Anasayfa


29-02-2024
AP raportöründen ‘hukukun üstünlüğü’ konusunda eleştiri
Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Hollandalı Sophie in ’t Veld, başta Yunanistan olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden bazılarında demokrasi, hukukun üstünlüğü konularında ciddi endişeleri olduğunu belirterek, AB Komisyonu ve AP başkanlığını bu durumu ciddiye almamakla eleştirdi.
29 Şubat 2024 Perşembe

Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Hollandalı Sophie in ’t Veld, başta Yunanistan olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden bazılarında demokrasi, hukukun üstünlüğü konularında ciddi endişeleri olduğunu belirterek, AB Komisyonu ve AP başkanlığını bu durumu ciddiye almamakla eleştirdi.

In ’t Veld, AB Komisyonunun, üye ülkelerdeki adalet sistemlerinin bağımsızlığı, etkinliği, yolsuzlukla mücadeleye ilişkin yasal çerçeveleri, basın özgürlüğü gibi konularda her sene hazırladığı Hukukun Üstünlüğü raporuyla ilgili, raportör sıfatıyla sunum yaptı.

Önce basın toplantısında, daha sonra AP Genel Kurulu’nda konuşan in ’t Veld, üye ülkelerin bazılarında sistemsel, bazılarında ise spesifik olarak hukukun üstünlüğünün erozyona uğradığı durumlar olduğunu söyledi.

In ’t Veld, AB Komisyonunun raporunun bu endişe verici tabloyu yansıtmadığını ifade ederek, Yunanistan, Macaristan, Malta, Polonya, İtalya’nın bu ülkeler arasında olduğunu belirtti.

Aşırıcı siyasi partilerin güçlendiğine değinen in ’t Veld, yargı bağımsızlığının birçok AB üyesi ülkede sorun haline geldiğini kaydetti.

In ’t Veld, Yunanistan’da 57 kişinin ölümüne neden olan tren kazasının üzerinden bir yıl geçtiğini anımsatarak, "Yolsuzluk ve dolandırıcılığın kelimenin tam anlamıyla masum hayatlara mal olabileceğini görüyorsunuz." ifadesini kullandı.

PASOK - KİNAL lideri ve aynı zamanda AP milletvekili olan Nikos Andrulakis ve gazeteci Tanasis Kukakis gibi kişilerin dinlendiği skandala değinen in ’t Veld şunları kaydetti:

"Bazı meslektaşlarımız casus yazılımların hedefi oldu. Bu meclisin başkanlığının, olayı bir tür küçük teknik durum olarak ele aldığını görünce çok şaşırdım ve endişelendim. Oysa bu demokrasiye bir saldırıdır. Eğer bu meclis üyelerinin güvenliğini, bağımsızlığını ve özgürlüğünü ciddiye almıyorsa, o zaman biz nasıl yürütmeye karşı dengeleyici bir güç olabiliriz ki? Bu beni çok endişelendiriyor. Bence parlamenter demokrasi büyük bir baskı altında."

Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret