Anasayfa


21-06-2016
Gümülcine Müftülüğü ve BİHLİMDER’in iftar programına yoğun ilgi
Gümülcine Seçilmiş Müftülüğü ile BİHLİMDER’in ortaklaşa düzenledikleri iftar programına yaklaşık 1.500 kişi katıldı. Gümülcine’deki iftara Türkiye’den de çok sayıda davetli katıldı.
21 Haziran 2016 Salı



Etkinliğin sunuculuğunu Gümülcine Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet yaptı. Fehim Ahmet Ramazan’ın; oruç, Kur’an, rahmet , mağfiret ve kurtuluş ayı olduğunu ifade ederek “Ramazan, paylaşma, dayanışma ve birlik ayıdır. İşte bu akşam iftar sevincinde aynı duygularla bir araya gelen bu güzel insanların oluşturduğu anlamlı tablo bunun en önemli ispatıdır” diyerek selamlama konuşmalarını başlattı.

Batı Trakya İmam Hatipliler Derneği (BİHLİMDER) Başkanı Mehmet Emin Ahmet yaptığı konuşmada orucun insanın kendini anlama ve tanıma günleri olduğunu belirti ve etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif yaptığı konuşmada Ramazan ayının önemine değindi ve Türkiye’den gelen misafirlere, Batı Trakyalı imamlar ile mütevelli heyetlerine katılımlarından dolayı ve etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete davetten dolayı teşekkür etti ve “Rabbim daha nice Ramazanlarda böyle güzel buluşmaları nasip etsin” ifadesine yer verdi.

Gümülcine Müftülüğü ile BİHLİMDER’in iftar programına katılan İstanbul Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz ise İslam’da kardeşliğin önemine değinerek “Kardeşliğimizi göstermek için İstanbul Küçükçekmece’den kardeşliğimizi göstermek, rabbimizin sofrasında onun nimetlerini beraberce paylaşmak için bugün sizlerle bir arada olduk” diye konuştu.

Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı konuşmasında Batı Trakya’da Ramazan ayının her akşam ayrı bir coşku ile geçtiğini söyledi. “Batı Trakya’da her iftar ayrı bir heyecanla geçiyor. Birlikte iftar açmanın manevi coşkusu gerçekten çok büyük. Böylelikle insanlar arasında adeta bir gönül köprüsü kuruluyor” ifadelerini kullandı.

Son konuşmayı ise aslen Kozlukebir’den olan Türkiye’nin eski sağlık bakanı AK Parti Bursa milletvekili Mehmet Müezzinoğlu yaptı.

MEHMET MÜEZZİNOĞLU: “BEN BU TOPRAKLARIN ÇOCUĞUYUM”

Müezzinoğlu, en zor konuşmaları Batı Trakya’da yaptığını, mikrofonu eline aldığında 50-60 yıl öncesine gittiğini söyledi. Müezzinoğlu, 50 yıl önce Medrese-i Hayriye‘de üç sene eğitim gördüğünü, Kozlukebir köyünde de altı yıl ilkokula gittiğini ve çocukluk hatıralarını burada yaşadığını söyledi.

Müezzinoğlu şöyle konuştu: “Bu toprakların çocuğuyum. Bu toprakların bana verdiği milli ve manevi değerlerle bugüne geldim. Her zaman Batı Trakyalı olmaktan onur ve gurur duydum. İyi ki burada doğmuşum. Bütün sıkıntılara ve sorunlara rağmen bu topraklarda sizlerin arasında çocukluğunu geçirmiş ve hayata buradan atılmış bir kardeşiniz olarak yine altmış yıl sonra burada güzel bir mekanda sizlerle bir arada olmak herhalde çok farklı duyguların çarpıştığı hüzünle mutluluğun, sevinçle kederin, acı ile burukluğun birbirine karıştığı bir ortamda, ama yine de geleceğe umutla ve güvenle bakan ortamda sizlerle bir arada olmak gerçekten benim için ayrı bir mutluluk ve ayrı bir onur kaynağı. Bu akşam burada medeniyet değerlerimizin çok güzel bir örneğini görüyoruz. Biz, büyük bir milletin mensuplarıyız. Biz, büyük bir ümmetin mensuplarıyız. Büyük bir milletin mensupları olarak farklı ülkelerin vatandaşları da olsak, aynı değerleri paylaşan bir medeniyetin mensuplarıyız. Allah’a şükürler olsun ki hem bir milletin mensubu olmaktan, hem de bir ümmetin mensubu olmaktan onur ve gurur duyuyoruz. Bir ayağımız milli değerlerimize basıyor, diğer ayağımız manevi değerlerimizle zenginleşiyor ve güçleniyor. Bu anlamda bugün şu iftar sofrasında milletin ve ümmetin çok küçük bir minyatürü var. Yani baktığımız zaman 1500-2000 Batı Trakyalı kardeşim var, çocuklar var, eşler var, aileler var, yetişkinler var, yaşlılar var, toplumun her rengi her kesimi var. Ama diğer taraftan da baktığımızda din adamlarımız burada, müftülerimiz burada, milletvekillerimiz burada, Yunan ve Türk parlamentolarında görev yapan milletvekillerimiz burada. Bir taraftan biz aynı milletin mensuplarıyız diyerek Edirne’den gelen valimiz, müftümüz birlikte kardeşlik duygularımızın güçlenmesine katkı sağlayan kardeşlerimiz burada.

Az önce bir konuşmacımız da söyledi; bizler kardeşiz. Ortak değerleri olan bir medeniyetin mensuplarıyız. Bu ortak değerlerin en önemli özelliği kardeş olmaktır, birbirimizi daha çok sevmektir; birlikten güç doğar anlayışına sahip çıkmaktır. Birlikte , çok sıkıntıları aşarak bugünlere geldiniz. Birlikte, yine önümüzdeki bir çok sorunu ve sıkıntıyı aşarak geleceğe güçlü bir şekilde yürüyeceğiz. Az önce söylediğim gibi burada minyatür bir iftar sofra var. Bu sofralar; Filibe’de, Kırcaali’de, Priştine’de, Prizren’de, Üsküp’te var. Bu sofralar, az önce K. Çekmece belediye başkanımızın söylediği gibi Kudüs’te var bu sofralar. Türkiye’nin her köşesinde var. Bu sofralar bir kardeşlik sofrasıdır. Esasından hiç kimsenin iki yudum yemek bulamadığı için geldiği sofralar değil. Herkesin aynı değerlerin paylaşmanın zenginliğini yaşayabilmek ve yaşatabilmek için çoluğuyla, eşiyle, komşusuyla birlikte geldiği ve geleceğe ait güçlü duyguların yeşerdiği sofralardır. İnanıyorum ki bu sofralarda edilen dualar İslâm coğrafyasında akan kanın ve gözyaşının dinmesine vesile olacaktır. Çünkü İslam coğrafyasının en çok ihtiyacı olan birlik ve beraberliktir. Birbirini kıran, öldüren ve tahrikle birbirini katleden bir anlayışa, medeniyet anlayışımızı yeniden merkeze alarak kardeşlik duygularımızı merkeze alarak “dur” diyebilmeliyiz. Birileri bizleri ayrıştırmak isteyebilir ki bunu tarihi geçmişte bizim üzerimizde çok denediler ve bazı yerlerde de başarılı oldular. Ama biz, birlik ve beraberlik içinde olursak onların ayrıştırmasına , onların çatıştırmasına, onların gelecekle ilgili hayallerimizin, hedeflerimizin önüne tuzak kurmalarına fırsat vermeyecek olan ancak bizleriz. Biz de ancak birbirimizi daha çok severek başarabiliriz. Birlikte güç doğar anlayışına sımsıkı sarılarak bunu başarabiliriz. Bu anlamda bugün burada, Batı Trakya’da, Gümülcine’de, bu iftar sofrasında, Ramazanın bereketini daha çok birbirimizi sevme üzerine şekillendirmeliyiz. Kardeşlik duygularımızın şekillenmesi üzerine şekillendirmeliyiz. Ve, Birlikten güç doğar anlayışına sahip çıkma anlamında güçlendirmeliyiz. İnanıyorum ki dünyanın değişik coğrafyalarında ki az önce birkaç tanesini saydığım yerlerde hep aynı temennilerde bulunuluyor, hep aynı dualar ediliyor. Biz, bize düşeni iyi yaptığımız zaman hiç tereddüttünüz olmasın ki sonuçları bizim lehimize daha iyi ve daha güzel olacaktır.

Birliği ve berberliği bozmadan değerlerimize sahip çıkarak , geleceğe umutla ve güvenle bakacak ve arkamızda bizlerin yanında milyonların olduğunu hiç unutmayacağız. Bir kısmı fiilen yanımızdadır, bir kısmı dualarıyla yanımızdadır, ama biz bize düşeni iyi yapmakla sorumluyuz.”

Gecenin duasını ise Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm yaptı.

Gümülcine’deki iftara katılanlar arasında Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, AK Parti Bursa milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Rodop milletvekili İlhan Ahmet, İskeçe milletvekili Hüseyin Zeybek, Dostluk Eşitlik Barış Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, Rodop eski milletvekili Ahmet Hacıosman, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, Eyalet Başkan Yardımcısı Önder Mümin, mütevelli heyetleri, din görevlileri, azınlık dernek başkanları yer aldı.



Haberler


Bakan Yardımcısı Aleksandropulu’dan çalışma ziyareti

Turizm alanında iş arayanlar için JOBmatch devrede

Hakan Fidan’ın yeni yardımcıları belli oldu

İklim değişikliği ve etkileri konuşulucak

İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi öğrencilerinden resim, maket, kolaj ve origami sergisi

Ozan Ahmetoğlu, Eurovision’da azınlık gençlerinin yaşadığı olayı Deutsche Welle’ye değerlendirdi

Fatih Terim ile Panathinaikos’un yolları ayrıldı

’Romeo ve Juliet’ Atina’da perde açtı

Yunanistan’da halkın yüzde 51’i demokrasi açığından şikayetçi

Gümülcine eski adalet sarayının restorasyonu için umut ışığı

Atatürk’ü Anma ve Barış Koşusu törenle başladı

Burhan Baran İnhanlı Belediyesindeki çiftçilerin sorunlarını meclise taşıdı