Anasayfa


07-03-2024
Miçotakis, Ukrayna’nın Odessa kentinin yeniden inşasında rol almak istediklerini söyledi
Başbakan Kiriakos Miçotakis, yeniden inşasında rol almak istedikleri Ukrayna’nın Odessa kentinin yeniden yapılandırma programlarını yoğunlaştırmak istedikleri öncelikli bölge olduğunu belirtti.
7 Mart 2024 Perşembe

Başbakan Kiriakos Miçotakis, yeniden inşasında rol almak istedikleri Ukrayna’nın Odessa kentinin yeniden yapılandırma programlarını yoğunlaştırmak istedikleri öncelikli bölge olduğunu belirtti.

Miçotakis, Ukrayna’nın Odessa kentini, temaslarının sonuna kadar gizli tutulan program çerçevesinde ziyaret etti.
Miçotakis’i Odessa Limanı’nda karşılayan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, kendisine tahılın Karadeniz ve Tuna üzerinden ihracatı hakkında bilgi verdi.

Zelenskiy ve Miçotakis’in liman idari binasında yaptığı baş başa görüşmeyi heyetler arasındaki görüşme izledi.

Görüşmelerde, Miçotakis, Yunanistan’ın desteğini yinelediği Ukrayna’nın yeniden inşasında almak istediği rolü de vurguladı.

Öte yandan, enerji başta olmak üzere çeşitli alanlarda iş birliği perspektifleri de görüşmede ele alındı.

İki lider görüşmenin ardından, yaptıkları ortak basın toplantısında konuştu.

Miçotakis, Odessa’nın Yunanistan’ın yeniden yapılandırma programlarını yoğunlaştırmak istediği öncelikli bölge olduğunu belirterek, "Ön koşullarının nihayetinde tüm Ukraynalılar için kazanım olduğuna inanarak, sizin Avrupa Birliği (AB) ve Euro-Atlantik perspektifinizi destekliyoruz." dedi.

Kiev yerine Odessa’yı ziyaret etmesinin önemli nedenlerinden birinin limanın Ukrayna ekonomisi için taşıdığı önem olduğunu dile getiren Miçotakis, Odessa’nın, Ukrayna’nın Avrupa’ya ihracatı için temel liman olduğunun altını çizdi.

Bu deniz yolunun açık olmasının Ukrayna’nın ürünlerini ihraç edebilmesi açısından önemine dikkati çeken Miçotakis, Ukrayna’nın bu şekilde edineceği gelirle iki yıldır savaştan zarar gören ekonomisini destekleyebileceğini ifade etti.

Miçotakis, Odessa Limanı’nı gezdikten sonra, araçlara giderken bir patlama sesi duyduklarını belirterek, bunun burada gerçek bir savaş yaşandığının en canlı örneği olduğunu vurguladı.

“ALTYAPIYI, MÜZELERİ, HASTANELERİ, OKULLARI KORUMALIYIZ”
Yunan Devlet Televizyonu ERT’in haberine göre, Zelenskiy ise Ukrayna’nın, Rusya’nın tüm insansız hava araçlarını vurmaya yetişemediğini ifade ederek, "Altyapıyı, müzeleri, hastaneler, okulları korumalıyız. Yeni istihdam alanları açılması için ekonomik gücümüzü artırmalıyız." dedi.

Rusya’nın saldırılarda çoğunlukla sivil binaları hedef aldığını belirten Zelenskiy, "Evler, kiliseler, altyapı ve okullar, üniversiteler bunların hepsinin yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Bugün Başbakan (Miçotakis) ile bunu görüştük. Yunanistan’ı ve Yunan şirketlerini ilgili çalışmalara davet ediyoruz." ifadesini kullandı.

Zelenskiy, bu iş birliğinin her iki ülkeye yeni ekonomik, sosyal fırsatlar sağlayacağına ve istihdam yaratacağına inandığını kaydederek, "Bugün Yunanistan’a kültürel miraslarımızın özellikle Yunan tarihi ve kültürüyle büyük bağı olan Odessa’nın restorasyonuna katılma konusundaki istekliliği için teşekkür ederim. Putin nefretinin Odessa’mızı, Avrupa’mızı yok etmesine izin vermemeliyiz." değerlendirmesini yaptı.

Zelenskiy, Ukrayna ve Yunanistan’ın G7 ülkeleri ortak deklarasyonu çerçevesinde güvenlik garantilerine ilişkin ikili anlaşma hazırlamaya başladıklarını belirtti.

Devlet Başkanı Zelenskiy, Başbakan Miçotakis’in İsviçre’de yapılacak olan Ukrayna’nın Barış Formülünün uygulanmasına ilişkin Birinci Küresel Barış Zirvesine katılacağını teyit ettiğini aktardı.

Zelenskiy ve Miçotakis, Odessa’da Rusya’nın 2 Mart’ta İHA ile vurduğu apartmanı ziyaret ederek, burada hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu.

Foto: AA



Haberler


Danışma Kurulundan Kosmidu’ya tepki

Posta yoluyla oy kullanma başvurusu yarın sona eriyor

Londra’da Yerapetritis – Fidan görüşmesi

Türk ve Yunan heyetleri İstanbul’da buluştu

Ev sahibi olmak hayal oldu!

DEB Partisi seçim çalışmalarına Şahin köyünden başladı

Şiir yarışmasında derece giren Ayça için okulunda tören düzenlendi

Türk ve Yunan kültür bakanları ’Romeo ve Juliet’i birlikte izledi

Kacır Selanik’te soydaşlarla görüştü

Ramadan Duban için duygusal veda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ataman’a ‘geçmiş olsun’ telefonu

Özgür Ferhat ELGA Başkanı ile görüştü