Anasayfa

22-02-2024
Bulgaristan vatandaşlığı almak için Bulgarca bilme şartı geliyor
Bulgaristan Parlamentosu, vatandaşlık mevzuatında yaptığı düzenleme ile Bulgaristan vatandaşlığı almak isteyenlere Bulgarca bilme koşulu getiriyor.
22 Şubat 2024 Perşembe

Bulgaristan Parlamentosu, vatandaşlık mevzuatında yaptığı düzenleme ile Bulgaristan vatandaşlığı almak isteyenlere Bulgarca bilme koşulu getiriyor.

Bakanlar Kurulu'nun sunduğu yasa değişikliği teklifi, 240 üyeli mecliste oylamaya katılan 154 milletvekilinin oy birliği ile kabul edildi. Üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu iktidar yanlısı Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin 36 milletvekili oylamada çekimser kaldı.

Yeni düzenlemede Bulgarca bilme zorunluluğu, Bulgaristan vatandaşlığını geri alan kişilerin çocukları için de geçerli olacak. Daha önce, Bulgaristan vatandaşlığını geri alan kişilerin çocukları da doğrudan vatandaşlığa alınıyordu.

İktidar koalisyonundaki Değişime Devam Demokratik Bulgaristan (PP-DB) ittifakı Milletvekili Denitza Saçeva, yurt dışındaki diasporanın yeni düzenlemeden zarar görmemesi için Bulgarca okulların faaliyetlerinin yoğunlaştırılmasını önerdi.

Saçeva, Bulgar kökenli vatandaşların yaşadığı ülkelerde hafta sonları eğitim veren "Pazar Okulları"nın çocuk ve gençlere yönelik Bulgarca öğretimini artırmalarını teklif etti.

İkinci bir oylamanın ardından yürürlüğe girecek düzenleme, Türkiye'deki Bulgaristan göçmenlerini yakından ilgilendiriyor.

FOTO: AA

Haberler


Mustafçova Belediyesinde okullara kar tatili

Kosova’nın Mamuşa Belediyesi’nde “Yücelciler” anıtı

Yunanistan, uçuş geçikmelerinde Avrupa’nın zirvesinde

Serez cinayeti zanlısı cezaevinde saldırıya uğradı

Avrupa Parlamentosu, MERCOSUR ile ticaret anlaşmasını mahkemeye taşıyor

Meriç ve Rodoplu çiftçiler yarın Bakan Çiaras ile görüşecek

Demircik sakinleri şikayet ve beklentilerini bakana aktardı

Özgür Ferhat’tan hayvan besicileri ve tütün üreticilerine destek mesajı

Milletvekili Zeybek’ten açılışı yapılan Demircik yolu hakkında soru önergesi

Rodop ilinde 10 hırsızlık olayı aydınlatıldı

Atina’da okullar yarın kapalı kalacak

Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneğinin kapatılma davası 23 Ocak’ta