Anasayfa

30-01-2024
İskeçe Müftüsü Trampa'dan 29 Ocak açıklaması
İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, "29 Ocak Milli Direniş ve Toplumsal Dayanışma Günü" nedeniyle bir açıklama yayımladı.
30 Ocak 2024 Salı

İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, "29 Ocak Milli Direniş ve Toplumsal Dayanışma Günü" nedeniyle bir açıklama yayımladı.

Müftü Trampa açıklamasında, "1960'ların ortaları, Batı Trakya Türklerine yönelik insan ve azınlık hakları ihlallerinin başladığı dönemdir. Bu dönemden sonra ve özellikle 1970'li yıllarda artan baskı süreci, 1980'lere gelindiğinde dayanılmaz bir noktaya varmıştır. Bu yıllar zarfında Batı Trakya Türkleri, Yunan Anayasası ve uluslararası insan hakları belgeleri tarafından garanti altına alınan en temel bireysel haklardan dahi mahrum bırakılmıştır." ifadelerine yer verdi.

İskeçe Müftüsü Trampa 29 Ocaklarla ilgili açıkamasında şunları kaydetti:

"Bugün, milli benliğimizin inkârına karşı, 29 Ocak 1988'de hep birlikte gerçekleştirdiğimiz Şanlı Türklük Yürüyüşünün 36. yıl dönümüdür. Bu görkemli yürüyüşün yapıldığı gün bizler için bir bayramdır. Milli Direniş ve Toplumsal Dayanışma Bayramımız kutlu olsun!

1960'ların ortaları, Batı Trakya Türklerine yönelik insan ve azınlık hakları ihlallerinin başladığı dönemdir. Bu dönemden sonra ve özellikle 1970'li yıllarda artan baskı süreci, 1980'lere gelindiğinde dayanılmaz bir noktaya varmıştır. Bu yıllar zarfında Batı Trakya Türkleri, Yunan Anayasası ve uluslararası insan hakları belgeleri tarafından garanti altına alınan en temel bireysel haklardan dahi mahrum bırakılmıştır.

Bu dönemde pek çok Müslüman-Türk keyfî olarak vatandaşlıktan çıkarılmış ve isimlerinde 'Türk' kelimesi bulunan dernekler, 'Yunanistan'da Türk bulunmadığı' iddiasıyla mahkeme kararı sonucu kapatılmak istenmiştir. Bunun üzerine Batı Trakya Türk Azınlığı Gümülcine'de 29 Ocak 1988 tarihinde 'toplu direniş' gerçekleştirmiştir.

Bu tarihte binlerce Batı Trakya Türkü, 'Batı Trakya'da Türk yoktur' iddiasında bulunan Atina yönetimine karşı Gümülcine'de protesto düzenleyip 'Biz Türk'üz' diyerek bunu bütün dünyaya haykırmıştır. Yaşanan bu olaylar, Batı Trakya Türk'ünün milli kimliğinden ve uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınan haklarından taviz vermeyeceğini herkese göstermiştir. Ancak Yunan polisinin orantısız bir şekilde dahil olduğu olaylarda ne yazık ki pek çok Batı Trakya Türk'ü yaralanmıştır.

1990 yılına gelindiğinde, 29 Ocak 1988 tarihinde yaşanan kötü olayları unutmamak ve unutturmamak adına Batı Trakya Türk'ü tepkisini göstermek amacı ile sessiz bir yürüyüş için tekrar sokaklara çıkmıştır. Bunun sonucunda ise Yunan polisinin sert müdahalesi ile karşılaşmıştır. 1990 olaylarının diğer bir yönü ise fanatik ve faşist Yunanlıların da Türk'lerin dükkanlarını yağmalaması ve yakıp yıkmasıdır. Bu durum, Türk azınlığın can ve mal güvenliğinin korunmadığının en önemli göstergesidir.

Yaşanan acı olaylar açısından bakıldığında 29 Ocak günü, Batı Trakya tarihine kara bir sayfa olarak geçmiştir. Ancak bunun yanında, bugün Batı Trakya Türk Azınlığı'nın tek yürek ve tek bir ses olarak bir araya geldiği bir dönüm noktası günüdür. Batı Trakya Türklerinin 'Türk' olduklarını dile getirdikleri için saldırılara maruz kaldıkları 29 Ocak 1988 Milli Direniş Günü'nü bize kazandıran başta merhum Müftümüz Mehmet Emin Aga olmak üzere bu mücadelede yer alan herkesi rahmet ve minnetle anıyoruz. Hâlâ hayatta olanlara da sıhhat, afiyet ve şükranlarımızı sunuyoruz.

Bugün de devam eden Yunan Hükümeti'nin haksız uygulamalarına 'Dur' diyerek, her yerde ve her alanda demokrasinin kuralları çerçevesinde Batı Trakya Türk Azınlığının hakkı olanı talep edeceğimizi bu vesileyle bir kez daha vurguluyor, 29 Ocak Milli Direniş ve Toplumsal Dayanışma Günü'müzü tebrik ediyorum!"

Haberler


BTAYTD, AGİT Helsinki 50+ konferansına katıldı

Burhan Baran’dan Bektaşi–Alevi yasasına tepki

İsrail’in Atina Büyükelçisi’nin açıklamaları Yunanistan’da tepkiyle karşılandı

GTGB’de çocuk etkinlikleri devam ediyor

Şahin’deki hafızlık etkinliğinde birlik ve dayanışma mesajları

Demircik köyündeki hayır kermesine yoğun katılım

Gümülcine meydanında GAT Gençlik Festivali coşkusu

SEÇEK Şenliklerinde birlik mesajı: “Azınlık içinde azınlık” düzenlemesine tepki

Zaharaki’den tepki çeken yasa sonrası Ruşenler ziyareti

Zeybek’ten sert eleştiri: ’Azınlık eğitimi ve hakları göz ardı ediliyor’

Yunanistan – İsrail voleybol maçında Filistin bayrağı açanlara polis müdahalesi

Bir evde 174 silah ve yaklaşık 15 bin 500 fişek ele geçirildi