Anasayfa

28-11-2023
Sunak'ın Miçotakis ile görüşmesini iptal etmesine tepkiler sürüyor
Aşırı sağcı Yunan Çözümü Partisi, Sunak'ın Miçotakis ile görüşmesini iptal ederken İngiltere'nin Türkiye ile savunma alanında anlaşma yapmasını eleştirdi.
28 Kasım 2023 Salı

Aşırı sağcı Yunan Çözümü Partisi, Sunak'ın Miçotakis ile görüşmesini iptal ederken İngiltere'nin Türkiye ile savunma alanında anlaşma yapmasını eleştirdi.

İngiltere Başbakanı Sunak'ın, Miçotakis ile randevusuna sadece saatler kala görüşmeyi iptal etmesine Yunan siyasilerden tepkiler sürüyor.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın Başbakan Kiriakos Miçotakis ile görüşmesini iptal kararı Yunan kamuoyunda geniş yer tutarken, hem iktidar hem de muhalefet partileri karara tepki gösterdi.

Haziran 2023 genel seçimlerinde yüzde 4,44 oy alarak 300 sandalyelik mecliste 12 milletvekiliyle temsil hakkı kazanan aşırı sağcı Yunan Çözümü Partisinden yapılan yazılı açıklamada, "Miçotakis halihazırda İngiltere'deyken İngiltere Başbakanı Sunak'ın Miçotakis ile görüşmeyi reddetmesi, egemen devletlere değil, muz cumhuriyetlerine yakışır akıl almaz ve benzeri görülmemiş bir tahriktir." ifadesi yer aldı.

İngiltere ile Türkiye arasında 23 Kasım'da "Savunma İşbirliği Niyet Beyanı" imzalanmasına dikkat çekilen açıklamada, "Anlaşmayı Savunma Bakanı'nın kendisi coşkulu yorumlarla duyurdu." ifadesi kullanıldı.

Yunan Çözümü Partisi, hükümetten olayın ayrıntılarına ilişkin açıklama talep etti.

HÜKÜMETTEN TEPKİ
Hükümet Sözcüsü Pavlos Marinakis SKAI TV'ye yaptığı açıklamada, "Alışılmış bir durum değil. Önceden benzer bir uygulama olmuş mu diye araştırıyoruz, bulamıyoruz." dedi.

Sunak ile görüşmenin iptal edildiğinin, Miçotakis'in İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer ile görüşmesi sırasında öğrenildiğini kaydeden Marinakis, "Sunak'ın, Miçotakis'in, Elgin Mermerlerinin Yunanistan'a iadesini ve Yunanistan'ın temel tezlerini dile getirmesinden rahatsız olduğunu tahmin ediyoruz." dedi.

Marinakis, ülkeler arasında bazı konularda fikir ayrılıklarının bulunmasının doğal olduğunu vurgulayarak ,Yunanistan'ın bu konuyu İngiltere ile ilişkilerde "genelleştirmek" istemediğini, Sunak'ın kişisel tavrı olarak değerlendirdiklerini kaydetti.

ANA MUHALEFETTEN TEPKİ
Ana muhalefet partisi SİRIZA lideri Stefanos Kasselakis X sosyal medya platformu hesabından yaptığı açıklamada, Sunak'ın kararının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Kasselakis açıklamasında, "Parthenon (Elgin) Mermerleri konusu, bütün milletin tarihini ilgilendiren ulusal bir meseledir. Kültürel zenginliğin doğal çevresinden çalınmasıyla ilgili ahlaki bir konudur. Tüm kurumların hakkımıza saygı duymasını talep ediyoruz." ifadelerine yer verdi.

Foto: X/RishiSunak


Haberler


Dağ köyleri ve uzak adalarda istihdama devlet desteği

Eğitim Bakan Yardımcısı Papaioannu Türkçeyi “zorunlu homojenleştirme aracı” olarak tanımladı

Yunanistan’da aile içi şiddet nedeniyle 35 bin kişi gözaltına alındı

Telefon dolandırıcılığına karşı cezalar artırılacak

Pamuk üreticilerinin 31,7 euroluk destek belirsizliğini koruyor

Başkonsolos Aykut Ünal için veda etkinliği düzenlendi

Özgür Ferhat’tan Eyalet Eğitim Müdürlüğüne ziyaret

Gümülcineli şair Hasan Ahmet’in şiirleri Japoncaya çevrildi

FUEN’de Batı Trakya için dini özerklik kararı

Kireççiler köyündeki posta dağıtımı sorununa çözüm talebi

Hakan Fidan’dan “Ege’de gerilim istemiyoruz” mesajı

DEB Partisinden Pavlos Fissas için Türkçe ve Yunanca anma video mesajı