Anasayfa

13-12-2023
COP 28 delegeleri, fosil yakıtlardan 'kaçınma' konusunda anlaştı
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP 28) delegeleri, gezegeni ısıtan fosil yakıtlardan uzaklaşma konusunda anlaştı.
13 Aralık 2023 Çarşamba

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı (COP 28) delegeleri, gezegeni ısıtan fosil yakıtlardan uzaklaşma konusunda anlaştı.

COP28 Başkanı Sultan Ahmed al-Jaber, bugünkü oturumda dünyanın iklimle mücadele hedeflerinden ne kadar uzaklaştığını ve nasıl geri döneceğini gösteren küresel envanter olan ana belgeyi yorum istemeden onayladı.

Onayın ardından delegeler bu kararı kutlamak için birbirlerine sarıldı.

Al-Jaber, "Bu, bilim tarafından yönlendirilen bir plan. İklim eylemini hızlandırmak için geliştirilmiş, dengeli ama hata yapmayan tarihi bir paket. Birleşik Arap Emirlikleri bu konuda fikir birliğindedir." ifadelerini kullandı.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin liderliğindeki başkanlık, yaklaşık 200 ülkeden delegelere küresel durum değerlendirmesi adı verilen yeni bir belge sundu.

İki hafta içinde sunulan üçüncü versiyon olan 21 sayfalık belgenin hiçbir yerinde "petrol" kelimesi geçmezken, "fosil yakıtlar" ifadesi iki kez kullanılıyor.

Anlaşma, 100'den fazla ülkenin talep ettiği gibi fosil yakıtların "aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması"ndan ziyade, "enerji sistemlerinde fosil yakıtlardan adil, düzenli ve hakkaniyetli bir şekilde uzaklaşılması ve bu kritik 10 yılda eylemlerin hızlandırılması" çağrısında bulunuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres dün, tüm fosil yakıtların "aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması" için anlaşma yapılması çağrısında bulunmuştu.

COP 28 kapsamında Dubai'de konuşan Guterres, "İklim krizinin temel nedeni olarak görülen fosil yakıt üretimi ve tüketimiyle mücadeleye odaklanılmasının" önemini vurgulamıştı.

foto: COP 28 X sosyal medya hesabından

Haberler


AOX Baharidis’le yollarını ayırdı

Koyunköy ve Para Mahallesi’ndeki hatim etkinikliklerine yoğun katılım

“Hükümetin beceriksizliğinin bedelini bölge halkı ödüyor”

Yorgos Çipras SİRİZA’dan istifa etti

İTB’nin ‘Geleneksel Kültür Sanat Şenliği’ yoğun katlımla gerçekleşti

Geleneksel Kır Koşusu 35 yaşında

Rumeli Kanaat Önderleri ödülleri Üsküp’te sahiplerini buldu

BTAYTD Kadınlar Kolundan Filibe’ye kültür gezisi

Yassıköy Belediyesinde üç yeni çocuk parkı inşa edilecek

İskeçe Türk Birliği Resim Kursunun eserleri sergilendi

‘Hürmüz Boğazı’nın kapanması deniz taşımacılığı için ciddi sonuçlar doğurabilir’

Yunanistan ile Türkiye arasındaki Ortak Eylem Planı’nın 8. Toplantısı düzenlendi