Anasayfa

13-10-2023
'Ülkemizdeki Gerçekler'de AP Milletvekili Alfonsi konuk edildi
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonunun (ABTTF) "Ülkemizdeki Gerçekler" başlıklı çevrim içi program serisinin 11'inci bölümü 12 Ekim Perşembe günü yayımlandı. Programda Fransa'nın Korsika Adası'ndaki topluma mensup Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili François Alfonsi (Yeşiller/EFA) konuk edildi.
13 Ekim 2023 Cuma

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonunun (ABTTF) "Ülkemizdeki Gerçekler" başlıklı çevrim içi program serisinin 11'inci bölümü 12 Ekim Perşembe günü yayımlandı. Programda Fransa'nın Korsika Adası'ndaki topluma mensup Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili François Alfonsi (Yeşiller/EFA) konuk edildi.

ABTTF Brüksel Temsilciliğinden Deniz Servantie'nin moderatörlüğünü yaptığı programda Alfonsi, Avrupa'da ulusal azınlıkların durumu, Avrupa Birliği (AB) düzeyinde ulusal azınlıkların korunması, Yunanistan'ın ulusal azınlıklara bakışı ve eğitim başta olmak üzere Batı Trakya Türk toplumunun güncel sorunları ile hakkında yöneltilen soruları cevapladı.

AP Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller İntergrubu Eş Başkanı da olan Alfonsi, Avrupa'da ulusal azınlıkların durumunun ülkeden ülkeye farklılıklar gösterdiğini belirterek, Almanya-Danimarka sınırındaki Dan azınlığının veya İtalya'nın Güney Tirol bölgesindeki Alman azınlığının haklarının antlaşmalar çerçevesinde garanti altına alındığını ve uygulandığını, buna karşın Yunanistan'daki Batı Trakya Türk toplumunun durumunun hakların uygulanması açısından zor olduğunu ve onun gibi Avrupa'da başka örneklerin de bulunduğunu kaydetti. Alfonsi, son yıllarda Avrupa'da ulusal azınlıklarının haklarının korunması bağlamında ciddi oranda bir gerilemenin olduğunun altını çizdi.

Batı Trakya Türk toplumunun ayrımcılığa maruz kalmasının sorumlusunun Yunan hükümeti olduğunu belirten Alfonsi, aynı şekilde Korsika Adası'nda Korsikaca'nın bugünkü zor durumunun sorumlusunun Fransız hükümeti olduğunu, azınlık hakları konusunda Kopenhag Kriterlerinin özüne dönmenin gerekliliğini vurguladı.

2012 yılında Batı Trakya'yı ziyaret eden ilk AP milletvekillerinden biri olduğunun hatırlatılması üzerine Alfonsi, Yunanistan'ın ulusal öncelikleri çerçevesinde merkeziyetçi devlet modelini benimsediğini ve ülkede azınlık kimliklerinin inkar edildiğini kaydetti. AB'nin desteği olmadan Yunanistan'da ulusal azınlıkların durumunun çok daha kötü olacağını not eden Alfonsi, AB'nin azınlık haklarına tekrar önem vermesi durumunda üye devletlerin konuya ilişkin tutumunda değişiklik olabileceğini ifade etti.

Ana dilde eğitimin kimlik ve kültür açısından büyük önem arz ettiğini kaydeden Alfonsi, Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocukların ana dilleri Türkçe'de eğitim görmelerinin en meşru hakları olduğunun altını çizdi. Alfonsi, Batı Trakya Türk toplumunun tarihinin Avrupa tarihinin bölünmez bir parçasını oluşturduğunu not ederek, Avrupa'nın sadece çeşitlilikle devam edebileceğini, Yunanistan'ın tarihindeki Batı Trakya çeşitliliğini inkar etmemesi, tam aksine kabullenmesi ve değer vermesi gerektiğine vurgu yaptı.

ABTTF'nin YouTube kanalı ve Facebook sayfasında aynı anda canlı yayımlanan programın tümünü İngilizce ve Fransızca dillerinde aşağıdaki linkleri tıklayarak izleyebilirsiniz:

YouTube İngilizce yayın: https://www.youtube.com/watch?v=rFZt7fP90s0&ab

YouTube Fransızca yayın: https://www.youtube.com/watch?v=N_puHtpak58&ab

Facebook İngilizce yayın: https://www.facebook.com/events/6406123276164548

Facebook Fransızca yayın: https://www.facebook.com/events/306221988795549

Haberler


Seçek Derneğinin 2026 mali kongresi yapıldı

Miçotakis: Erdoğan ile görüşme Şubat ayının ilk günlerinde olabilir

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi Öğrencileri için Edirne’ye kültür gezisi

Türkiye’nin Yunanistan’a ihracatı 3 milyar doları aştı

Danışma Kurulu Başkanı Mustafa Trampa AA’nın “Yılın Kareleri” oylamasına katıldı

Özgür Ferhat: “Tütüncülerimiz yanlış politikalar nedeniyle zor günler geçirmektedir”

Annelere istihdam desteği: 10 bin kişilik program açıldı

Yerapetritis: “Ege’de ikinci deniz parkı ve kara suları genişlemesi yolda”

Sofulu’da uyuşturucu operasyonu

Rodop ilinde çiçek hastalığı nedeniyle 5 sürü daha itlaf edildi

Hollandalı Bakan sınır çitini ve göç merkezlerini ziyaret etti

Gümülcine’de Miraç Kandili programları yoğun katılımla gerçekleşti