Anasayfa


01-04-2024
Türkiye’de 31 Mart yerel seçimlerinden çıkan sonuçlar neler?
Türkiye’de dün (31 Mart Pazar) gerçekleşen yerel seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) resmi olmayan sonuçlara göre birinci parti konumuna geldi. İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) de yarışı ikinci sırada tamamladı.
1 Nisan 2024 Pazartesi

Türkiye’de dün (31 Mart Pazar) gerçekleşen yerel seçimlerde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) resmi olmayan sonuçlara göre birinci parti konumuna geldi. İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) de yarışı ikinci sırada tamamladı.

Resmi olmayan sonuçlara göre (açılan sandık sayısı %99.82) Türkiye genelinde CHP yüzde 37.74, AK Parti yüzde 35.49, Yeniden Refah Partisi yüzde 6.19, DEM Parti yüzde 5.68, MHP yüzde 4.98, İYİ Parti ise yüzde 3.77 oranında oy aldı.

Yeniden Refah partisi ilk kez girdiği yerel seçimlerde, oy oranıyla üçüncü siyasi parti konumuna yükseldi. Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın oğlu Fatih Erbakan’ın 2018’de kurduğu Yeniden Refah Partisi, resmi olmayan sonuçlara göre Şanlıurfa ve Yozgat’ı AK Parti’den aldı. Yeniden Refah, AK Parti’nin 2019’da yüzde 70 oy aldığı Konya, yüzde 63 aldığı Kayseri’de ikinci parti oldu.

CHP, elindeki Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya’nın yanı sıra Bursa’yı da kazanarak, Türkiye’nin en büyük beş ilinde belediye başkanlıklarını aldı.

Yerel seçimde 6 büyükşehir ve 23 il merkezinde belediye başkanlığı bir partiden diğerine geçti. Henüz kesinleşmemiş sonuçlara göre CHP, AK Parti’nin elinden üç büyükşehir ve sekiz il merkez belediyesini aldı. CHP, MHP’den de bir büyükşehir ve üç il merkezini aldı.

Buna karşılık AK Parti, CHP’den Hatay Büyükşehir Belediyesini alırken MHP de Kırklareli’ni CHP’den aldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: “BİZİM İÇİN DÖNÜM NOKTASI”
Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da AK Parti Genel Merkezi balkonundan yaptığı konuşmada, “31 Mart bizim için bir bitiş değil, aslında bir dönüm noktasıdır. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nde de Türk milleti, yine sandığı vesile kılarak mesajlarını siyasetçilere ulaştırmıştır. Sonuçlardan bağımsız olarak bu seçimin galibi öncelikle demokrasimizdir, milli iradedir, hangi siyasi görüşe mensup olursa olsun 85 milyonun tamamıdır. Seçim maratonunda kazanan, adaylardan önce Türkiye olmuş, milletimiz olmuş, uğruna ağır bedeller ödediğimiz demokrasimiz olmuştur. Bugün, AK Partiye ve Cumhur İttifakına oy verenlerle birlikte, demokratik haklarını kullanarak sandığın gücüne güç katan herkes kazanmıştır." dedi.

14-28 Mayıs seçimlerinde elde edilen zaferlerden dokuz ay sonra yerel seçim imtihanından istedikleri neticeyi alamadıkları söyleyen Erdoğan, "Elbette her siyasi parti kendi bünyesinde seçim sonuçlarını analiz edecektir. Biz de partimizin organlarında 31 Mart seçimlerinin neticelerini açık yüreklilikle değerlendireceğiz, özeleştirimizi cesaretle yapacağız." diye konuştu.

"Henüz kesinleşmemiş olmakla birlikte sandık sonuçları bize ülkemiz genelinde irtifa kaybı yaşadığımızı gösteriyor." ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Elbette yerel bazda yaşanan bu gerilemenin sebeplerini ayrıca masaya yatıracağız. Kaybettiğimiz, geriye düştüğümüz her yerde, sebepleri çok iyi tespit edecek ve gerekli müdahalelerde bulunacağız." dedi.

Erdoğan, "Türkiye’nin önünde hazine değerinde dört yıldan fazla bir süre vardır. Bu zamanı hep birlikte çok iyi değerlendirmemiz önemlidir. Milletin ve ülkenin vaktini çalacak tartışmalarla bu dönemi heba edemeyiz." diyerek erken seçim ihtimalinin de olmadığı sinyalini verdi.

CHP GENEL BAŞKANI ÖZEL
CHP Genel Başkanı Özgür Özel de seçim sonuçlarının ardından parti genel merkezinde toplanan kalabalığa yaptığı konuşmada, "Yarından itibaren tüm Türkiye’de bize oy veren herkesi memnun etmek için kimseyi pişman etmemek, kimseyi üzmemek üzere tüm belediye başkanlarımız, 228 belediye ile çıktığımız yolda şu ana kadar seçildiği kesinleşen 410 belediye başkanımız arı gibi çalışacaklar." dedi.



Haberler


1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu