Anasayfa

22-06-2016
"Yunanistan’daki özelleştirmelere Türk şirketlerinin ilgisi artacak"
Ülkedeki özelleştirmelerden sorumlu Yunanistan Varlık Geliştirme Fonu (HRADF) Başkanı Stergios Pitsiorlas, "Beni şimdiye kadar çok sayıda Türk şirketi ziyaret etti.
22 Haziran 2016 Çarşamba

Özelleştirme programlarında Türk şirketlerinin ilgisinin artacağına inanıyorum." dedi.

Pitsiorlas, limanlardan tren yollarına, enerji şirketlerinden turizm alanlarına kadar birçok varlığı kapsayan Yunanistan’ın özelleştirme programları hakkında Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını yanıtladı.

Kreditörlerle anlaşma çerçevesinde 2018 yılına kadar özelleştirme programını bitirmeyi hedeflediklerini belirten Pitsiorlas, devam eden programlarda herhangi bir sorunun bulunmadığını ve çalışmaların olumlu bir şekilde sürdüğünü söyledi.

Pitsiorlas, özelleştirmelerin ülkenin kalkınması için gerekli şartlardan biri olduğunu vurguladı.

Birçok ülkeden özelleştirmelere ilgi olduğuna dikkati çeken Pitsiorlas, "Tüm dünya ülkelerinden ilgi var. Pire Limanı için Çinli, yerel havalimanları için ise Alman şirketlerle anlaşma sağladık. Selanik Limanı’na Japonya, Dubai, İsviçre, Rusya, Almanya, Danimarka, Filipinler olmak üzere tam 7 ülke ilgi gösterdi. Doğalgaz konusunda Azerbaycan’ın ilgisi var. Bütün bunlar Yunanistan için gayet olumlu" değerlendirmesinde bulundu.

Pitsiorlas, Türk şirketlerinin şimdiye kadar "esaslı" bir katılım göstermediğini dile getirerek, "Bundan önce bir Türk şirketi Selanik Limanı için başvuruda bulunsa da daha sonra ihaleden çekildi. Lavrion Limanı için de bir Türk şirketinden ilgi var. Liman içinde bir alan kiralamak istiyorlar ve bu iş birliğinin kesinleşmesi için temaslar sürüyor" bilgilerini verdi.

Özelleştirme ihalesi kazanan sadece bir Türk şirketinin bulunduğunu ve bu şirketin, Atina’nın lüks semtlerinden biri olan Vuliagmeni’de bir otel kompleksinin özelleştirmesinde yer aldığını aktaran Pitsiorlas, "Bunun dışında Türk şirketleri başta turizm olmak üzere marina ve kruvaziyer alanındaki özel yatırım programlarına ilgi göstermekte ve katılmaktalar. Beni şimdiye kadar çok sayıda Türk şirketi ziyaret etti. Özelleştirme programlarında Türk şirketlerinin ilgisinin artacağına inanıyorum." diye konuştu.

"SELANİK - İZMİR FERİBOT HATTI İKİ LİMANIN DA DEÄžERİNİ ARTTIRACAK"

Pitsiorlas, HRADF ile Türkiye’deki Özelleştirme İdaresi Başkanlığı arasında bir iş birliği sürecinin de gündemlerinde olduğunu kaydederek, "Eski Özelleştirme İdaresi Başkanı ile bu konuyu ele almıştık. Yakında bu yönde gelişme olacak. Özelleştirme sürecini yaşamış olan Avrupa ülkeleri ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bir dizi ülke ile bilgi paylaşımı ve bilgi alışverişi içeren bir iş birliği programı yürütüyoruz." ifadelerini kullandı.

Selanik ve İzmir limanları arasındaki feribot seferi projesinin önemine işaret eden Pitsiorlas, "Bu proje hızlı adımlarla ilerliyor ve sanırım çok yakında hatta yaz ortasında bile bu konuda netice almayı hedefliyoruz. Ayrıca Haziran içerisinde İzmir’e bir ziyaretimiz olacak ve iki limanın iş birliği konusunda Avrupa Komisyonu'na, Avrupa ulaştırma koridorları kapsamında ortak bir teklif sunmayı planlıyoruz. Bu ortak dosyanın Avrupa Komisyonu'na sunulması çok önemli bir adım teşkil edecek. Bu proje Selanik Limanı’nın da değerini arttıracak." görüşünü paylaştı.

Pitsiorlas, diğer önemli özelleştirme programlarına da değindi.

Rusya Demiryolları şirketinin, TRAINOSE’yi (Yunanistan Demiryolları Şirketi) satın almak istediğini ancak İtalyan bir rakibinin bulunduğunu anlatan Pitsiorlas, yüzde 66’lık payı Azerbeycan’ın SOCAR enerji şirketinin elinde bulunan doğalgaz dağıtım firması DESFA hisselerinin bir kısmı için de bir İtalyan şirketinin talip olduğunu aktardı.

"KENDİMİ GÜVENDE HİSSEDİYORUM"

Pitsiorlas, Yunanistan’da özelleştirmeler konusunda kamuoyu algısının son zamanda değiştiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sanıyorum halkın büyük çoğunluğu özelleştirme programının gerçekleştirilmesinin önemini fark ediyor. Tepkiler de var, hem politikacılardan hem de sendikalardan ama bu tepkiler artık kısıtlı diyebilirim. Kanaatime göre yaptığımız özelleştirmeler konusunda genel bir kabul var. Ülkenin kendi ayakları üzerinde durması için özelleştirmelere ihtiyaç duyuluyor. Bazı tepkilere rağmen şahsıma yönelik bir tehlike olduğunu düşünmüyorum. Kendimi güvende hissediyorum. Hatta destek görüyorum. Buna günlük hayatımda, yolda yürürken bile şahit oluyorum."

ALTI MİLYAR EURO GELİR

Yunanistan, kreditörlerle anlaşma çerçevesinde devlet varlıklarının özelleştirilmesinden 2018 yılı sonuna kadar 6 milyar euroluk gelir hedefliyor.

Haberler


BAKEŞ Gümülcine Yaratıcı Eğitim Merkezi 2 Ocak’ta açılıyor

Gümülcineli Türk azınlık temsilcileri ifadeye çağrıldı

2024’te aile içi şiddet vakaları iki kat arttı

‘Avrupa İslamofobi Raporu’ yayınlandı

Balıkesir’de patlayıcı üretilen fabrikada patlama: 12 ölü, 5 yaralı

Yeni Sol Partisi hükümetin göç politikalarını eleştirdi

Habipoğlu: ’Yetkililer eğitim taleplerimizde yetki karmaşası yaratıyor’

İskeçe’de zincirleme trafik kazası: 44 yaşındaki sürücü hayatını kaybetti

ABTTF: ‘Magdeburg’taki Noel pazarına saldırıyı kınıyoruz’

19 yaşındaki genç kaza kurbanı

Yunanlılar yapay zeka hakkında ne düşünüyor?

Yassıköy İkinci Fırsat Okuluna 60 başvuru