Anasayfa


10-06-2023
Nikos Filis: ‘YDP azınlığı korkutarak, aşırı sağ arasında prim yapmaya çalışıyor’
Batı Trakya Türk Azınlığı, Yunanistan’daki seçim yarışının ana gündem maddelerinden biri olmaya devam ediyor.
10 Haziran 2023 Cumartesi

SİRİZA’nın önemli isimlerinden Nikos Filis, Yeni Demokrasi Partisinin azınlık seçmenini korkutarak, aşırı sağ seçmen arasında prim yapmaya çalıştığını söyledi. Filis, 29 Ocak 1990 sonrası ülkenin siyasi liderleri tarafından varılan anlaşma uyarınca başlatılan “yasalar önünde eşitlik” politikası ve anlayışının da YDP tarafından son dönemde benimsenen strateji nedeniyle adeta çöpe atıldığını kaydetti.

Eski başbakan ve Yeni Demokrasi Partisi Başkanı Kiriakos Miçotakis’in Proto Thema gazetesine verdiği röportajda Rodop SİRİZA milletvekili Özgür Ferhat’ın Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğunun desteğiyle seçildiğini iddia etmesiyle ve SİRİZA’nın azınlık adaylarını belirlerken “daha dikkatli” olması gerektiğini belirtmesiyle başlayan tartışmalar sürüyor. Başbakanın açıklamalarından sonra tartışma YDP ile SİRİZA kurmayları arasında yoğunlaştı. Bir radyo programına katılan SİRİZA partisi kurmaylarından ve eski Eğitim Bakanı Nikos Filis, daha önce yaptığı ve yoğun tartışmalara neden olan açıklamalarına değindi. Filis, Yeni Demokrasi Partisini aşırı sağ seçmenler arasında prim yapmaya ve Rodop ilinde azınlığı korkutmaya çalışmakla suçladı. Filis, bunun ülke ve Trakya için yanlış ve zehirli bir tercih olduğunu söyledi.

Attica TV’de YDP’den Angelos Sirigos ile katıldığı programda söylediklerini bir çok basın kuruluşunun çarpıttığını ifade eden Filis, “Rodop ilinde en çok oyu alan Özgür Ferhat’ın aday olup olamayacağı soruldu. Ben de tabii ki olur diye cevap verdim. Benim görüşüm bu. Partimizin görüşü de bu yönde. Çünkü Özgür Ferhat lisenin başında yer alıyor. Aynı programda azınlığın Müslüman azınlık olduğunu ve kendi içinde üç bölüme ayrıldığını söyledim. Bunun da SİRİZA’nın görüşü olduğunu söyledim. Ancak bazı gazeteciler ve YDP’nin seçim ekibi farklı bir şekilde yansıtmayı tercih etti.” ifadelerini kullandı.

Filis şöyle devam etti: “Tüm bunlara rağmen Yunanistan’daki pek çok politikacı azınlığı Türk olarak nitelendirdi. Bununla ilgili olarak, Dimitris Psarras’ın Efimerida Ton Sindakton gazetesinde bugünkü ‘YDP, Konstantinos Karamanlis ve Samaras’ı ’ihraç ediyor’ başlıklı yazısı mükemmel bir yazı. Psarras, politikacıların Türk azınlığa atıfta bulunan açıklamalarını ve röportajlarını ele alıyor. Örneğin Konstantinos Karamanlis, 1978: ‘Bugün İstanbul’da 10.000 Rum ve Yunanistan’da 120.000 Türk var. Hükümet olarak Türk azınlığı rahatsız etme niyetim hiçbir zaman olmadı’. Bu ifadeler eski başbakanlardan Konstandinos Karamanlis’e ait. Merak ettiğim konu şu. YDP, Türk Başkonsolosluğunun müdahalesini görüyorsa neden hükümetten Türk Başkonsolosun ülkeden gönderilmesini istemiyor? YDP’nin amacı farklı. YDP, azınlık seçmeninin partimizin samimi görüşleri nedeniyle SİRİZA’ya güvendiğini ve tercihini partimiz yönünde kullandığını biliyor. YDP, bu konuyu SİRİZA’nın ülke genelinde birinci olduğu tek ildeki durumu değiştirmek için açmadı. YDP, Yunanistan genelinde aşırı sağdan oy almak ve aynı zamanda azınlığı da korkutmak istiyor. Bunu başarma yolunda Trakya’daki milli çıkarlara zarar verme ihtimali de YDP’yi ilgilendirmiyor. Kör, yanlış ve zehirli bir tercih. Bu tercih Trakya Kalkınma Komisyonunun raporuna da aykırı. Ama özellikle 29 Ocak 1990’da aşırı sağcı Yunanlı ırkçılar tarafından yapılan azınlık karşıtı şiddet olayları sonrası Konstandinos Miçotakis – Andreas Papandreu – Harilaos Florakis arasında yapılan tarihi toplantı ve anlaşmaya aykırı. Yeni Demokrasi Partisi bu siyasi geleneği çöpe atıyor. Öyle anlaşılıyor ki YDP’nin politikasını kendi içindeki aşırı sağ belirliyor.”


Haberler


Güney Meriç’te muhteşem Hıdırellez kutlaması

GTGB eski başkanlarından Rıdvan Hatipoğlu vefat etti  

ABD’deki üniversite öğrencileri Gazze’deki sivillerle dayanışma için açlık grevi başlattı

İTB Gençlik Kolu üyeleri futbol maçında buluştu

Milletvekili Ferhat doludan zarar gören bölgeyi ziyaret etti

ABTTF Mihaloliakos’un tahliye kararına tepki gösterdi

GTGB olağan genel kurula gidiyor

DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesinin bina sorununun çözümü için başbakana mektup