Anasayfa


28-02-2024
BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi, Yunanistan’la ilgili sonuç gözlemlerini yayımladı
Birleşmiş Milletler (BM) Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi (CEDAW), 29 Ocak - 16 Şubat tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirdiği 87. oturumunda incelediği Yunanistan’la ilgili sonuç gözlemlerini yayımladı.
28 Şubat 2024 Çarşamba

Birleşmiş Milletler (BM) Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi (CEDAW), 29 Ocak - 16 Şubat tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirdiği 87. oturumunda incelediği Yunanistan’la ilgili sonuç gözlemlerini yayımladı.

BM Kadınlara Karşı Her Tür Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’ne taraf olan Yunanistan’a yönelik tavsiyelerin yer aldığı sonuç gözlemlerinde Komite’nin, 2013 yılında gerçekleşen bir önceki incelemeden bu yana Yunanistan’da kadınlara karşı ayrımcılığın ortadan kaldırılmasını amaçlayan ve toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik eden yasal, siyasi ve kurumsal reformlarda kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşıladığı ancak kırsal kesimdeki kadınlar, engelli kadınlar ve Trakya’daki Müslüman azınlığa mensup kadınlar da dahil olmak üzere etnik azınlıklara mensup kadınlar arasında yasal konulardaki bilgi eksikliğini endişeyle not ettiği ifade edildi.

Komite Yunanistan’a, kadınlar ve erkekler arasındaki eşitliği hızlandırmak için Batı Trakya Türk toplumuna mensup kadınlar da dahil olmak üzere kadınlara yönelik olarak siyasi ve kamusal yaşam, eğitim ve istihdam gibi kadınların yeterince temsil edilmediği veya dezavantajlı olduğu sözleşme kapsamındaki tüm alanlarda özel önlemler almasını tavsiye etti.

Komite, Yunanistan’da kadınların siyasi ve kamusal hayata katılımının önündeki yapısal engellerin devam etmesini endişeyle karşıladığını kaydederek, kadınların özellikle karar alma düzeylerinde Ulusal Parlamento ve belediye meclislerinde, hükümette ve kamu hizmetlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde temsilinin sağlanması tavsiyesinde bulundu.

Kırsal kesimdeki kadınlar arasındaki yüksek işsizlik oranlarını endişeyle not ettiğini belirten Komite, Yunanistan’a, Batı Trakya Türk toplumuna mensup kadınlar da dahil olmak üzere etnik azınlıklara mensup kadınlar gibi dezavantajlı kadın gruplarına yönelik istihdam ve eğitim fırsatlarına erişimi iyileştirmesini tavsiye etti.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), CEDAW 87. Oturumu’na katılarak 6 Şubat’ta gün boyunca süren Yunanistan incelemesini yerinde takip etti. ABTTF oturum öncesinde de Yunanistan’ın CEDAW’a sunduğu birleştirilmiş sekizinci ve dokuzuncu periyodik raporlarına yönelik parallel bir rapor hazırlamış, Batı Trakya Türk toplumuna mensup kadınların sorunlarını ayrıntılı olarak aktardığı paralel raporunu Komiteye iletmişti.

Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret