Anasayfa

30-05-2023
Trakya Üniversitesinden Batı Trakya Türkleri paneli
Trakya Üniversitesi (TÜ) Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından "Lozan'ın 100. yılında Batı Trakya Türkleri" paneli düzenlendi.
30 Mayıs 2023 Salı

Trakya Üniversitesi (TÜ) Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından "Lozan'ın 100. yılında Batı Trakya Türkleri" paneli düzenlendi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, çevrim içi düzenlenen panele Balkan Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu ve Yeditepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gizem Alioğlu Çakmak konuşmacı olarak katıldı.

Panelde "Lozan'dan Günümüze Batı Trakya Türklerinin Temel Meseleleri" başlıklı bir sunum gerçekleştiren Hüseyinoğlu, Batı Trakya'daki Müslüman Türk azınlığın tarihi, temel özellikleri, önemli tarihler ve kişilerle ilgili bilgi verdi.

Batı Trakya Türklerinin, 1923'ten günümüze Yunanistan'da resmi azınlık statüsüne sahip tek azınlık olduğunu belirten Hüseyinoğlu şunları kaydetti:

"Batı Trakya Türkleri, resmi azınlık statüsünü 1923 Lozan Barış Antlaşması'ndan sonra kazanmışlardır. Yunanistan'ın Batı Trakya bölgesindeki temel iki demografik unsur Türkler ve Yunanlılardır. 2021 yılında gerçekleşen son nüfus sayımına göre İskeçe, Rodop ve Meriç illerinde nüfus 346 bin 209 olarak kaydedildi. Bunun içerisinde yaklaşık 150 bin civarında Türk vardır."

Yeditepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gizem Çakmak ise "Yunanistan'ın Avrupalılaşma Süreci ve Batı Trakya Türkleri" başlıklı sunumunda Yunanistan'ın 1981'de Avrupa Birliği'ne üye olmasının Batı Trakya Türkleri üzerindeki yansımalarını değerlendirdi.


Haberler


Hüseyin Zeybek, doğal afetlere karşı tarımsal yatırımlardaki gecikmeyi meclis gündemine taşıdı

Prof. Dr. Ömer Devecioğlu son yolculuğuna uğurlanıyor

Gümülcine Devlet Hastanesi’nin trafik bağlantısını iyileştirmek için çalışmalar başladı

2026 SEÇEK Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri programı belli oldu

Prof. Dr. Ömer Devecioğlu’nu kaybettik

Yeni sıcak hava dalgası geliyor

Kalenderköy – Kardere yolundaki kanal asfaltlama çalışmaları yakından takip ediliyor

Kozlukebir Belediyesi 24 temizlik personeli alacak

Dr. Sadık Ahmet için İzmit’te anma töreni

Gençler, kitap değerlendirme etkinliğinde bir araya geldi

ENFIA yeni yıldan itibaren değişiyor

Yeni Demokrasi liderliğini koruyor, ELAS ikinci parti