Anasayfa

22-02-2024
Bulgaristan vatandaşlığı almak için Bulgarca bilme şartı geliyor
Bulgaristan Parlamentosu, vatandaşlık mevzuatında yaptığı düzenleme ile Bulgaristan vatandaşlığı almak isteyenlere Bulgarca bilme koşulu getiriyor.
22 Şubat 2024 Perşembe

Bulgaristan Parlamentosu, vatandaşlık mevzuatında yaptığı düzenleme ile Bulgaristan vatandaşlığı almak isteyenlere Bulgarca bilme koşulu getiriyor.

Bakanlar Kurulu'nun sunduğu yasa değişikliği teklifi, 240 üyeli mecliste oylamaya katılan 154 milletvekilinin oy birliği ile kabul edildi. Üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu iktidar yanlısı Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin 36 milletvekili oylamada çekimser kaldı.

Yeni düzenlemede Bulgarca bilme zorunluluğu, Bulgaristan vatandaşlığını geri alan kişilerin çocukları için de geçerli olacak. Daha önce, Bulgaristan vatandaşlığını geri alan kişilerin çocukları da doğrudan vatandaşlığa alınıyordu.

İktidar koalisyonundaki Değişime Devam Demokratik Bulgaristan (PP-DB) ittifakı Milletvekili Denitza Saçeva, yurt dışındaki diasporanın yeni düzenlemeden zarar görmemesi için Bulgarca okulların faaliyetlerinin yoğunlaştırılmasını önerdi.

Saçeva, Bulgar kökenli vatandaşların yaşadığı ülkelerde hafta sonları eğitim veren "Pazar Okulları"nın çocuk ve gençlere yönelik Bulgarca öğretimini artırmalarını teklif etti.

İkinci bir oylamanın ardından yürürlüğe girecek düzenleme, Türkiye'deki Bulgaristan göçmenlerini yakından ilgilendiriyor.

FOTO: AA

Haberler


AB, son 10 yılda daha da yaşlandı

STK’lardan AB’ye uyarı: Yunanistan’da hukukun üstünlüğü geriliyor

İTB bayramda ‘Aile Gecesi’ne hazırlanıyor

Seçilmiş Müftülerden Yunanistan’ın “Dini Mekanlar” raporuna tepki

Çiftçiler Sintagma Meydanı’nda toplanıyor

Kosova’da ilk kez Türk Başbakan Yardımcısı

BTTDD Bursa ve İzmit şubelerinde genel kurul heyecanı

Politico anketi: Batı’da “3. Dünya Savaşı” endişesi artıyor

İskeçe’de müstakil ev çöktü, mahallede panik yaşandı

Doğu Makedonya ve Trakya’daki köprüler için iş birliği

Habipoğlu’ndan Miçotakis’in Lozan yorumuna tepki

Seyit Ali Sultan Dergâhı Postnişini Hasan Apti BAKEŞ’i ziyaret etti