Anasayfa

07-02-2024
17 kuruluştan Leyen'e Yunanistan'daki hukuk devleti ihlallerine müdahale çağrısı
Medya özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü konusunda Miçotakis hükümetine eleştiriler ve baskılar devam ediyor.
7 Şubat 2024 Çarşamba

Medya özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü konusunda Miçotakis hükümetine eleştiriler ve baskılar devam ediyor. Yunanistan ve yurt dışından sivil toplum kuruluşları (STK) ve gazetecilik örgütleri, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e gönderdikleri mektupta, Komisyonun bu konuda hemen harekete geçmesi çağrısında bulundular.

Yunanistan'dan ve yurt dışından 17 STK ve gazetecilik örgütü, telefon dinleme davası, basın özgürlüğü ve gazetecilere yönelik SLAPP (Demokratik Katılıma Karşı Stratejik Dava anlamına gelen İngilizce kelimelerin kısaltması- Kamu yararına haberciliği susturmaya yönelik davalar) davaları karşısında Avrupa Komisyonundan tavır almasını istediler.

"Yunanistan'da bağımsız gazetecilik ve hukukun üstünlüğü açısından sürekli kötüleşen ortama rağmen, Avrupa Komisyonu sessiz ya da hareketsiz kalmış ve Yunan hükümetinden açıklama istememiştir." denilen mektupta, "Komisyon durumla ilgili endişelerini dile getirmiştir ancak ne hukukun üstünlüğüne ilişkin 2023 raporu ne de resmi açıklamalar durumun ciddiyetini yansıtmaktadır." ifadelerine yer verildi.

6 Şubat Salı günü Von der Leyen'e gönderilen mektupta, Yunan hükümetinin sorunları ele almak yerine son aylarda "şeffaflık ve kontrol düzeylerini kasıtlı olarak azaltmaya yönelik adımlar attığına", Yunanistan'daki casus yazılım skandalının ortaya çıkarılmasında etkili olan gazetecilerin de eski hükümet yetkilisi Grigoris Dimitriadis'in açtığı çok sayıda davayla karşı karşıya kaldığına dikkat çekildi.

Mektupta, Avrupa Komisyonundan şunlar istendi:
- İddiaların tam olarak araştırılması ve Yunan makamlarından net, etkili, şeffaf ve kamuya açık eylemler talep edilmesi;
- Yunanistan'da hukukun üstünlüğünün kötüleşen durumunun Komisyonun 2024'teki Hukukun Üstünlüğü Raporu'nda ayrıntılı ve açık bir şekilde belgelendirilmesi;
- Yunanistan'a belirli bir zaman çizelgesi ve ölçülebilir sonuçlar dahilinde spesifik tavsiyelerde bulunulması;
- Söz konusu ihlaller ve yükümlülükler temelinde, AB fonlarının Yunanistan'a karşı askıya alınabileceği durumların bağımsız ve hassas bir şekilde değerlendirilmesi.

FOTO: AA

Haberler


Aynoroz’da 5,3 büyüklüğünde deprem

Soydaşlar Başkonsolosluğun bayramlaşma töreninde buluştu

Panathinaikos başantrenörü Ataman ve kulüp sahibi Yannakopulos’a ceza

Ayvalık’tan Midilli Adası’na geçişlerde yoğunluk yaşanıyor

Olimpiakos, Panathinaikos AKTOR’u yenerek final serisinde 2-1 öne geçti

Özgür Ferhat’dan bayram tebriği

Hüseyin Zeybek’den bayram mesajı

Burhan Baran’dan bayram mesajı

Ahmet Kurt’dan bayram mesajı

Caner İmam’dan bayram tebriği

Erdem Hüseyin’den Kurban Bayramı mesajı

Çiğdem Asafoğlu’ndan Kurban bayramı tebriği