Anasayfa

16-02-2024
Miçotakis: Avrupa savunma sanayisinin stratejik kararlara ihtiyacı var
Başbakan Kiriakos Miçotakis, Avrupa ülkelerinin savunma sanayisinde birbirlerine rakip ürünler üretmesinin mantıklı olmadığını belirterek, Avrupa savunma sanayisinin rekabet gücünün artması için kaynakların yönlendirilmesinde stratejik kararlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
16 Şubat 2024 Cuma

Başbakan Kiriakos Miçotakis, Avrupa ülkelerinin savunma sanayisinde birbirlerine rakip ürünler üretmesinin mantıklı olmadığını belirterek, Avrupa savunma sanayisinin rekabet gücünün artması için kaynakların yönlendirilmesinde stratejik kararlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Miçotakis, Almanya'da düzenlenen 60'ıncı Münih Güvenlik Konferansı (MSC 2024) kapsamındaki panelde, Yunanistan'ın komşu bölgelerde karşılaştığı jeopolitik tehditler nedeniyle savunmaya bütçeden ayırdığı payın her zaman yüksek olduğunu belirtti.

Miçotakis, tüm Avrupa ülkelerinin savunma için daha çok harcama yapması ancak bu bütçenin daha akıllıca planlanması gerektiğini dile getirdi.

Değişen dünya şartları nedeniyle ülkelerin iklim krizi ve teknolojik dönüşüm için de bütçe ayırmaları gerektiğine dikkati çeken Miçotakis, tüm bunlar için de ekonomik kalkınmanın şart olduğunu vurguladı.

Miçotakis, Avrupa ülkelerinin savunma sanayisinde birbirine rakip ürünler geliştirdiğine işaret ederek, "Bir gemi, bir fırkateyn veya yeni bir korvet satın alma arayışına girdiğimizde, farklı Avrupa gemileri için farklı Avrupa ülkelerinden 5 veya 6 teklif alıyoruz. Bunun çok mantığı yok." diye konuştu.

Kaynakların odaklanacağı projelerin neler ve gerçekte hangi projelerde rekabet gücünün yüksek olacağı konusunda Avrupa ülkelerinin uzlaşıya varması gerektiğini belirten Miçotakis, Avrupa savunma sanayisinin rekabet gücünün artırılabilmesi için kaynakların yönlendirilmesine ilişkin stratejik kararlar alınması gerektiğine işaret etti.

Savunma ve maliye bakanlıklarının uzun vadeli projelerini yaparken savaşların değişen doğasını da dikkate almaları gerektiğini söyleyen Miçotakis, teknoloji ve inovasyona öncelik verilen projelerin daha ucuz ve kolay olabileceğini belirtti.

Miçotakis, Yunanistan'ın caydırıcı gücünü artırmak için savunmaya kayda değer bir bütçe ayırmak gerektiğine inandığının altını çizerek, Türkiye ile yaşanan yakınlaşmanın uzun vadede savunma harcamalarının "hafif" bir şekilde yeniden değerlendirilmesini sağlayabileceğini kaydetti.

FOTO:@PrimeministerGR

Haberler


Emekli öğretmen Mehmet Emin Latif son yolculuğuna uğurlandı

Gündem’in acı günü

ADF’de Batı Trakya Türk Azınlığının sorunları gündeme taşındı

Bulgaristan’da ilk sonuçlar: Radev tek başına hükümet kurabilir

Danışma Kurulu Witten derneği saldırısını kınadı

Yeni Tarım ve Kalkınma Bakan Yardımcısı belli oldu

Yunanistan ve Fransa savunma anlaşmasını 5 yıl uzatacak

“Open Business” sistemi işletmelere anlatılacak

Witten’de Batı Trakya Türkleri derneğine saldırı

Gümülcine Başkonsolosluğunda 23 Nisan coşkusu: Çocuklar doyasıya eğlendi

Mucize Tiyatrosu Edirne’de sahne aldı: “Gulyabani” izleyenleri büyüledi

GAT’tan “12 Ay 12 Mutluluk” projesi