Anasayfa


28-02-2024
Tempi tren kazası için grev ilan edildi, ülke genelinde yürüyüşler yapıldı
Tempi bölgesinde geçen yıl 28 Şubat’ta meydana gelen ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazanın birinci yıl dönümünde ülke genelinde eylemler yapıldı. Bir çok sendika Tempi kazasının yıl dönümü nedeniyle grev ilan etti. Bazı sendikalar ise Tempi kazasıyla ilgili grevde, ekonomik talepleri de dile getirdi.
28 Şubat 2024 Çarşamba



Tempi bölgesinde geçen yıl 28 Şubat’ta meydana gelen ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazanın birinci yıl dönümünde ülke genelinde eylemler yapıldı. Bir çok sendika Tempi kazasının yıl dönümü nedeniyle grev ilan etti. Bazı sendikalar ise Tempi kazasıyla ilgili grevde, ekonomik talepleri de dile getirdi.

Bugün (28 Şubat Çarşamba) Yunanistan genelinde yürüyüşler ve çeşitlik eylemler gerçekleştirildi. Sendika, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ve vatandaşlar, çoğu üniversite öğrencisi olmak üzere 57 kişinin hayatını kaybettiği Tempi’deki tren kazasının aydınlatılmasını ve sorumluların gereken cezayı almalarını talep etti.

Atina ve Selanik başta olmak üzere ülke genelinde toplu taşıma araçlarında 24 saatlik grev ilan edildi. Eğitim sendikalarının ilan ettiği grev nedeniyle bir çok okulda dersler yapılmadı. Gazeteciler de 28 Şubat Çarşamba günü 12.00 – 16.00 saatleri arasında greve katıldı.

Ülke genelindeki il merkezlerinde yapılan yürüyüşlerde bir yıl önce yaşanan feci kazanın aydınlatılmasını ve sorumluların bulunmasını talep eden sloganlar atıldı.

Gümülcine ve İskeçe’de de yapılan yürüyüşlere çok sayıda kişi katıldı.

Bu arada, Başbakan Kiriakos Miçotakis de kazanın yıl dönümünde yaptığı açıklamada, “Kaybettiğimiz 57 masum insanın anısına ve yaralıların çektiği çileye başımızı eğerek bu üzücü yıl dönümünü karşılıyoruz. Acılarını protestoya dönüştürmeye her türlü hakkı olan aileleri saygıyla anıyoruz. Ancak öncelikle hükümet ve siyasi sistem bu trajedinin ardında kolektif bir başarısızlık olduğunu görmelidir. Bu hatanın gövdesini ve dallarını bulmalı ve bölünmüş bir şekilde değil, birlik içinde cesurca kökünden söküp atmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Miçotakis, “Böyle bir günde, keder partizan bir renge boyanamaz. Acıya saygı, olgunluk ve sağduyu gerektirir. Bu ulusal travmanın üstesinden gelmede zaman bir müttefik olmayacaktır. Ancak kötülüğün tüm nedenleri gün ışığına çıkarıldığında bir nebze rahatlama sağlayabilir. Tüm şüpheler silindiğinde. En saçma söylentiler bile yalanlandığında. Ve hepsinden önemlisi, suçlular cezalandırıldığında. Ve bu yapılacaktır.” dedi.

KAZA YERİNDE ANMA ETKİNLİĞİ
Bu arada kazanın yaşandığı noktada toplanan hayatını kaybedenlerin yakınları tren yoluna çiçek bıraktı. Kazada yaşamını yitirenlerin isimlerinin tek tek okunduğu anma etkinliğinde, kaza kurbanları için üzerinde isimleri yazan mumlar yakıldı.

Tren kazasında hayatını kaybeden bir kişinin babası, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Adalet istiyorum. Çocuğumu elimden aldılar. Suçluların yargılanmasını talep ediyorum." dedi. Sonuna kadar mücadele edeceklerini aktaran acılı baba, bu trajedinin kaza değil cinayet olduğunu ifade etti.

Öte yandan, kazada hayatını kaybeden 57 kişi için ülke genelinde kilise çanları 57 kez çaldı.
Tembi’de, 28 Şubat 2023’te yolcu treni ile yük treninin çarpışması sonucu bazı vagonların raydan çıktığı ve ön vagonların yandığı kazada, 57 kişi yaşamını yitirmişti.



Haberler


DEB Partisinden Mihaloliakos’un serbest bırakılma kararına tepki

Dolu yağışı ekili alanlara zarar verdi

Yassıköy Belediyesinde yangınla mücadele toplantısı

Dedeağaç’daki FSRU’nun ticari kullanımı erteleniyor

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi’nin bina sorununun çözümü için başbakana bektup

Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı