Anasayfa


16-06-2016
ABTTF’den Brüksel’e çalışma ziyareti
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 15 Haziran Çarşamba günü Avrupa Birliği’nin (AB) başkenti Brüksel’e çalışma ziyaretinde bulundu.
16 Haziran 2016 Perşembe



ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, ABTTF Brüksel Temsilciliği’nin de eşlik ettiği çalışma ziyaretinde Avrupa Hür İttifakı (EFA) Partisi Direktörü Günther Dauwen ile Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekilleri József Nagy (Slovakya/EPP-Hristiyan Demokratlar), Herbert Dorfmann (İtalya/EPP-Hristiyan Demokratlar), Iuliu Winkler (Romanya/EPP-Hristiyan Demokratlar) ve Tatjana Zdanoka (Letonya/Yeşiller-EFA) ile görüştü.

GÖRÜŞMELERDE BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI’NIN SORUNLARI VE GÜNCEL GELİŞMELER MUHATAPLARA AKTARILDI

Çalışma ziyareti kapsamında ilk görüşme, Avrupa Hür İttifakı (EFA) Partisi Direktörü Günther Dauwen ile ABTTF Brüksel Temsilciliği’nde gerçekleştirildi. EFA’ya bağlı faaliyet gösteren Brüksel merkezli siyasi düşünce kuruluşu Centre Maurits Coppieters’ten (CMC) Eva Petkovic’in de iştirak ettiği görüşmede ABTTF ile EFA ve CMC arasında işbirliği olanakları ve müşterek çalışma konuları ele alındı.

Ardından AP’ye geçen ABTTF heyeti, burada ilk olarak Slovakya’daki Macar azınlığına mensup AP Milletvekili József Nagy ile bir araya geldi. ABTTF Başkanı Habip oğlu, aynı zamanda AP Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller İntergrubu üyesi de olan ve ilk kez görüşülen Nagy’e Batı Trakya Türk Azınlığı’nı tanıtarak sorunlarını ve bunların çözümüne yardımcı olmak üzere ABTTF’nin uluslararası alanda yürüttüğü çalışmaları anlattı. İtalya’daki Alman azınlığına mensup AP Millevekili Herbert Dorfmann ile kendisinin çalışma ofisinde yapılan görüşmede ise Batı Trakya Türk Azınlığı’na ilişkin güncel gelişmeler kendisine aktarıldı.

Romanya’daki Macar azınlığına mensup AP Milletvekili Iuliu Winkler ile yapılan görüşmede ABTTF Başkanı Habip Oğlu, neo-Nazi Altın Şafak partisinin Batı Trakya’daki Türk köylerinde azınlığı korkutmaya ve sindirmeye yönelik provakatif ve tahrik edici eylemlerinden bahsetti. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim alanında ciddi sorunlar yaşamaya devam ettiğini belirten Habip Oğlu, Yunan makamlarının azınlığın Türkçe ve Yunanca iki dilli anaokullar açma talebini reddettiğini, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin (BTAYTD) üç şubesinin ise “izinsiz kreş çalıştırma” iddiası ile kapatıldığı ve bu gerekçe gösterilerek BTAYTD Yönetim Kurulu üyelerine ceza davası açıldığını ifade etti.

Çalışma ziyareti kapsamında Letonya’daki Rus azınlığına mensup AP Milletvekili Tatjana Zdanoka ile yapılan son görüşmede ise ABTTF Başkanı Habip Oğlu, AP üyesi iki çalışma arkadaşı ile birlikte AB Komisyonu’na yönelttiği “Yunanistan tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmaması” başlıklı yazılı soru önergesi ve Batı Trakya Türk Azınlığı’na verdiği destek için Zdanoka’ya teşekkür etti. Zdanoka da Yunanistan ve Fransa’nın AB içerisinde azınlık hakları konusunda en kötü performansa sahip üye devletler olduğunu not etti.

Haberler


Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti

Turizm alanında iş arayanlar için JOBmatch devrede

Hakan Fidan’ın yeni yardımcıları belli oldu

İklim değişikliği ve etkileri konuşulucak

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi öğrencilerinden resim, maket, kolaj ve origami sergisi

Ozan Ahmetoğlu, Eurovision’da azınlık gençlerinin yaşadığı olayı Deutsche Welle’ye değerlendirdi

Fatih Terim ile Panathinaikos’un yolları ayrıldı

’Romeo ve Juliet’ Atina’da perde açtı

Yunanistan’da halkın yüzde 51’i demokrasi açığından şikayetçi

Gümülcine eski adalet sarayının restorasyonu için umut ışığı

Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu törenle başladı

Burhan Baran İnhanlı Belediyesindeki çiftçilerin sorunlarını meclise taşıdı