Anasayfa

15-11-2023
ABTTF'den Yunanistan'a insan hakları konusunda çifte standart eleştirisi
Avrupa Batı Trakya Türk Fedarasyonu (ABTTF), Arnavutluk'un Avrupa Birliği ile müzakerelerini Himara Belediye Başkanı Beleri'nin hapiste tutulmasıyla bağdaştıran Yunanistan'ı, kendi azınlıklarına aynı hassasiyeti göstermemekle eleştirdi.
15 Kasım 2023 Çarşamba

Avrupa Batı Trakya Türk Fedarasyonu (ABTTF), Arnavutluk'un Avrupa Birliği ile müzakerelerini Himara Belediye Başkanı Beleri'nin hapiste tutulmasıyla bağdaştıran Yunanistan'ı, kendi azınlıklarına aynı hassasiyeti göstermemekle eleştirdi.

ABTTF'den yapılan basın açıklamasında, "Ülkemiz Yunanistan, Yunan ulusal azınlığa mensup seçilmiş belediye başkanının hapiste tutulmasını gerekçe göstererek Arnavutluk ve Avrupa Birliği (AB) arasında üyelik müzakerelerinin başlamasını engelledi." denildi.

Açıklamada, "14 Mayıs 2023'te yapılan yerel seçimlerde Himara Belediye Başkanı seçilen Arnavutluk'ta yaşayan Yunan azınlığa mensup Fredi Beleri, seçimlerde aktif yolsuzluk yaptığı suçlamasıyla tutuklanmıştı. Yunanistan, Arnavutluk'un AB ile üyelik müzakerelerini seçilmiş belediye başkanı Beleri'nin hapsedilmesi olayına bağlamış ve bu durumu ülkedeki insan haklarında gerileme olarak nitelendirerek Beleri'nin hapis cezasının sonlandırılmasını istemişti." ifadeleri yer aldı.

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, "Ülkemizin Arnavutluk'ta yaşayan Yunan azınlığın insan haklarını gözetmesi gayet normal. Yunan azınlığa mensup seçilmiş belediye başkanının hapiste tutulmasını insan haklarında gerileme olarak nitelendiren ülkemizin aynaya bakarak aynı hassasiyeti on yıllardır hak ve özgürlükleri sistematik bir şekilde gasp edilen Yunan vatandaşı Batı Trakya Türk toplumu için de göstermesini bekliyoruz. Antlaşmalarla teminat altına alınmış olan eğitim ve dini özerkliğimizi pratikte uygulanamaz hale getiren, derneklerimizle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarını 15 yılı aşkın süredir uygulamayan ülkemiz, 1981 yılından beri üyesi olduğu Avrupa Birliği'nin üzerine kurulu olduğu demokrasi ve hukuk değerlerini yok sayıyor. Zira demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve azınlıklara saygı gösterilmesi ve korunması ile ilgili Kopenhag Kriterleri sadece AB'ye aday ülkeler için değil AB'nin mevcut 27 üye devleti ve dolayısıyla ülkemiz için de geçerlidir." dedi.

Haberler


Danışma Kurulu’ndan Ankara ziyareti açıklaması: “Sorunlarımızı anlatma fırsatı bulduk”

Türk askeri uçağı düştü: 20 şehit

Latinopulu hakkındaki soruşturma sürüyor

Atina’da çiftçilerden devlet destekleri ve maliyetler için eylem

Miçotakis’ten çiftçilere ve enerji sektörüne destek mesajı

Midilli Adası’ndaki sel birçok ev ve iş yerini sular altında bıraktı

Küçük eller Fenerbahçe sevgisini resmetti

Miçotakis, eylemci çiftçilerle karşılaşmamak için alternatif güzergah kullandı

Isınma desteği başvuruları başladı

Belediyeler 2026 bütçesi görüşmelerinde sembolik olarak kapanacak

Rodop ilindeki çiftçilerin OPEKEPE mağduriyeti meclis gündeminde

Başbakan Miçotakis bugün Rodop ilini ziyaret ediyor