Anasayfa


09-03-2024
Zeybek: ‘Hükümet özel üniversite yasasında büyük yalanlara başvurmuştur’
Yeni Sol Partisi İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, özel üniversitelerin kurulmasına izin veren yeni yasa tasarısının devlet üniversiteleri için bir tehdit olduğunu belirtti ve söz konusu yasa tasarısının Anayasa’nın 16. maddesinin doğrudan ihlal ettiğini vurguladı.  
9 Mart 2024 Cumartesi

Yeni Sol Partisi İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, özel üniversitelerin kurulmasına izin veren yeni yasa tasarısının devlet üniversiteleri için bir tehdit olduğunu belirtti ve söz konusu yasa tasarısının Anayasa’nın 16. maddesinin doğrudan ihlal ettiğini vurguladı.

Hüseyin Zeybek konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
 
“Hükümetin özel üniversitelere ilişkin yasa tasarısı üniversite eğitimine açık bir tehdit olup Anayasa’nın 16. maddesini doğrudan ihlal etmektedir.

Sözkonusu yasa tasarısı özellikle küçük şehirlerde bulunan üniversitelerin itibarsızlaşmasına yol açacağı gibi, öğrenciler arasında sınıf farkı yaratmanın yanısıra  Devlet üniversitelerinde de öğrenim harcı  alma riski yaratmaktadır.

Geçtiğimiz yıllarda taban puanı uygulaması ile Trakya Demokritos Üniversitesine bağlı İskeçe, Gümülcine, Dedeağaç ve Orestiada’daki bölümlerden binlerce öğrenci açıkta kaldı.Bu tarz uygulamalar ne yazık ki sadece özel okullara talebi arttırmaktadır.

Hükümetin bugün belli kişilere peşkeş çekmek amacıyla anayasaya aykırı olarak kurulmasına oy verdiği özel üniversiteler, devlet üniversitelerine mezar taşı dikmektedir. Sonuç olarak özel üniversitelerden dolayı tercih edilmeyecek olan küçük şehirlerde bulunan devlet üniversiteleri kısa vadede yerel topluma ekonomik acıdan dramatik sonuçlar doğuracaktır.

Bölgenin kalkınmasını ve refahını savunmaya yemin etmiş bir milletvekili olarak gelecek olan tehlikelere dikkat çekmek görevimdir.Ancak Yeni Demokrasi Partisi hükümetinin iktidara geldiği andan itibaren tek amacı halkın sosyal sağlık ve eğitim haklarını ortadan kaldırmak olmuştur.

Ülkemiz, yurtdışında mükemmel bir üne sahip, tamamı Yunan devlet üniversitesinden mezun olan parlak bilim adamları yetiştirmiştir. Ancak getirelecek olan mevzuatla, bu bilim adamlarını yaratan kurumlar yok edilecektir.
 
Hükümet siyah beyaz yaparak büyük yalanlara başvurmuştur:
 
Birinci yalan: Yeni Demokrasi Hükümeti, Avrupa’nın tümünde özel üniversitelerin kabul edilir olduğunu öne sürmektedir: Oysa Gerçekte olan: Avrupa ülkelerinde az sayıda özel üniversite vardır ve bunların çoğunda da eğitim kalitesi düşüktür. Avrupada Birleşik Krallık’ta 8, Fransa’da sadece 1 tane özel üniversite bulunmaktadır, Hollanda, Danimarka, İrlanda ve Lüksemburg’da özel üniversite bulunmamaktadır.(eğitim sadece devlet üniversitelerinde verilmektedir)
 
İkinci yalan: Yunanistan’a özel üniversiteler kurulursa, öğrenciler yurt dışına gitmek yerine kendi ülkelerindeki özel üniversiteleri tercih edeceklerdir.Gerçek şu ki: Yurtdışında eğitim gören yaklaşık 40.000 Yunan vatandaşı öğrencinin yaklaşık olarak 38.000’i yüksek lisans veya doktora eğitimi için orada bulunmaktadır.Yani tartıştığımız yasa tasarısı ile ilgisi olmayan başka nedenlerden dolayı yurt dışında bulunmaktadırlar. Ayrıca izlediği yanlış politikalarla genç bilim insanlarını işsizliğe ve yurt dışına kaçmaya mahkum eden bu hükümet, getirdiği taban puanı uygulaması ile her yıl 20.000 öğrenciyi devlet üniversitelerinin dışında bırakıp eğitim haklarını ellerinden almaktadır. Bununla da gurur duyup çok onurlu bir şey yapıyor gibi davranmaktadır.
 
Üçüncü yalan: Özel üniversitelerin kurulması ‘rekabeti’ artıracak ve böylece devlet üniversiteleri güçlenecektir: Gerçekte doğru olan: Dünya üzerinde özel üniversitelerin olduğu yerlerde bunlar  çoğunlukla devletin finanse ettiği üniversiteleridir. Olacak olan şu ki Avrupa kaynaklarından yararlanması gereken devlet üniversiteleri bundan  mahrum kalacak çünkü bunlar artık özel sektöre de yönlendirilecektir.Bunun yanı sıra Yunanistan, AB sıralamasına göre yüksek öğrenim finansmanlarından  yararlanan ülkeler arasında son sırada yer almaktadır.
 
Dördüncü yalan: Öğrenciler arasında sınıf farkı oluşmayacak,özel veya devlet üniversitesini tercih etmek isteyen öğrenciler eğitim kurumlarına aynı kriterler ile alınacak.Gerçekte doğru olan: Bu da Yeni Demokrasi Hükümetinin gerçek planı ve belli çıkarlara hizmet ettiğini ispatlayan büyük bir yalanıdır. Bugün YDP’nin getirdiği yeni yasa tasarısıyla, Atina Tıp Fakültesini tercih etmek isteyen bir öğrencinin üniversite giriş sınavlarında 19.000-19.500  puanlık bir başarıya ulaşması gerekirken, özel üniversitede sadece 9.000 puanla ve onbinlerce euro ödeyerek  Tıp okuyabilecektir.Yeni Demokrasi hükümetinin ‘başarı’ diye adlandırdığı şey aslında hizmet ettiği belli bir kesime mali çıkarlar sağladığı ve bununla  övündüğü şeydir.
 
Yeni Sol Partisi olarak bu tasarının geri çekilmesini başından beri talep ettik.
 
Bu yasa tasarısının mecliste onaylanmasına,uygulanmasına kısaca buna tepki gösteren tüm öğrenci ve üniversite camiasının yanın olduğumuzu belirtmek isterim.”

Haberler


Türk ve Yunan heyetleri İstanbul’da buluştu

Ev sahibi olmak hayal oldu!

DEB Partisi seçim çalışmalarına Şahin köyünden başladı

Şiir yarışmasında derece giren Ayça için okulunda tören düzenlendi

Türk ve Yunan kültür bakanları ’Romeo ve Juliet’i birlikte izledi

Kacır Selanik’te soydaşlarla görüştü

Ramadan Duban için duygusal veda

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ataman’a ‘geçmiş olsun’ telefonu

Özgür Ferhat ELGA Başkanı ile görüştü

Kadın Platformu üyelerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Selanik’te Kacır - Papayeorgiu görüşmesi  

Akçapar ve Frangoyannis bugün bir araya gelecek