Anasayfa

08-07-2023
Vardiyalı eğitime son verin!
Batı Trakya Türk Azınlık üyesi öğrenciler, vardiyalı eğitime mecbur bırakılmaya devam ediyor. İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi, sabah ve öğleden sonra olmak üzere vardiyalı eğitim yapmak zorunda bırakılıyor. Söz konusu okulun öğrencileri, Yunanistan'da vardiyalı eğitime mecbur bırakılan tek öğrenci grubu.
8 Temmuz 2023 Cumartesi

Batı Trakya Türk Azınlık üyesi öğrenciler, vardiyalı eğitime mecbur bırakılmaya devam ediyor. İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi, sabah ve öğleden sonra olmak üzere vardiyalı eğitim yapmak zorunda bırakılıyor. Söz konusu okulun öğrencileri, Yunanistan'da vardiyalı eğitime mecbur bırakılan tek öğrenci grubu.

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesindeki öğrencilerin bir kısmı, okul binası yetersiz kaldığı için öğleden sonra eğitim yapıyor. Geçen yıl 650 öğrencinin eğitim gördüğü İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesinde bina sorununun azınlık toplumunun taleplerine rağmen çözüme kavuşturulmaması, çok sayıda öğrenciyi vardiyalı eğitime mahkum ediyor.

Son üç yıldır ortaokul birinci sınıf öğrencilerinin tamamı öğleden sonra okula gitmek zorunda kalıyor. Geçen eğitim yılında öğleden sonra eğitime devam eden toplam 5 sınıfta 102 öğrenci öğleden sonra ders yaptı. Bu yıl ise birinci sınıfa 75 öğrenci kayıt yaptırdı.

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesinin vardiyalı eğitim yapmak zorunda kalması, öğrenci sayısında da azalmaya neden oluyor. Özellikle köylerden gelen öğrencilerin öğleden sonra eğitimine sıcak bakmadığı dikkat çekiyor. Öğleden sonra eğitim yapan öğrencilerin kurslar, sportif aktiviteler ve sosyal faaliyetlerden geri kalması da ayrı bir sorun.

VERİLEN SÖZLER DÖRT YILDIR YERİNE GETİRİLMİYOR
İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesindeki vardiyalı eğitim sorununa çözüm bulunması için yapılan eylemde yetkililer tarafından verilen sözler ise aradan yıllar geçmesine rağmen tutulmadı. Vardiyalı eğitim sorununun çözüme kavuşturulması için girişimlerde bulunacağına ilişkin söz veren Doğu Makedonya - Trakya Eyalet Başkanı Hristos Metios ile İskeçe Belediye Başkanı Manolis Çepelis, azınlık öğrencileri ile ailelerinin ve eğitim kadrosunun mağduriyetine son veremediler.
Öğrenciler başta olmak üzere, veliler, öğretmenler ve Encümen Heyeti ile Okul Aile Birliği vardiyalı eğitim sorununa acil çözüm bulunmasını talep ediyor.

YEDİ YIL BOYUNCA VARDİYALI EÄžİTİM YAPILDI
İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesindeki öğrenci sayısının artmasıyla 2014 yılında okuldaki sınıf sayısı yetersiz kalınca vardiyalı eğitim sistemine geçimdi. Okul binası sorununun çözümü için yapılan çağrılar hükümetler ve eğitim bakanlığı tarafından yanıtsız bırakılınca 2014 - 2015, 2015 - 2016 ve 2016 - 2017 eğitim yıllarında vardiyalı eğitim yapıldı. Daha sonra eski Hürriyet Mahalle Mektebi olan binanın düzenlenerek üç sınıflı ek bina olarak okula tahsis edilmesiyle vardiyalı eğitime son verildi. Ancak bu durum da uzun sürmedi. Okula devam eden öğrenci sayısı artınca 2019 - 2020 eğitim yılında vardiyalı eğitim sistemi yeniden geri getirildi. Vardiyalı eğitim sorununa çözüm bulunması için eyleme başlayan öğrenci velileri ile öğrenciler, Doğu Makedonya - Trakya Eyalet Başkanı Hristos Metios ve İskeçe Belediye Başkanı Manolis Çepelis'in verdiği söz üzerine eylemlerini sonlandırdı. Verilen sözlerin yerine getirilmesi beklenirken vardiyalı eğitim sistemi 2020 - 2021, 2021 - 2022 ve 2022 - 2023 eğitim yılında da devam etti.

Konuyla ilgili olarak GÜNDEM'e konuşan İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyeti ile Okul Aile Birliği yöneticileri mağduriyetin son bulmasını ve soruna acil çözüm bulunmasını talep etti.

"YETKİLİLERİ BİR KEZ DAHA GÖREVE DAVET EDİYORUZ"
İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyeti Başkanı Ahmet Kara konuyla ilgili olarak GÜNDEM'e yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:
"Hatırlanacağı üzere 2019 - 2020 eğitim yılı başında okulumuzdaki fiziki koşullarının kötü olmasını özellikle de derslik yetersizliğini dikkate alarak yetkililerin de konuya ilgi göstermemesini protesto etmek amacıyla derslere girilmemiş ve yüksek katılımla bir protesto yürüyüşü gerçekleştirmiştik. Bunun üzerine yetkililerin tabiri caizse topu birbirlerine attığını gördük. Doğu Makedonya - Trakya Bölge Valisi sayın Metios dersleri protesto etmemizi dikkate alarak, konuyu Atina'da en üst düzeyde görüşeceğini ve öğleden sonra vardiyası olmaması için gerekli çalışmaları en kısa sürede tamamlayacakları sözünü vererek eylemimizi bitirmemizi istediğinde okul velilerimizle birlikte bu yönde bir karar almıştık. Aradan 4 yıl geçmesine rağmen bu konuda bir adım dahi atılmamış olması, derslik sorunumuzun devam etmesi ve bu sebeple ortaokul 1. sınıf öğrencilerimizi öğleden sonra programına dahil etmek zorunda kalmamız bizi oldukça üzmektedir. Bu durum ayrıca okulumuza mali açıdan da ek bir külfet getirmektedir. Zira öğleden sonra programına dahil olan öğrencilerimiz için taşımalı eğitim uygulanmaktadır."

Vardiyalı eğitimin öğrencilerin okul dışı sosyal faaliyetlere katılmalarını engellediğini dile getiren Kara, "Encümen heyeti olarak göreve geldiğimiz günden bu yana yetkililerin bu konuya gerekli özeni göstermemesine getirebileceğimiz tek bir yorum var o da bunun okulumuzdaki öğrenci sayısını azaltmak için atılan adımlardan biri olduğudur. Nitekim, öğleden sonra uygulamasına geçildikten sonra okulumuza yapılan kayıtlarda bir düşüş olduğu aşikardır. Zira günümüz şartlarında çocuklarımız okul dışında değişik bir takım sosyal faaliyetlere de katılmaktadırlar.

Encümen heyeti olarak 2023-2024 eğitim yılı öncesinde yetkilileri bir kez daha göreve davet ediyor ve en azından prefabrik sınıflarla geçici olarak çözülebilecek sorunumuzu çözmek için bir an önce adım atmalarını beklediğimizi ifade etmek istiyoruz."

"YETKİLİLERE SESLENİYORUZ; BU SORUNU ÇÖZÜN"
İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Bingül Tuzlacı da yıllarca süren mağduriyetin son bulması için acil çözüm bulunmasını talep etti. Tuzlacı, "Okulumuzun bina sorunu çözüme kavuşturulmadığı için bazı öğrenciler öğleden sonra okula gelmek zorunda kalıyor. Öğleden sonra okula gitmek gerçekten çok zor. Öğrenciler, veliler, aileler bu durumdan çok şikayetçiler. Çok ciddi bir mağduriyet var. Çocukların ders sistemi de, kurslar da, sosyal hayatı da allak bullak oluyor. Biz çok büyük şeyler istemiyoruz. Bizim çocuklarımızın da, tüm öğrenciler gibi normal bir okula kavuşmalarını ve normal bir sisteme geçmelerini istiyoruz. Ailelerle empati kurduğunuz zaman veya bunu bizzat yaşadığınız zaman sorunun ciddiyetini anlayabiliyorsunuz." dedi.

Yetkililere seslenen Okul Aile Birliği Başkanı Bingül Tuzlacı sözlerine şöyle devam etti: "Yetkililere seslenmek istiyorum. Bu sorunu lütfen çözüme kavuşturun. Bunun en kolay çözümü olarak prefabrik sınırlar görünüyor. Okulun ek binasına zaten prefabrik sınıf konulacağına dair çok daha önceleri yetkililer söz vermişti. İskeçe'de bir çok okulda prefabrik sınıflar var. Bir çok anaokulunda prefabrik sınıflar var. Bizim okulumuzda neden yok? Biz bunu veliler olarak, öğrenciler olarak gerçekten merak ediyoruz ve bunun sebebini anlayamıyoruz. Birkaç prefabrik sınıfla sorun çözülecekse neden çözülmüyor? Eğer farklı bir şekilde çözülecekse öyle çözülsün. Umuyoruz ve istiyoruz ki bu yıl bu uygulama son olsun. Artık çocuklarımızın öğleden sonra okula gitmelerini istemiyoruz. Bu çok insani bir talep. Eğitim denince sarf edilen kallavi cümlelerin altında kalmasınlar. Bu sorunu çözüme kavuştursunlar."




Haberler


SİRİZA’nın yeni başkanı Sokratis Famellos oldu

Milletvekili Zeybek, Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliğinin yeni bina talebini meclise taşıdı

Millet gazetesine açılan tazminat davası ertelendi

SİRİZA Partisi yeni başkanını seçiyor

‘Olimpik İşbirliği 24’ tatbikatı İskeçe’de yapıldı

Nafplion’daki tarihi Türk hamamı restore edilecek

İstanbul’da Uraloğlu – Stilyanidis görüşmesi

BTAYTD Kadınlar Kolundan Demircik köyünde etkinlik

Dünya bu kararı konuşuyor: Hangi ülkeler Netanyahu’yu tutuklayacak?

Hakan Fidan: ‘Batı Trakya Türk Azınlığın sorunlarının çözümünün takipçisi olacağız’

Celal Bayar Azınlık Lisesinde ’Öğrenci Pazarı’na yoğun ilgi

Macaristan Başbakanı, Netanyahu hakkındaki tutuklama emrini tanımayacağını açıkladı