Anasayfa

03-01-2024
SİRİZA ile YDP milletvekili Sirigos arasında 'Lozan antlaşması' düellosu
Yeni Demokrasi Partisi milletvekili, eski Eğitim Bakan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Profesörü Angelos Sirigos ile SİRİZA Partisi Başkanı Stefanos Kasselakis arasındaki "Lozan Antlaşması" tartışması sürüyor.
3 Ocak 2024 Çarşamba

Yeni Demokrasi Partisi milletvekili, eski Eğitim Bakan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Profesörü Angelos Sirigos ile SİRİZA Partisi Başkanı Stefanos Kasselakis arasındaki "Lozan Antlaşması" tartışması sürüyor.

Sirigos'un katıldığı bir televizyon programında, "Adaların silahsızlaştırılmasını gerektiren Lozan Antlaşması maddelerinin geçerliliğini yitirdiğini" savunması üzerine SİRİZA Partisi Başkanı Kasselakis, Sirigos'a tepki gösterdi.

Kasselakis konuyla ilgili yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: "Uzun süredir Lozan Antlaşmasını revize etmeye çalışan Erdoğan'ın yanında YDP Milletvekili Sayın Sirigos bugün geldi ve 'Lozan Antlaşması'nın geçerliliğini yitirdiğini, yüzde 97'sinin hiçbir değerinin olmadığını' savundu! Erdoğan'a böyle bir hediye verirken 'Ben öyle demek istemedim' demek gereksiz. Sayın Miçotakis, 2023'te yeniden seçilmesinin hemen ardından 'tavizlerden' söz etti. Sonra 'boyun eğmeler' geldi ve 2024 yılının henüz ikinci gününde 'değeri olmayan bir anlaşmaya' geçtik. Şunu bilmelidirler ki, bu tür açıklamalarla Yunan halkını ne kadar hazırlarlarsa hazırlasınlar, onları kendilerine karşı birleşmiş halde bulacaklardır. Ve elbette Vatansever Sol, Yunan hükümetlerinin Lozan Antlaşması ve egemenlik haklarımız konusundaki sabit tutumundan bir santimetre bile sapılmasına izin vermeyecektir."

SİRİZA Partisi, söz konusu ifadeleri "tehlikeli açıklamalar" olarak nitelendirerek, hükümetten Sirigos'un ifadeleriyle ilgili açıklama yapmasını istedi.

Kasselakis'e yanıt veren YDP Milletvekili Angelos Sirigos, "Hiçbir zaman Lozan Antlaşması'nın geçerliliğini yitirdiğini söylemedim. Geçerliliği sona eren maddeler bilinen bir şey. Çünkü Osmanlı borçlarıyla ilgili maddeleri vardı. Esirlerin değişimiyle ilgili maddeler vardı. Müttefik mezarlıklarıyla ilgili maddeler vardı. Osmanlı İmparatorluğunda sözleşmeleri olan şirketlerle ilgili maddeler vardı. Bunlar şu an ölü maddeler." dedi.

Adaların silahsızlaştırılmasıyla ilgili maddelerin geçerliliğinin olmadığına inandığını belirten Angelos Sirigos, bu nedenle de bunu konuşmadıklarını ve bunu tartışmanın dışında tuttuklarını kaydetti.

1995 yılından bu yana resmi Yunan tezinin bu yönde olduğunu dile getiren Sirigos, Türkiye'nin ise bu konuyla ilgili olarak Lozan Antlaşması'nın geçerli olduğunu savunduğunu ve bu nedenle silahsızlaştırılmayla ilgili maddelere atıfta bulunduğunu belirtti.



Haberler


İTB kurucularından Mehmet Hilmi vefatının 95. yıldönümünde anıldı

Balon balığının kilosuna 5,33 euro destek verilecek

Her yıl ortalama 357 kişi boğularak hayatını kaybediyor

Ketenlik Çocuk Kitap Okuma Kulübünden ’Küçük Prens’ etkinliği

Yangın söndürme helikopteri düştü

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Aykut Ünal’a ziyaret

İskeçe’de Aşure buluşmaları başlıyor

ABTTF, Avrupa Parlamentosundaki temel haklar oturumuna katıldı

Gümülcine Belediyesi Erişilebilirlik Merkezi Projesi AB programına dahil edildi

Türk ve Yunan fotoğraf sanatçılarından ortak sergi

Selanik’in tarihi Bey Hamamı restorasyonun ardından yeniden hizmete açıldı

İskeçe Azınlık Lisesi Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliğinden öğrencilere yaz faaliyetleri