Anasayfa

24-05-2023
Avrupa Hür İttifakı, Batı Trakya Türklerinin sorunlarını anlatan video hazırladı
Batı Trakya'daki Dostluk Eşitlik Barış Partisinin de (DEB) üyesi olduğu ve Yeşiller Partisi ile Avrupa Parlamentosunda grup oluşturan Avrupa Hür İttifakı (EFA), Batı Trakya Türklerinin maruz kaldığı haksızlıkları anlatan bir video yayımladı.
24 Mayıs 2023 Çarşamba

Batı Trakya'daki Dostluk Eşitlik Barış Partisinin de (DEB) üyesi olduğu ve Yeşiller Partisi ile Avrupa Parlamentosunda grup oluşturan Avrupa Hür İttifakı (EFA), Batı Trakya Türklerinin maruz kaldığı haksızlıkları anlatan bir video yayımladı.

Avrupa parlamenterlerini bilgilendirmek üzere hazırlanan ve 19 Mayıs'ta yayımlanan videoda, Lozan Barış Antlaşması gereğince Batı Trakya'da yaşayan yaklaşık 150 bin kişilik Türk azınlığın hakları garanti altına alınmasına rağmen bu hakların Yunan devleti ve milliyetçi kesimler tarafından ihlal edildiği vurgulandı.

Ayrımcı politikaların izlendiği Batı Trakya'da 1980'lerde Türklere ait birçok gayrimenkule el konulduğu belirtilen videoda, ayrıca Türk derneklerinin yasaklanmasının altı çizildi.

Videoda, Türk azınlığının hakları için mücadele eden DEB Partisinin merhum kurucusu Doktor Sadık Ahmet'in Lozan Antlaşmasının yıl dönümünde şüpheli bir trafik kazasındaki ölümü hatırlatıldı.

Videoda, "Günümüzde Türk azınlığın kendini Türk olarak nitelendirmesi bile yasak. Bununla beraber azınlığın Türklük bilinci yüksek. 2019 Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde DEB Partisi bölgede büyük bir zafer kazanarak Gümülcine ve İskeçe'de birinci parti oldu." ifadelerine yer verildi.

DEB Partisi, 26 Mayıs 2019 tarihinde yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde, ilk kez katıldığı 2014 yılındaki AP seçimlerinde olduğu gibi, Türk seçmenlerin büyük bölümünün desteğini alarak Rodop ve İskeçe illerinde birinci parti olmuştu.








Haberler


Meriç ve Selanik çevresindeki orman yangınlarına müdahale sürüyor

Doğu Makedonya ve Trakya’da ulaşım arşivleri dijitalleşiyor

Atina’da F-35 rahatsızlığı

İtalyan haber portalı, Yunanistan’ın azınlık politikasındaki çifte standardı gündeme taşıdı

Meral Karapaça son yolculuğuna uğurlandı

Uçağın motorundan kopan parça camı kırdı, 1 yolcu yaralandı

Selanik’teki kundaklama saldırılarıyla ilgili 3 kişi gözaltına alındı

Yaz indirimleri 13 Temmuz’da başlıyor

Serez Devlet Hastanesinde skandal: İskeçeli ailenin yanlış cenazeyi defnettiği ortaya çıktı

Serdar Karapaça annesini kaybetti

Hüseyin Zeybek: ’İskeçe ve Doğu Makedonya-Trakya’da buğday üreticisi çaresizlik içinde’

Aspropirgos’ta büyük patlama