Anasayfa

30-09-2023
Özgür Ferhat orman yangınlarını meclis gündemine taşıdı
Rodop SİRİZA Milletvekili Özgür Ferhat'ın öncülüğünde bakanlıklara sorulan soru önergesi 28 Eylül Perşembe günü meclise sunuldu.
30 Eylül 2023 Cumartesi

Rodop SİRİZA Partisi milletvekili Özgür Ferhat, geçtiğimiz aylarda ülkenin bir çok noktasında meydana gelen orman yangınları ve orman ekosistemlerine komşu yerleşim yerlerinin bir sonraki afetlerden korunmasıyla ilgili olarak, Çevre, Enerji ile İklim Krizi ve Sivil KorumaBakanlığına hitaben Meclise soru önergesi sundu.

Özgür Ferhat soru önergesinde; Başbakan Kiriakos Miçotakis ve hükümetin, yukarıda bahsedilen konularda yetersiz kaldığını, mevcut durumu iklim krizi bahanesine sığınarak, başarısızlıklarını ört bas etmeye çalıştıklarını, konuyla ilgili uzmanların ve bilim adamlarının ortaya koydukları raporları ve uyarıları görmezden geldiklerine dikkat çekti.

Önergede, Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi (EFFIS) 2023 yılı verilerine de yer veren Özgür Ferhat Yunanistan'da, 1.726.260 hektar yanmış alanın kayıtlara geçildiğini, yine aynı veriler ışığında, AB ülkeleri arasında üzücü bir şekilde ilk sırada yer aldığını dile getirdi.

Orman yangınlarında Yassıköy Belediyesi ve belediye sınırları içinde yer alan özellikle Susurköy, Narlıköy ve Kozlardere başta olmak üzere civar köylerin etkilendiğini dile getiren milletvekili Özgür Ferhat; hükümetin yetersiz personel, koordinasyon eksikliği ve yangın
söndürme ekipmanlarının duruma müdahelede geç kalması gibi eksikliklere dikkat çekti.

Milletvekili Ferhat, aynı belediye sınırları içinde yer alan Arabaciköy, Bekirli, Yalımlı, Yassıköy, Büyük Müsellim, Çepelli, Eşekçili, Yuvacılı ve Semetli köylerinin etrafında bulunan çam ekili ormanlık alanların potansiyel tehlike olusturduklarını,yangın cıkma durumunda büyük
felaketlere yol acabileceklerini dile getirdi ve ilgili kurumlardan bu alanların temizlenmesini çam ağaçlarının kesilmesini ve yangın önleyici bölgelerin yapılandırılmasını istedi.

Anayasaya göre bir insanın canının ve malının korunması, doğal çevrenin korunması ve muhafazası devletin görevi ve bunun herkesin hakkı olduğunu ifade eden Özgür Ferhat, hükümetin bir an evvel olası su baskını olaylarına karşı korumak amacıyla yangınlardan etkilenen alanların doğal ortamın restorasyon işlemlerine başlaması gerektiğini
belirtti.

Milletvekili Özgür Ferhat soru önergesinde, ilgili bakanlara şu soruları yöneltti:

- Bir yandan orman yangınlarının söz konusu yerleşim yerlerinde yaşayanlar açısından yıkıcı etkilerini önleyecek, diğer yandan da orman yangınlarının önlenmesine yönelik gerekli önleyici tedbirlerin yetkili makamlarca alınıp alınmadığı araştırılacak mı? Öte yandan bu alınacak
olan tedbirler İtfaiye Teşkilatı'nın görevini yapmasına destek verecek mi?

- Rodop ilinde yer alan orman arazilerini çevreleyen ve yakın yerleşim bölgelerinin çevresinde yeni planlama kapsamında, yangından korunma bölgesi işlevi görecek, bitki örtüsü ve bir çevre bölgesinin oluşturulması yönünde bir çalışmanız var mı?

- Mevcut ağaçların seyreltilmesi ve budanmasının yanı sıra yangına dayanıklı ağaç veya çalıların dikilmesine yönelik projeniz var mı?

- Selanik Aristotelio Üniversitesi Orman ve Doğal Çevre Bölümü'nden bir grup bilim insanının hazırladığı gibi, orman yerleşimlerinin çevresinde yangına dayanıklı bölgeler oluşturulmasına yönelik Rodop bölgesinde de benzer bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? (Hatırlanacağı üzereAğustos 2021'de Evia bölgesindeki yangın sonrası Selanik Aristotelio Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı bir çalışma yapmış ve bu çalışma programı finanse edilerek, "Kuzey Evia'nın Yangından Etkilenen Bölgesinde Ağaçlandırma Çalışması" başlığı altında uygulamaya konulmuştu.

Haberler


İskeçeli Kur’an kursu öğrencileri Bolu ve İstanbul’u gezdi

Miçotakis: “Yunanistan artık yolsuzluk ağlarının ve kayırmacılığın esiri olamaz”

Yapay Zeka - Anlamını Yitiren Sıfatlar - Gerçeğin Sorgulanması

Rodop ilinde muhasebe büroları 10-21 Ağustos’ta kapalı olacak

EEDA: Yunanistan’da hukukun üstünlüğünü zedeleyen yapısal sorunlar sürüyor

Alantepe Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri 21-23 Ağustos’ta yapılacak

Selanik’teki Trakya Futbol Kulübü yeni sezon hedeflerini belirledi

’Herkes İçin Turizm 2026-2027’ programı için başvurular başladı

Lena Zevgara, Sazlıca sahilinde sahne alacak

Rodop ilinde yangın alarmı: Ormanlara giriş yasaklandı

DMT Eyaletinde LED dönüşümü: 30,9 milyon euroluk tasarruf

Yunanistan-Türkiye Hackathonu için başvurular başladı