Anasayfa


21-02-2024
Zeybek zeytin üreticilerinin sorunlarını meclise taşıdı
Yeni Sol Partisi İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, zeytin üreticilerinin yaşadığı sorunlarla ilgili Tarım ve Gıda Bakanlığına yönelik soru önergesi sundu.
21 Şubat 2024 Çarşamba

Yeni Sol Partisi İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, zeytin üreticilerinin yaşadığı sorunlarla ilgili Tarım ve Gıda Bakanlığına yönelik soru önergesi sundu.

Zeybek soru önergesinde, zeytin üreticilerinin hasat dönemde hastalıktan dolayı verimsizlikle karşı karşıya kaldığını, hükümetin ise sorunun farkında olmasına rağmen çözümü Avrupa Birliğine devrettiğini belirtti.

Milletvekili Hüseyin Zeybek’in soru önergesi şöyle:
“Meriç bölgesinden başlayıp Girit adasına kadar uzanan bölgede zeytin üreticileri zeytin hasatında görülen hastalıktan dolayı verimsizlik sorunuyla karşı karşıya kalmıştır.

Yeni Demokrasi Hükümeti ise sorunun farkında olmasına rağmen çözümünü Avrupa birliğine devretti.

03/09/2023 tarihinde sayın Avgenakis verdiği röportajda ‘Zeytin verimsizliği ve hastalığı sorununun sadece Yunanistan’da görülen bir sorun olmadığını aynı sorun İtalya ve İspanya’nın yanı sıra diğer Akdeniz ülkelerinde de yaşandığını, tek sorunun gerekli mevzuatın bulunmaması bu nedenle de sorunun ELGA aracılığıyla çözülmesi mümkün olmadığını, benzer bir sorunla karşılaşan AB’nin Güneyindeki diğer ülkelerle işbirliği içinde olduklarını, Brüksel aracılığıyla mümkün olan en iyi çözümün aranacağını ve sorunu 18 Eylül’de Brüksel’de gerçekleşecek olan zirvesinde gündeme getirileceğini sözlerine ekledi’

16/11/2023 tarihinde Başbakan, ‘Zeytin hasadında görülen her türlü hastalığın destekleneceğini (yemeklik ve yağlık) açıklamış, sorunun ELGA ile çözülemeyeceğini konu ancak AB liğinin Tarım Bakanları Konseyi’nde gündeme getirileceğini ve Yunanistanın AB genelinde zeytin üreticilerini destekleyecek müttefikler bulmaya çalıştığını belirtti.’

Ancak 25/1/2024 tarihinde AB Tarım sorumlusu Yunanlı bir Avrupa Parlamentosu üyesinin sunduğu E-003627/2023 sayılı ‘Avrupa Komisyonu’nun mahsul verimsizliği ve hastalıklardan etkilenen üreticileri tazmin etmek için ne gibi önlemler almayı planladığına’ ilişkin soru önergesine, doğrudan tazmin edilmelerinin sözkonusu olmadığını, Avrupa Birliği düzenlemelerine ve şartlarına uygun bir şekilde risk yönetimi araçlarına veya sektörel programlara başvurmaları gerektiğini belirtti.

• Bugüne kadar zeytin üreticilerinin devlet tarafından herhangi bir destek görmediklerinden.

• İklim krizi sorununun giderek büyümesi ve zeytin üreticilerinin üzerinde olumsuz etkiler yaratmaya devam edecek olması.

• Önümüzdeki yıllarda da iklim sorunları nedeniyle kuraklığın devam edeceğinden.

Sayın Bakana sorulur;

1- Bakanın AB düzeyinde eylemlerin koordinasyonu için benzer sorunlarla karşı karşıya olan İtalya ve İspanya başta olmak üzere AB’nin güney ülkelerindeki mevkidaşlarıyla yaptığı toplantıların zeytin yetiştiricilerine verdiği destek açısından somut sonuçlar nelerdir;

2- ELGA’nın tekrar yapılanması gerektiğinden, iklim değişikliğinin yanında tarımsal ürünleri etkileyen hastalıkları da göz önünde bulundurmayı düşünüyor musunuz.

3- Ülke genelinde hasar tespiti yapıldı mı ve bunun sonuçları nedir?

4- Avrupa Birliği Tarım sorumlusu 25/1/2024 tarihinde yaptığı açıklamada tazminat ödenmesinin mümkün olmadığını açıkladı. Ηükümet zeytin üreticilerinin gelir kaybını telafi etmek için hangi destek tedbirlerini almayı planlıyor?”

Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret