Anasayfa


18-06-2016
Müftü Ahmet Mete: “Ramazan ayı bir çıkış kapısıdır”
İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Ramazan ayının İslam dininin en kutsal aylarından biri olduğunu belirterek, Ramazan ayının nefsine esir olmuş Müslümanlar için bir çıkış kapısı olduğunu söyledi.
18 Haziran 2016 Cumartesi

“RAMAZAN ALLAH’IN İNDİNDE TESCİL KAPISIDIR”

Müftü Mete, “Ramazan dinimize göre on iki ayın sultanıdır. Ramazan; nefsine esir olmuş, insanlığını unutmuş, gaddarlaşmış, vahşileşmiş insanlığın; insanlığa doğru bir çıkış kapısıdır. Ramazan, Allah’ın indinde tescil kapısıdır. Ramazanın on bir ayın sultanı olması bu sebeplerden dolayıdır. Dinimizdeki yeri orucuyla, Kur’an mukabeleleriyle ve Kur’an’-ı Kerim’in kendisinin indirilmesiyle birlikte büyük bir aydır. Allah-ü Teala şerefli bir ay olarak adlandırmaktadır. Onda oruç tutan, onda Kur’an ile buluşan herkese de şerefli kul olma hakkının vereceğinin müjdecisidir. Dolayısıyla dünyanın sıkıntıları içerisinde boğuşan, insanlıktan nasibini unutan ve şu anda dünya üzerinde sancılar çeken bütün insanlığın da kurtuluş ayıdır. Bu durumu bu şekilde görmek ve değerlendirmek gerekir.” diye konuştu.

“BİR ÇOK İNSAN RAMAZANI; İFTARIYLA EĞLENCESİYLE VE YAHUT DA BAYRAM ÖNCESİ GÜNLER OLARAK GÖRMEKTEDİR”

Batı Trakya’da yaşanan Ramazan ayını da değerlendiren Müftü Mete, “Batı Trakya’da İslam, anne babadan öğrenildi ve geleneksel bir durum arz ediyor. Ramazanı kendisine gerekli olan maneviyat olarak gören insan azdır. Bu namazda etkili olduğu gibi oruçta da aynı şekildedir. Dolayısıyla Batı Trakya’da Razamazan sevinci var. Ancak daha derine indiğiniz zaman bir çok insan Ramazan’ı görmesi gerektiğini gibi yani ibadet ayı olarak görmüyor. Böylece Ramazan orucuyla alakalı gevşek davranılmaktadır. Bu da İslam açısından Müslümanlık adına yanlış olan bir durumdur” dedi.

Ramazanın iftarıyla, sahuruyla, bereketiyle Batı Traya’da da var olduğunu kaydeden Mete, “Artık Hıristiyan toplumun içerisinde yaşayan bir azınlık olarak, oruca bile saygımızın olmadığı gözönünde bulundurulmalıdır. Namaz kılanlarla dalga geçildiği gözönünde bulundurulsa, dini açıdan bir kopmanın ve kopukluğun içinde olduğumuzu da görmek mümkün”. değerlendirmesinde bulundu.

“RAMAZANA SAYGI DUYGULARIMIZ KÖRELMİŞ DURUMDADIR, EN AZINDAN MÜSLÜMANLIĞA SAYGI GÖSTERİLMESİ GEREKİR”

Azınlıkta bir gevşeklik olduğunu, oruç tutana, Ramazan’a saygının kalmadığını söyleyen Mete sözlerine şöyle devam etti: “Kahveler bizim insanlarla, yollar gençlerimizle, sigara içen insanlarla dolu. Kadınlar yiyip içiyor. Ramazana saygı duygularımız körelmiş durumdadır. En azından Müslümalığa ve Ramazana saygı gösterilmesi gerekir. Bunlara dikkat edilmesi gerekir. Bizler kendi dinimize bu hakareti yaparsak başkasından da saygı bekleyemeyiz. Halbuki eski toplumlarda, Osmanlı zamanında Müslümanlar oruç tuttuğu zaman, komşuları karşılarında yiyip içmezdi. Bugün artık biz kendimize bu saygıyı göstermez isek, başkasından da bunu bekleyemeyiz.”

“ALLAH’IN BİZLERE BAHŞETTİĞİ BU GÜNLERİ DOLU DOLU YAŞAMAK GEREKİR”

İskeçe Müftüsü Ahmet Mete Batı Trakya Türk azınlığına seslenerek, “Bu hayat geçici, günler geçicidir. Allah’ın bizlere bahşettiği bugünleri dolu dolu yaşamak gerekir. Orucuyla, iftarıyla, teravisiyle bugünleri saygı ile yaşamak gerekir. Eğer böyle yaşarsak bizim toplumumuz başta olmak üzere, diğer toplumlara da bunu yansıtırsak dünya Cennet olur. Dünya yaşanacak yer olur. Aksi takdirde Allah’ı tanımayan, dini tanımayan toplumların yaptıkları manzarayı yaşamış oluruz.” mesajını verdi.

Haberler


Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti

Turizm alanında iş arayanlar için JOBmatch devrede

Hakan Fidan’ın yeni yardımcıları belli oldu

İklim değişikliği ve etkileri konuşulucak

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi öğrencilerinden resim, maket, kolaj ve origami sergisi

Ozan Ahmetoğlu, Eurovision’da azınlık gençlerinin yaşadığı olayı Deutsche Welle’ye değerlendirdi

Fatih Terim ile Panathinaikos’un yolları ayrıldı

’Romeo ve Juliet’ Atina’da perde açtı

Yunanistan’da halkın yüzde 51’i demokrasi açığından şikayetçi

Gümülcine eski adalet sarayının restorasyonu için umut ışığı

Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu törenle başladı

Burhan Baran İnhanlı Belediyesindeki çiftçilerin sorunlarını meclise taşıdı