Anasayfa

31-01-2024
ERCI üyelerinin casuslukla suçlanmaları reddedildi
Mahkeme Midilli'de yargılanan gönüllüler hakkındaki casusluk iddialarını reddetti.
31 Ocak 2024 Çarşamba

Sığınmacılara destek amacıyla Midilli Adası'nda faaliyet gösteren "ERCI" isimli sivil toplum kuruluşunun (STK) casuslukla ve suç örgütü kurmakla suçlanan 16 üyesinin, casusluk suçlamasından beraatine karar verdi.

Midilli Üç Üyeli Temyiz Mahkemesi, Yunanistan'ın Ege'den yoğun düzensiz göç aldığı dönemde Midilli sahilinde görev yapan "ERCI" isimli STK'nin 16 üyesine, 2018'de isnat edilen casusluk ve suç örgütü kurma suçlamalarını değerlendirdi.

Mahkeme dün (30 Ocak Salı) aldığı kararla, casusluk suçlamasını kanıtlayacak herhangi bir delile rastlanmadığına hükmetti.

Suç örgütü kurma suçlamasının ise daha sonra karara bağlanması bekleniyor.

Suçlamalar neticesinde 3,5 ay gözaltında tutulup kefaletle serbest bırakılan ERCI'nin eski yöneticilerinden Nasos Karakiços kararın ardından yaptığı açıklamada, "Hem biz masumuz hem de adalardan geçerek bizimle birlikte insanların hayatlarını kurtaran binlerce gönüllü masum." dedi.

DAVA 2018'DE AÇILMIŞTI
Yunanistan'da 2015 ve 2016'da başta Suriyeliler olmak üzere yüz binlerce sığınmacının zorlu şartlarda akın ettiği Midilli Adası'nda ERCI adlı STK'de gönüllü olarak çalışan çok sayıda kişi hakkında 2018'de casusluk ve suç örgütü kurmak suçlamalarından dava açılmıştı.

Suçlamaların yöneltildiği kişilerden biri de küresel internet televizyon ağı Netflix'te yayınlanan "The Swimmers (Yüzücüler)" filmine konu olan Suriyeli mülteci Sarah Mardini olmuştu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), gönüllülerin yargılandığı davadaki suçlamaların düşürülmesi çağrısında bulunmuştu.

Mardini'nin de aralarında bulunduğu 24 gönüllü hakkındaki "casusluk, sahtecilik ve radyo frekanslarını yasa dışı dinleme" suçlamaları Ocak 2023'te geri çekilmişti.


Haberler


Dağ köyleri ve uzak adalarda istihdama devlet desteği

Eğitim Bakan Yardımcısı Papaioannu Türkçeyi “zorunlu homojenleştirme aracı” olarak tanımladı

Yunanistan’da aile içi şiddet nedeniyle 35 bin kişi gözaltına alındı

Telefon dolandırıcılığına karşı cezalar artırılacak

Pamuk üreticilerinin 31,7 euroluk destek belirsizliğini koruyor

Başkonsolos Aykut Ünal için veda etkinliği düzenlendi

Özgür Ferhat’tan Eyalet Eğitim Müdürlüğüne ziyaret

Gümülcineli şair Hasan Ahmet’in şiirleri Japoncaya çevrildi

FUEN’de Batı Trakya için dini özerklik kararı

Kireççiler köyündeki posta dağıtımı sorununa çözüm talebi

Hakan Fidan’dan “Ege’de gerilim istemiyoruz” mesajı

DEB Partisinden Pavlos Fissas için Türkçe ve Yunanca anma video mesajı