Anasayfa


30-05-2023
Trakya Üniversitesinden Batı Trakya Türkleri paneli
Trakya Üniversitesi (TÜ) Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından "Lozan’ın 100. yılında Batı Trakya Türkleri" paneli düzenlendi.
30 Mayıs 2023 Salı

Trakya Üniversitesi (TÜ) Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından "Lozan’ın 100. yılında Batı Trakya Türkleri" paneli düzenlendi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, çevrim içi düzenlenen panele Balkan Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu ve Yeditepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gizem Alioğlu Çakmak konuşmacı olarak katıldı.

Panelde "Lozan’dan Günümüze Batı Trakya Türklerinin Temel Meseleleri" başlıklı bir sunum gerçekleştiren Hüseyinoğlu, Batı Trakya’daki Müslüman Türk azınlığın tarihi, temel özellikleri, önemli tarihler ve kişilerle ilgili bilgi verdi.

Batı Trakya Türklerinin, 1923’ten günümüze Yunanistan’da resmi azınlık statüsüne sahip tek azınlık olduğunu belirten Hüseyinoğlu şunları kaydetti:

"Batı Trakya Türkleri, resmi azınlık statüsünü 1923 Lozan Barış Antlaşması’ndan sonra kazanmışlardır. Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesindeki temel iki demografik unsur Türkler ve Yunanlılardır. 2021 yılında gerçekleşen son nüfus sayımına göre İskeçe, Rodop ve Meriç illerinde nüfus 346 bin 209 olarak kaydedildi. Bunun içerisinde yaklaşık 150 bin civarında Türk vardır."

Yeditepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gizem Çakmak ise "Yunanistan’ın Avrupalılaşma Süreci ve Batı Trakya Türkleri" başlıklı sunumunda Yunanistan’ın 1981’de Avrupa Birliği’ne üye olmasının Batı Trakya Türkleri üzerindeki yansımalarını değerlendirdi.


Haberler


Yerapetritis: ‘Deniz parklarının yeri henüz belirlenmedi’

UEFA Avrupa Konferans Ligi yarı final eşleşmeleri belli oldu

Yapay Zeka: Fırsatlar ve Dezavantajlar

Edirne’de ‘Balkan İş Forumu’

Bu geceden itibaren yağışlar etkili olacak

Topsidis, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Shinas’la görüştü

Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret

10 Yunanlıdan 7’si yaşam standartlarının kötüleşmesinden şikayet ediyor