17-05-2016
BAKEŞ'ten "Gazi Evrenos ve Balkanlar" konulu konferans
Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) 14 Mayıs Cumartesi günü "Gazi Evrenos ve Balkanlar" konulu bir konferans düzenledi.
İskeçe'deki Z-Palace otelinde düzenlenen konferansta, Edirne Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Kılıç "Gazi Evrenos ve Balkanlar" konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Konferansa BAKEŞ Başkan Yardımcısı Adnan Gerdemeli, İskeçe Seçilmiş Müftü Yardımcısı Ahmet Hraloğlu, DEB Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İskeçe İl Teşkilatı Sorumlusu Ozan Ahmetoğlu, İskeçe Türk Birliği Asbaşkanı İsmet Tüccar, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Asbaşkanı Mehmet Mehmet, Güney Meriç Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu, İskeçe Muzaffer Salihoğlu Ortaokul-Lisesi Sahibesi Saime Kırlıdökme ve Okul Müdürü Erkan İmamefendi, Seyyid Ali Sultan Dergahı Vakfı Başkanı Ahmet Kara Hüseyin'in yanı sıra diğer davetliler katıldı.
Konferan BAKEŞ Genel Müdürü Pervin Hayrullah'ın yaptığı açılış konuşması ile başladı. Hayrullah, Gazi Evrenos Bey'in, Balkanlar ve Batı Trakya'nın tarihi açısından çok önemli olduğunu belirtti. Daha sonra Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Kılıç konuştu. Kılıç Balkanlar'ın, Osmanlı için çok önemli olduğunu, Batı Trakya'nın giriş kapısı rolünü oynadığını dile getirerek, Rumeli'nin Anadolu topraklarından daha öncelikli olduğunu ve hatta Divan-ı Hümayun'da Rumeli beylerbeyinin Anadolu beylerbeyinin önünde oturduğunu belirtti.
Balkan topraklarının buralara gelen Osmanlı'nın izlerini taşıdığını kaydeden Kılıç konuşmasına şöyle devam etti: "1354 yılında Gelibolu'da büyük bir deprem oldu. O yıllarda savaşlar, isyanlar, saldırılar ve veba salgını dolayısıyla Batı Trakya'nın nüfusu çok azalmıştı. Osmanlı iskan metodunu kullanarak ve Süleyman Paşa'dan itibaren Karesi Beyliği topraklarından getirdiği konar - göçer ve yörükleri buralara yerleştirmiştir. Bu süreçte en önemli isimlerden biri de Gazi Evrenos Bey'dir. Rumeli fetihlerinin komutanı, hayratlarının sahibidir. Osmanoğulları kadar eski bir tarihe sahiptir. Evrenos Bey'in doğumu bilinmiyor. Ölüm yılı Yenice-i Vardar'daki türbe kitabesinde 17 Kasım 1447 Çarşamba günü olarak belirtilmiştir. Kendisine "Gaziler Sultanı" ünvanı verilmiştir."
Gazi Evrenos Bey'in akınlarının merkezi idare tarafından fermanla yönlendirildiğini ve Osmanlı'nın bölgeye huzuru getirdiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Kılıç, "Osmanlı Devleti uyguladığı 'İstimalat' yani hoşgörü politikasıyla Müslüman ve Hıristiyan halkların barış içinde yaşadıkları bir ortamın oluşturmuştur. Fetih, kılıçla değil, ısındırıcı politikalarla yapılmıştır. Evrenos Bey, Via Egnatia (Sol Kol ) yolu etrafında şehirler, vakıflar kurmuş, bu güzergahı geliştirmiştir. Evrenos Bey, Gümülcine'yi yaklaşık on yıl ikinci üs merkezi olarak kullanmıştır. Kurduğu vakıflar sayesinde bölge ve Balkanlar gelişmiştir. Vakıfları müstesna vakıflara arasındadır. Kendisi bütün ekonomik gücünü Balkanlar'ın gelişmesine ve kalkınmasına harcamıştır. Gümülcine'deki bugün bilinen vakfını ev olarak kullanmıştır. Gümülcine'nin fethi kendisine bir fermanla bildirilmiştir. Osmanlı kroniklerinde fetih konusunda farklı tarifler mevcuttur. 1383 yılına kadar burada yaşadığı ve ayrılınca da evini vakfa dönüştürdüğü tarihi kaynaklarda mevcuttur. Kısacası Evrenos Bey, yağma akınlar yapan biri değildi. Askeri başarılarını, Balkan topraklarının gelişmesi için harcamıştır. Bölgenin sosyal ve ekonomik kalkınmasını sağlamıştır" diye konuştu.