Anasayfa


23-05-2023
‘Büyük Rumeli Buluşması’ İstanbul’da gerçekleşti
Etkinliğe, Batı Trakya Türk Azınlığı temsilcileri de katıldı.
23 Mayıs 2023 Salı



Balkanlar’dan gelen toplum liderleri, siyasi temsilciler ve sivil toplum kuruluşları yöneticilerinin katılımıyla düzenlenen “Büyük Rumeli Buluşması” İstanbul’da gerçekleşti. Çok sayıda davetlinin yer aldığı buluşma Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Büyük Rumeli Buluşması”nda yaptığı konuşmada, “Batı Trakya, Bulgaristan ve Balkanlar’dan gelen kardeşlerimiz bu ülkenin göçmeni değil, asli evladıdır.” dedi.

İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen programa Batı Trakya’dan Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, DEB Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hasan Küçük, Batı Trakya Türklerinin merhum lideri Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Sadık Ahmet, oğlu Levent Sadık Ahmet, kızı Funda Sadık Ahmet ve Balkan coğrafyasından davetliler katılıdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rumeli’nin mahzun ve mağrur evlatlarını, sevgili gençleri, değerli hanımları ve aziz vatandaşları selamladığını söyledi.

Erdoğan, kalbi kendileriyle çarpan herkese, soydaşlara sevgi ve saygılarını gönderdiğini dile getirerek buluşmada katkısı bulunanlara teşekkür etti.

Salonda asırlar boyunca “Allah Allah” nidalarıyla Viyana kapılarına dayanan akıncıların seslerini duyduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün burada Rumeli türkülerinin, yürek tellerimizi titreten, ince, zarif, narin, kanat çırpışlarını duyuyorum. Bugün burada, Bursa’dan Bosna’ya, İstanbul’dan Üsküp’e uzanan muhteşem bir sevgi selini, muhabbet deryasını görüyorum. Burada hamuru acıyla, çileyle, aşkla, sevdayla, dayanışmayla yoğrulmuş, ebedî ve ezelî kardeşliğimizin remzini görüyorum.” diye konuştu.

Daha sonra Rumeli Ağıtı’dan bir bölüm okuyan Erdoğan, sadece Rumeli’de değil, Balkanlar’dan Kafkaslara, Adriyatik’ten Altaylara, 3 kıta 7 iklimde gönüllerin bir olduğu nice kardeşlerinin olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ellerini semaya açarak, “Allah Türkiye’ye zeval vermesin” niyazıyla gözyaşı döken nice sevdalıları olduğunu ifade etti.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ BİN YILDIR BU TOPRAKLARDA VARLIK YOKLUK MÜCADELESİ VEREN MÜCADELEMİZİN İLK DEĞİL EN SON DEVLETİDİR”
Salondakilerin çok güzel ve vefakâr insanlar olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rabbim muhabbetimizi daim eylesin diyorum. Kardeşlerim biz istiklal ve istikbal bayrağını bir dönem hükümranlık alanı 10 milyonlarca kilometrekareyi bulan Osmanlı’dan devralmış bir devletiz. Türkiye Cumhuriyeti bin yıldır bu topraklarda varlık yokluk mücadelesi veren mücadelemizin ilk değil en son devletidir.” ifadelerini kullandı.

BALKANLARDAKİ PARTİLERİN YETKİLİLERİNE HEDİYE
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 86 yıl sonra yeniden ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’nin Darphane tarafından basılmış hatıra parasının yer aldığı hediyeleri, Karadağ Boşnak Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Ervin İbrahimoviç, Sırbistan Demokratik Eylem Partisi Genel Başkanı Sulejman Ugljanin, Sırbistan Sosyal Demokrat Partisi Genel Başkanı Rasim Ljajic, Sırbistan Adalet ve Uzlaşı Partisi Genel Başkanı, Sırbistan Meclis Başkan Yardımcısı Usame Zukorliç, Kuzey Makedonya Boşnak Demokrat Partisi Genel Başkanı Munir Kolaşinac, Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Kosova Boşnak Partisi Genel Başkanı Rasim Demiri, Kuzey Makedonya Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı Beycan İlyas, Yunanistan Dostluk Eşitlik Barış Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Kuzey Makedonya Alternativa Partisi Genel Başkanı Afrim Gaşi, Kosova Türk Adalet Partisi Genel Başkanı Arif Bütüç, Kuzey Makedonya Türk Milli Hareket Birliği Partisi Genel Başkanı Erdoğan Saraç, Kosova Adalet Hareketi Genel Başkanı Süleyman Çerkezi, Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkan Yardımcısı ve Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis’e takdim etti.

Programın sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, katılımcılarla fotoğraf çektirdi.

Haberler


Yerapetritis: ‘Deniz parklarının yeri henüz belirlenmedi’

UEFA Avrupa Konferans Ligi yarı final eşleşmeleri belli oldu

Yapay Zeka: Fırsatlar ve Dezavantajlar

Edirne’de ‘Balkan İş Forumu’

Bu geceden itibaren yağışlar etkili olacak

Topsidis, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Shinas’la görüştü

Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret

10 Yunanlıdan 7’si yaşam standartlarının kötüleşmesinden şikayet ediyor