol gidemedik. Buna bir son vermemin zamanı geldi de geçiyor bile.

GÜNDEM: Sizce Batı Trakya Türk Azınlığı seçmeninin kendisini mecliste temsil edecek milletvekilinden beklentisi nedir? Bir azınlık milletvekilinin öncelikleri neler olmalı size göre?

Mustafa KATRANCI:
İnsanımızı yolda yürürken bizi görünce yanımıza gelip bir şeyler soruyor. Bu sorulan konular ya geçim derdiyle, ya da çiftçilikle ilgili şeyler oluyor. Yani milletimiz yakın ilgi bekliyor. Sorunlarıyla ilgilenmemizi istiyor. Azınlık insanının temel talebi, isteği bu. Bir de samimiyet. Azınlık seçmeni bizden samimi olmamızı istiyor. Yalan söyleme yeter. Onu kandırmaya çalışma yeter. Bir işi yapamayacaksan ben bunu yapamıyorum de. İnanın ki o zaman daha çok saygı ve sevgi görüyorsunuz. Ben bunu yaşadım ve yaşıyorum. Azınlık seçmenin sandığımızdan çok daha olgun ve aklı başında bir seçmen, bir vatandaş. Azınlık milletvekilinin de önceliği tabii ki azınlığın yaşadığı sorunlara çözüm getirmek olmalıdır. Ama ondan da önce öncelik samimi olmak olmalıdır. İçten olmak olmalıdır.

GÜNDEM: Türk Azınlık seçmeninin oyunun, azınlık milletvekili adaylarına gitmesinin önemi ne? Azınlık insanı oyunu azınlık mensubu adaylara vermeli mi? Bu konuda azınlık seçmenine ne söylemek istersiniz?

Mustafa KATRANCI:
Azınlık seçmeninin oyu tabii ki azınlık adayına gitmelidir. Biz o listelerde neden yer alıyoruz? Azınlık insanını temsil etmek için yer alıyoruz. Azınlık insanının sorunlarını meclise taşımak için oradayız. Bu husus bu dönemde çok daha önemli. Çünkü YDP hükümet olacak. Miçotakis başbakan olacak. Bu dönemde iktidar partisinden mutlaka temsilcimiz olmalı. Hükümetin kuracak partide mutlaka vekilimiz olmalı. Olmalı ki sesimizi rahat bir şekilde duyurabilelim. Azınlık seçmeni Pazar günü sandık başına giderken mutlaka bunu düşünmelidir. Bunu değerlendirerek oyunu vermelidir. Ben azınlık seçmenine güveniyorum.

GÜNDEM: Azınlığa dönük göç sorununu durdurabilecek ve istihdam sağlayıcı projeleriniz nelerdir?

Mustafa KATRANCI:
Az önce de söyledim. Sorularımızı çözüme kavuşturabilmek için her şeyden önce iktidar partisinde olmalıyız. Hükümete yakın olmalıyız ki sorularımızı, beklentilerimiz aktarabilelim. Aksi halde bu kolay olmayacaktır. Göç sorunu çok ciddi bir sorundur. Mutlaka durdurulması gereken bir meseledir. Bu böyle gitmez ve gitmemeli. AB programlarından mutlaka yararlanmamız gerekiyor. Tarım ve hayvancılığı gençler için cazip hale getirmeliyiz. Esnafımızı ve özellikle gençleri ekonomik olarak desteklemek için özel önlemleri hayata geçirmeliyiz.

GÜNDEM: Sizce son yıllarda azınlık aleyhine uygulamaya koyulan en önemli yasa nedir? Ne gibi olumsuz sonuçlar doğurdu?

Mustafa KATRANCI:
Bu konuda samimi olmak istiyorum. Müftülük yasasının yeninde ele alınması gerekiyor. Bunun yanı sıra vakıflar konusunu çözüme kavuşturmak gerekiyor. Eğitimle alakalı yasalar da daha dikkatli bir şekilde ve diyalog sonucunda hayata geçirilmeliydi. Bu konular maalesef azınlık seçmeninde güvensizlik yaratmıştır. Ben mecliste olduğum takdirde bu konuları mutlaka dile getireceğim. Bunun yanı sıra derneklerimizle ilgili AİHM kararlarının uygulanması azınlık insanının beklentisi. Bu konu azınlığımızı rahatlatacaktır. Devleti ve hükümeti de rahatlatacaktır. Önerilerimizi mutlaka bu doğrultuda yapacağız.

GÜNDEM: Azınlık milletvekilleri bağlı oldukları parti disiplininden pek kopamıyorlar. Siz kendinizi bu konuda ne kadar bağımsız hissediyorsunuz? Partim ne derse desin önceliğim azınlıktır diyebilecek misiniz?

Mustafa KATRANCI:
Parti disiplini mutlaka bütün partilerde var. Partilerin işleyişi bu şekilde. Ben bu konuda bir sorun yaşamam. Benim bugüne kadar siyasette tutum ve davranışlarım net olmuştur. Azınlık sorunlarını bilen, bu sorunların çözümü için çalışan birisiyim. Buna demokratik hak çerçevesinde ve her zaman hukuk çerçevesinde bakıyorum. Benim önceliğim her zaman demokrasi ve vatandaşa hizmettir. Politikacı zaten bunun için vardır.

Haberler


Yerapetritis: ‘Deniz parklarının yeri henüz belirlenmedi’

UEFA Avrupa Konferans Ligi yarı final eşleşmeleri belli oldu

Yapay Zeka: Fırsatlar ve Dezavantajlar

Edirne’de ‘Balkan İş Forumu’

Bu geceden itibaren yağışlar etkili olacak

Topsidis, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Shinas’la görüştü

Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret

10 Yunanlıdan 7’si yaşam standartlarının kötüleşmesinden şikayet ediyor