02-06-2016
Batı Trakya'da bir ilk... Muhteşem ’Türk Kadın Giysileri Sergisi’
Batı Trakya Azınlığı Kültür Eğitim Şirketi, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği, İskeçe Türk Birliği ve Gümülcine Türk Gençler Birliği'nin organizatörlüğünde 1 Haziran Çarşamba akşamı "Gelenekten geleceğe Türk Kadın giysileri" defilesi ve eski fotoğraflar sergisi etkinliği düzenlendi.
Gümülcine'nin Chiris Eve otelinde düzenlenen etkinliğe, Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, eşi Hülya Akıncı, Muavin Konsoloslar Derya Ocak, Nurettin Canay Kavuncu, İrfan Çetin, Türkiye'den Edirne Valisi Dr. Mehmet Tekinarslan, Edirne İl Emniyet Müdürü Adnan Armağan Erdoğan, El Sanatları Öğretmenleri Filiz Demir Bilek ve Döndü Özdemir, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Koray Hasan, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ahmet Kurt, BAKEŞ Başkanı Galip Galip, kadın dernekleri temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
Etkinliğin sunumunu Batı Trakya'da kültür ve sanata emek vermiş, seramik sanatçısı Zeynep Tefikoğlu yaptı. Etkinlik öncesinde Gümülcine Başkonsolos'un eşi Hülya Akıncı yaptığı konuşmada, başta katılımcılara olmak üzere, etkinliğin gerçekleşmesinde katkı sağlayanlara teşekkür etti. Akıncı, "Bu günün konusu Türk kadını giysileri. Gerçekten de Türkler yüzyıllar boyunca gittikleri coğrafyalarda kültürel yanlarını da yanlarında taşıyarak daha zarif ve daha yüksek bir değere dönüştürmeyi başarmışlardır. Biz de bu asil kültürün bir parçası olarak, geçmişte yad edilen çok yüksek kültürün bugün de hatırlanması adına gençlerimiz eskiden kullanılmış olan, sandıktan çıkan çok özel parçaları biraz daha güncelleyerek, bazılarını da orijinal halleriyle yeniden tasarlayarak farklı bir etkinliğe imza atmış oldular" diye konuştu.
"GEÇMİŞTEN GÜÇ ALIP BUGÜNÜ VE GELECEÄžİ DOÄžRU YAŞAMAK LAZIM"
Bugün farklı ve estetik boyutu derin bir çalışma olan geçmişten günümüze uzanan kıyafetlerin sergileneceğini kaydeden Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı sözlerine şöyle devam etti: "Bu önemli bir hafıza turu. Batı Trakya Türk Toplumunun aslında ne kadar derin bir kültüre sahip olduğunu, ne kadar zerafet, letafet, nezaket dolu giyim kuşam kültürüne sahip olduğunu bir kez daha hatırlamamızı sağlayacak. Tabii ki bir çok şeyi kaybettik. Modern hayatla karşılaşmaktan ve sosyal hayatın bazı olumsuzluklarından kaynaklanan sebeplerle çeyiz sandıklarında bir çok değerli parça kayboldu, elden çıkarıldı. Ama geleceğe doğru bakmak lazım. Geçmişten güç alıp bugünü ve geleceği doğru yaşamak lazım. Bu aynı zamanda bir özgüven çalışması."
"BUNLAR BİZİM GEÇMİŞİMİZİN VE YARINIMIZ OLACAK KADAR HASSASİYETLE KORUMAMIZ GEREKEN DEÄžERLER"
Edirne Valisi Dr. Mehmet Tekinarslan tüm kaatılımcıları selamlayara başladığı konuşmasında, "Bu topraklara Edirne'den ilk seyahatim. Duyduğum heyecanı ifade etmem çok güç. Ama inşallah sizlerden alacağımız güzel enerjik hava bizi, Edirne'ye yeni yeni ödevler almış, ve buraya daha neler yapabiliriz duygusuyla döndürmüş olacaktır" görüşlerine yer verdi. Vali Tekinarslan şöyle konuştu: Tozlu raflardan çıkan dışarıda sergilen ve biraz sonra izleyeceğimiz kültürel değerlerimizi sanatsal şaheserlerimizi burada sergileyecekler. Kültür, kıyafet, takı, yemek, ev eşyası, düğün adeti deyip geçemiyoruz. Bunlar bizi biz yapan değerler. Bunlar bizim geçmişimizin ve yarınımız olacak kadar hassasiyetle korumamız gereken değerler. Geleneğimiz yoksa geleceğimiz de yoktur. Bu noktaya değinen değerli Başkonsolosumuzu ve eşlerini tebrik ediyorum. Kendilerini içtenlikle ve şükranla selamlıyorum. Edirne, belki bir kısmımızın gelip gördüğü ve günlerinin geçtiği yer. Şunu rahatlıkla ifade edebilirim; sizlerin buradaki rahatınız, huzurunuz, varlığınız, mutluluğunuz, asaletiniz, geçmişi yaşatmada gösterdiğiniz duyarlılığınız bizlerin oradaki varlık nedenini daha bir anlamlı ve daha bir sorumlu kılıyor. Tabii ki iki yüz yıllık kıyafetler sergilenmiş. İki yüz yıl ö önce bu kıyafetleri düşünebilecek, düzenleyebilecek, kilimini dokuyabilecek, iğnesini ve nakışını yapabilecek çok az toplum var yer yüzünde. Petersburg Müzesinde yaklaşık bin metre kara bir halı var. İki bin yıllık bir Türk halısı. İnsan bunları gördüğü zaman kimliğini, asaletinin farkına bir kez daha varıyor. Eğer iki bin yıl önce bin metre kare halıyı serecek mekanlarda yaşıyorsanız, çok soylu bir millet olmalısınız; dünya tarihine, insanlık tarihine çok güzel eserler bırakmış olmamız lazım. Edirne'deki hanımefendilerin el emeklerini buradaki hanımefendilerin çalışmalarıyla çeşitli ortamlarda birleştirebiliriz. Sizlerin buradaki çabalarınızı sürekli destekleyeceğimizi ifade etmek istiyorum. Gerçekleştireceğiniz her türlü faaliyette içinizdeyiz, yanınızdayız."
Konuşmaların ardından 4 bölüm halinde sergilenen etkinliğe geçildi. İlk bölümde geçmiş dönemlerde şalvarların orijinal halini koruyarak, bazen küçük değişiklikler yaparak, bugünün gençliğine bunları tanıtmak amacıyla 38 kıyafet sergilendi. İkinci bölümde yakın tarihe ait 10 parça gelinlik sergilendi. Bölüm açılışı 80 yıllık bir geçmişe sahip bir parçayla başladı. Eski parçaların bazıları da günümüz modasına uyarlandı. Üçüncü bölümde ise 30 yöresel kıyafet sergilendi. Büyük bölümü orijinal haliyle sunuldu. Ayrıca bu bölümde İskeçe bölgesinde kullanılmaya devam eden Mustafaçova ve Dolaphan köylerindeki yöresel kıyafetler ve giysiler segilendi. Dördüncü ve son bölümde ise ipek kaftanlar, çok eski kadife işlemeli bindallılar, iğne işlemeli ceketler ve bir zamanlar ipek kaftan iken miras olarak paylaştırılan ve örtü haline gelmiş bir bindallının geri dönüşümü sunuldu.
Defile sonrasında ise defilede emeği geçen Şükran Raif, Mediha Bekiroğlu ve diğer isimler sahneye çağrılarak tebrik edildi. Ayrıca Lütfiye Nihatoğlu tarafından İskeçe'nin varlıklı ailelerinden Serdarzade ailesine ait bir pelerin etknikte sergilenmek amacıyla Başkonsolosun eşi Hülya Akıncı'ya sunuldu.
Bu arada etkinlik sırasında Hanımeli Dinkler Derneği müzk topluluğu, bölgemize ait türküleri seslendirdi ve kına gecesini canladırdı.
Etkinlik gösteri ve sunumların ardından sona erdi.