07-05-2016
Yaka kirazını soğuk vurdu...
Yaka kirazı bu yıl en sıkıntılı dönemlerinden birini yaşıyor.
Geçen Mart ayı sonunda ki gün etkili olan soğuk hava ve Mayıs ayının ilk günlerinde yağan yağmurlar Yaka kirazına büyük zarar verdi.
Bölgedeki üreticileri ziyaret eden GÜNDEM, vatandaşların sıkıntılarını dinledi. Üreticiler, kirazların tam çiçek açtığı sırada Nisan ayında etkili olan soğuk hava ve beraberinde yaşanan kısmi donun Yaka kirazına büyük zarar verdiğini anlattılar.
Sendelli köyünden emekli öğretmen Fikri Mustafa Çavuş, yaklaşık 30 yıldan beri kiraz üretimiyle uğraştığını ve bu yıl Yaka kirazındaki olumsuz gelişmelerin bölge halkını derinden üzdüğünü ifade etti. Napolyon, Ferovya gibi yabancı cins kiraz ağaçlarında bu yıl tadımlık dahi kiraz bulunamadığını belirten Mustafa Çavuş, sadece yerli cins olan Dragana'da zararın en az olduğunu ve buradan elde edilecek gelirin daha iyi olacağını tahmin ettiklerini söyledi.
"KİRAZLAR İLK ÇİÇEK AÇTIÄžINDA KIRA DÜŞTÜ"
Emekli öğretmen Fikri Mustafa Çavuş kirazlardaki zararın çok büyük olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: "Bu yıl zararımız çok büyük. Kiraz ağaçlarında herhangi bir hastalık söz konusu değil. Ancak kirazlar iyi bir şekilde döllenemedi. Çünkü bir ağacın meyve tutabilmesi için döllenmesi gerekir. Bazı kirazlar da kendi kendini dölleyemiyor. Örneğin bölgemizde 15 çeşit kiraz varsa, bunların bir kısmı kendi kendini dölleyebiliyor, başka çeşit kirazların da döllenebilmesi için dölleyici kirazların olması gerekiyor. Bu yıl yaşanan aksiliğin sebebini, bizler dahi tam olarak çözebilmiş değiliz. Sadece kirazlar ilk çiçek açtığında bölgeye soğuk hava sebebiyle kıra düştü. Bunun devamımda da çiçek açan ağaçlarda kiraz tutamadı."
"ORGANİZMALAR BU YIL ZAYIF DÜŞEREK DÖLLENEMEDİLER"
Bir ziraat mühendisinin kendisine bu yıl soğuk hava sebebiyle kiraz olmayacağını söylediği ve kendisine bunun inandırıcı gelmediğini belirten Mustafa Çavuş, "Bana bu görüş pek inandırıcı gelmedi. Çünkü bölgemizde döllenmeyi sağlayabilecek arı ve yeterli rüzgar gibi tüm iklim şartları mevcut. Tutmayan kirazların çiçek açtığı dönemde havalar çok güzeldi ve arıların dolaşmaması için hiç bir sebep yoktu. Dolayısıyla ağaçların kiraz tutmaması bununla ilgili bir durum değil. Bu yıl kirazda yaşanan olumsuz gelişmeleri şöyle değerlendirmek istiyorum: Hepimizin bildiği gibi bütün canlılarda organizmaların kuvvetli veya zayıf olmaları önemli rol oynuyor. Geçen yılki kiraz ağaçlarını göz önüne getirdiğimizde, ilk defa bu kadar bol ürün verdiler. Bu organizmalar bu yıl zayıf düşerek döllenemediler ve bu yıla kendilerini hazırlayamadılar. Önümüzdeki sene için iddia ediyorum, buraları kiraz kokmaya devam edecek ve üretim yine artacak." diye konuştu.
Son günlerde bölgede etkili olan yağmurun diğer kiraz türlerine de büyük zarar verdiğini söyleyen Mustafa Çavuş, bu yılki kiraz üretiminden gelir kaybının yüzde 60 civarında olduğunu da sözlerine ekledi.
"DRAGANA KİRAZINDA DA GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE 40 BİR VERİM KAYBI VAR"
Aynı köyden Asım Balcı isimli kiraz üreticisi, bu yıl üretimden elde edilen gelirin geçen yıla oranla çok düşük seviyede olacağını belirterek, bölgedeki üreticileri zor günlerin beklediğini söyledi. Balcı, "Geçen yıl kirazdan yaklaşık 3000 euro bir gelir elde etmiştim. Bu yıl sadece yerli cins olan Dragana kirazından biraz daha fazla gelir elde etmeyi düşünüyorum. Dragana kirazında da geçen yıla oranla yüzde 40 bir verim kaybı var. Bu yıl kirazdan elde edeceğim gelirin maalesef yaklaşık 1000 euro civarında olmasını bekliyorum." diye konuştu.
Yuvacılı köyünden kiraz üreticisi Hüseyin Murat da küçük yaştan beri kiraz üretimiyle uğraştığını belirterek, bu yıl kiraz üretiminde yaşanan düşüşün hava şartlarına bağlı olduğunu dile getirdi. Murat, "Kirazlarımız tam çiçek açmak üzereydi. Tam bu sırada bölgede etkili olan soğuk hava koşulları bölge kirazını olumsuz yönde etkiledi. Bu yüzden gelir kaybımız oldu." dedi.
"OY ZAMANINDA BİZLERİ ÖPMEK SARILMAK KOL GEZİYOR, İŞE GELİNCE HATIRIMIZI SORAN YOK"
Son yağan yağmurların kiraza yaramadığını söyleyen Mümin Eminçe isimli üretici, yetkililerin ilgisizliğinden yakındı. Eminçe, "Milletvekillerimiz seçim zamanlarında bizleri ziyarete geliyorlar. Oy zamanı geldiğinde bizleri öpmek, sarılmak gibi davranışlar kol geziyor. Ama zaman iş yapmaya gelince, halimizi hatırımızı soran bile yok." diye konuştu.
"BU YIL KİRAZ ÜRETİCİMİZİN, HEPİMİZİN HALİ PERİŞAN"
Sendelli köyünden Nihat Mehmet de bölgedeki kiraz üreticilerini çok zor günlerin beklediğini ifade ederek bölgedeki yaşanan zararı şu sözlerle dile getirdi: "Bölgede en kaliteli kirazlardan biri olan Napolyon kirazında zararımız neredeyse yüzde 99 diyebiliriz. Kirazda en iyi fiyatı alan Napolyon kirazıdır ve bu cins kirazdan maalesef hiç yok diyebiliriz. Bunun sebebine gelince hava koşulları nedeniyle kiraz ağaçları erken çiçek açtı ve devamında bir buzlanma oldu. Böylelikle ağaçlar yeterli kirazı tutamadı. Dragana türü kiraz ağaçlarına gelince, şimdilik bunlarda kiraz görebiliyoruz. Ancak bu ağaçlarda da yüzde 70 civarında ürün kaybı olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla bu yıl hepimizin hali perişan."
"İNSANLAR KARA KARA DÜŞÜNÜYORLAR"
Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı ve diğer yetkililerin, bölgeye Tarım Tazminatları Kurumu'ndan (ELGA) yetkililerin gelmesi için girişimlerde bulunduklarını söyleyen Nihat Mehmet, ancak bugüne kadar ELGA yetkililerince zarar tespiti için hiç bir girişimin olmadığını söyledi. Bölgeyi sadece Rodop Milletvekili İlhan Ahmet'in ziyaret ettiğini ve diğer yetkililerden gelen olmadığını belirten Mehmet, "Bölge halkımızın üzüntüsü çok büyük. İnsanlar geleceklerini ve ne yapacaklarını kara kara düşünüyorlar. İşlerin böyle gitmesi halinde insanlarımızın geçim şartları da her geçen gün daha daha zor olacak." diye konuştu.
"TAŞ KİRAZINDAN TADIMLIK BİLE YOK"
Sendelli köyü muhtarı Serdar Balcı bu yılki kiraz üretimindeki verimin çok düşük olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "İlk yetişen Burlat dediğimiz kiraz çeşidinden biraz olduğunu söyleyebiliriz. Ama bundan sonra Rubka bir başka deyişle Taş kirazı dediğimiz kirazdan tatmak için bile kiraz yok. Bu durum bütün Yaka bölgesi için geçerlidir. ELGA yetkililerini bölgeye defalarca çağırmamıza rağmen gelmiyorlar. Konuyu bölge milletvekillerimize aktardık. Onların meclise birer soru önergesi sunmalarını bekliyoruz. Bakalım ne olacak. Halimiz çok kötü durumda. Geçen yıla kıyasla bu yıl için şunu diyebilirim: Geçen yıl kiraz üreticilerinin elde ettiği gelirin, bu yıl yüzde 20'si ellerine geçebilecek. Dolayısıyla ekonomik kaybımız çok büyük. Bu da bizlere kışın ve önümüzdeki dönemin çok çetin geçeceğini gösteriyor."
"MİLLETVEKİLLERİNİN SOMUT ADIM ATMALARINI BEKLİYORUZ"
Balcı, ELGA yetkililerinin kirazların soğuk havadan etkilenmediğini, söz konusu tarihlerde meteoroloji verilerinin herhangi bir buzlanma göstermediği tezini savunarak bölgeye gelmemelerinin çok anlamsız olduğunu söyledi.
Balcı, bundan sonra en somut adımları, bölge milletvekillerinden atmalarını beklediklerini sözlerine ekledi.
"MİLLETVEKİLLERİ HİÇ İLGİLENMİYOR"
Ayazma köyünden emekli Rıdvan Çoban, kiraz üreticisinin çok zor günler geçirdiğini ve bugüne kadar hal ve hatırlarını kimsenin sormadığını söyledi. Çoban, "Ne milletvekilleri, ne de başka yetkililer durumumuzu sormuyorlar. Maalesef milletvekilleri hiç ilgilenmiyor, ama seçim zamanı hepsi geliyor." diye konuştu.
"AZINLIK İNSANI DEVAMLI SİNDİRME POLİTİKALARIYLA KARŞI KARŞIYA"
Aynı köyden Hatice Alioğlu, en iyi kirazın bu bölgede yetiştirildiğini söyleyerek kiraz fiyatlarında yaşanan gelişmeleri anlattı. Tüccarların her yıl bölge kirazını daha ucuza almak için yeni bahaneler uydurduklarını söyleyen Alioğlu, azınlık insanının entrika politikalarıyla sindirilmeye çalışıldığını ifade etti. Bölge kirazının her zaman kaliteli olduğunu kaydeden Alioğlu, ancak tüccarların ve alıcı simsarların bazı sudan sebepler öne sürerek fiyatlarını düşük tutmaya çalıştıklarını belirtti.
Alioğlu, bölgede seçilmiş ve yetkili kişilerin sözde halkın yanında yer aldıklarını, ama uygulamada bir şey yapmadıklarını sözlerine ekledi.
"YARIN ÜRÜNLERİMİZİN NE OLACAÄžINI ALLAH'TAN BAŞKA KİMSE BİLEMEZ"
Eşekçili köyünden Rıdvan Kuru isimli kiraz üreticisi, bu yıl kirazların geçen yıla oranla yaklaşık 15 gün önce çiçek açtığını ve hava koşullarından olumsuz yönde etkilendiğini söyledi. Kirazların buzlanmadan etkilendiğini belirten Kuru sözlerini, "Bizler geçimimizi çiftçilikle sağlayan aileleriz. Bu yıl kendim için bahçeme biraz patlıcan ve değişik ürünler ektim. Doğal olsun diye hiç bir ilaç atmadım. Fakat daha sonra çoğu ürün, kurtlar tarafından zarara uğradı. Demek istediğim; çiftçinin hali bu şekilde. Yarın ürünlerimizin ne olacağını Allah'tan başka kimse bilemez." diyerek tamamladı.