Anasayfa

01-12-2023
Habipoğlu, Pierrekakis'in Rum okullarına yaptığı ziyareti değerlendirdi
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habipoğlu, Eğitim ve Din İşleri Bakanı Kiriakos Pierrakakis'in İstanbul'daki Rum okullarına yaptığı ziyaretle ilgili, "Ülkemizin anavatan olarak yurt dışında yaşayan Rum Ortodoks azınlıklarına sahip çıkması gayet normal. Ancak Bakan Pierrakakis'in anavatanımız Türkiye'deki Rum Ortodoks azınlığı ile aynı kaderi paylaşan Yunan vatandaşı Batı Trakya Türk toplumunun eğitim alanında yaşadığı sorunlara karşı da aynı hassasiyeti göstermesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
1 Aralık 2023 Cuma

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habipoğlu, Eğitim ve Din İşleri Bakanı Kiriakos Pierrakakis'in İstanbul'daki Rum okullarına yaptığı ziyaretle ilgili, "Ülkemizin anavatan olarak yurt dışında yaşayan Rum Ortodoks azınlıklarına sahip çıkması gayet normal. Ancak Bakan Pierrakakis'in anavatanımız Türkiye'deki Rum Ortodoks azınlığı ile aynı kaderi paylaşan Yunan vatandaşı Batı Trakya Türk toplumunun eğitim alanında yaşadığı sorunlara karşı da aynı hassasiyeti göstermesini bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

ABTTF'nin konuyla ilgili yayımladığı basın bülteninde; Eğitim, Din ve Spor Bakanı Kiriakos Pierrakakis'in Rum Ortodoks azınlığın okullarının durumu hakkında bilgi edinmek ve Yunanca eğitimin karşılaştığı sorunlar ile bunların iyileştirilmesi için en uygun çözümleri görüşmek üzere İstanbul'a bir çalışma ziyareti gerçekleştirdiği belirtildi.

Basın bülteninde, "İstanbul'daki Rum Ortodoks azınlığa ait okulların müdürlerinin yanı sıra bu okullarda eğitimi destekleyen dernek ve kuruluşların temsilcileriyle görüşen Pierrakakis, ziyareti sırasında birçok konuyu öğrenme fırsatı bulduğunu, Eğitim, Din İşleri ve Spor Bakanlığının Yunan soydaş topluluklarının eğitim ihtiyaçlarını desteklemeye devam edeceğini kaydetti. Pierrakakis İstanbul ziyareti sırasında Fener Rum Ortodoks Patriği Vartholomeos ile de özel bir görüşme gerçekleştirdi." ifadeleri yer aldı.

Konuyla ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, "Ülkemizin Eğitim, Din İşleri ve Spor Bakanı Pierrakakis yapılması gerekeni yapıyor. Ülkemizin anavatan olarak yurt dışında yaşayan Rum Ortodoks azınlıklarına sahip çıkması gayet normal. Ancak Pierrakakis'in anavatanımız Türkiye'deki Rum Ortodoks azınlığı ile aynı kaderi paylaşan Yunan vatandaşı Batı Trakya Türk toplumunun eğitim alanında yaşadığı sorunlara karşı da aynı hassasiyeti göstermesini bekliyoruz. Anavatanımızın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5. Yüksek İş Birliği Konseyi toplantısı için kalabalık bir heyetle 7 Aralık'ta Atina'da olacak. Bu toplantıda toplumumuzun eğitim sorunları ve taleplerimiz de gündeme gelecek. Bizler, Lozan Antlaşması ile teminat altına alınan ancak çeşitli yasa ve uygulamalarla bugün pratikte uygulanmayan eğitim özerkliğimizin iadesini talep ediyoruz. İskeçe Türk Azınlık Ortaokulu ve Lisesinde mevcut dersliklerin yetersiz olması nedeniyle yeni okul binası inşa edilmesi ve Batı Trakya'da çift dilli Türk azınlık anaokulları açılması talebimize yetkili makamların olumlu yanıt vermesini istiyoruz. Bakanı Pierrakakis'in Atina'daki toplantıda toplumumuzun azınlık eğitimiyle ilgili haklı taleplerine ilişkin bizleri sevindirecek sürpriz açıklamalarda bulunmasını umuyor ve diliyoruz." açıklamasında bulundu.

Haberler


Dağ köyleri ve uzak adalarda istihdama devlet desteği

Eğitim Bakan Yardımcısı Papaioannu Türkçeyi “zorunlu homojenleştirme aracı” olarak tanımladı

Yunanistan’da aile içi şiddet nedeniyle 35 bin kişi gözaltına alındı

Telefon dolandırıcılığına karşı cezalar artırılacak

Pamuk üreticilerinin 31,7 euroluk destek belirsizliğini koruyor

Başkonsolos Aykut Ünal için veda etkinliği düzenlendi

Özgür Ferhat’tan Eyalet Eğitim Müdürlüğüne ziyaret

Gümülcineli şair Hasan Ahmet’in şiirleri Japoncaya çevrildi

FUEN’de Batı Trakya için dini özerklik kararı

Kireççiler köyündeki posta dağıtımı sorununa çözüm talebi

Hakan Fidan’dan “Ege’de gerilim istemiyoruz” mesajı

DEB Partisinden Pavlos Fissas için Türkçe ve Yunanca anma video mesajı