Anasayfa

25-01-2024
Spartalılar Partisinden bir milletvekili daha istifa etti
Spartalılar Partisinin meclisteki milletvekili sayısı 10'a düştü.
25 Ocak 2024 Perşembe

Aşırı sağcı Spartalılar Partisinden milletvekili Haralambos Kaçivardas istifa etti.

Kaçivardas yaptığı açıklamada, parti yönetimiyle yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle istifa kararı aldığını belirtti.

Kaçivardas'ın Parlamento Başkanı Konstandinos Tasulas'a partisinden istifa ettiğini yazılı olarak bildirmesiyle, Spartalılar Partisinin meclisteki milletvekili sayısı 10'a düştü.

Haziran 2023 seçimlerinde yüzde 4,68 oy oranı ile 300 sandalyelik mecliste 12 milletvekili ile temsil hakkı kazanan Spartalılar Partisinin meclisteki sandalye sayısı Eylül 2023'te Konstandinos Floros'un istifa etmesiyle 11'e düşmüştü.

Yüksek Mahkemenin (Arios Pagos), son genel seçimlerde hukuksuzluk yaptıkları şüphesi ile ifadesine başvurmak istediği 11 milletvekilinin dokunulmazlığı 9 Kasım'da parlamento kararıyla kaldırılmıştı.

Yüksek Mahkeme Savcısı Yeorgis Adilini, hakkında suçlama bulunan milletvekillerinin ifadesine başvurmak için 25 Ekim'de Meclis'ten yazılı izin talep etmişti.

Savcılığın yazılı talebinde, 11 milletvekillinin genel seçimlerde suç örgütü kabul edilen ırkçı Altın Şafak Partisinin eski Milletvekili İlias Kasidiarias'in yönlendirmesiyle Spartalılar Partisinden meclise girdiği ve bu nedenle yargılanmaları gerektiği iddia edilmişti.

Savcılığın talebi üzerine Meclis Disiplin Kurulu aşırı sağcı 11 milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına 2 Kasım'da oy birliği ile "evet" diyerek, dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik parlamento oylamasının yolunu açmıştı.

KASİDİARİS'İN SEÇİMLERE GİRMESİ YARGI KARARIYLA ENGELLENMİŞTİ
Başbakan Kiriakos Miçotakis liderliğindeki hükümetin parlamentodan geçirdiği yasal düzenleme sonucu 21 Mayıs'taki genel seçimler öncesinde Kasidiaris'in kurduğu Yunanlar Milliyetçi Partisi ve 25 Haziran'daki genel seçimleri öncesi Kasidiaris'in de aralarında bulunduğu bağımsız milletvekili adaylarından oluşan "Vatan ve Özgürlük için Yunanlar" isimli ittifakın seçimlere girmesi yargı kararıyla engellenmişti.

Kasidiaris'in 25 Haziran seçimlerinden hemen önce destekleyeceğini açıkladığı Spartalılar Partisi, sürpriz çıkış yaparak, genel seçimlerde yüzde 4,64 oy almıştı.

Spartalılar Partisi lideri Vasilis Stingas seçim sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada, Kasidiaris'e özel teşekkür etmişti.

Yasalara göre, siyasi parti lideri ve yönetici kadrosu herhangi bir suça iştirak etmemiş olsa bile perde arkasındaki isimlerin belli suçlara iştiraki halinde o partinin seçime girmesi yasak.

Aşırı sağcı Altın Şafak Partisi, Ekim 2020'de mahkeme tarafından "suç örgütü" kabul edilmiş, parti yöneticilerine hapis cezası verilmişti.

Haberler


Dağ köyleri ve uzak adalarda istihdama devlet desteği

Eğitim Bakan Yardımcısı Papaioannu Türkçeyi “zorunlu homojenleştirme aracı” olarak tanımladı

Yunanistan’da aile içi şiddet nedeniyle 35 bin kişi gözaltına alındı

Telefon dolandırıcılığına karşı cezalar artırılacak

Pamuk üreticilerinin 31,7 euroluk destek belirsizliğini koruyor

Başkonsolos Aykut Ünal için veda etkinliği düzenlendi

Özgür Ferhat’tan Eyalet Eğitim Müdürlüğüne ziyaret

Gümülcineli şair Hasan Ahmet’in şiirleri Japoncaya çevrildi

FUEN’de Batı Trakya için dini özerklik kararı

Kireççiler köyündeki posta dağıtımı sorununa çözüm talebi

Hakan Fidan’dan “Ege’de gerilim istemiyoruz” mesajı

DEB Partisinden Pavlos Fissas için Türkçe ve Yunanca anma video mesajı