Anasayfa


15-04-2024
Dolaphan Camii’nde oldubittiye izin verilmedi
İskeçe’nin Dolaphan köyü camiinde görev yapan imamın vefatından sonra ilk cuma namazında olay yaşandı.
15 Nisan 2024 Pazartesi

İskeçe’nin Dolaphan köyü camiinde görev yapan imamın vefatından sonra ilk cuma namazında olay yaşandı. Vefat eden imam Mehmet Ahmetçik’in yerine seçilecek din görevlisinin belirlenme sürecinde İskeçe tayinli müftülüğüne yakın çevrelerce oldubitti yaratılmak istendi. Olay, 12 Nisan Cuma günü Dolaphan Camii’nde yaşandı.

Dolaphan sakinlerinin köy camilerinde görev yapacak imamı seçme sürecini beklemeden, devlet memuru olan ve öğretmenlik yapan Hüseyin Kabza oldubitti yaratarak cuma namazını kıldırmak istedi. Hüseyin Kabza, vefat eden imamın hastalığı döneminde dönüşümlü olarak imamlık yapan İskeçe Seçilmiş Müftülüğüne bağlı din görevlisi Rahmi Mekera’nın görev günü olmasına rağmen Mekera’nın cuma namazını kıldırmasını engellemek istedi.

Tayinli müftülüğe yakınlığıyla bilinen bazı kişiler, köy imamının hastalığı boyunca Hüseyin Kabza ile birlikte dönüşümlü olarak imamlık görevini yapan Rahmi Mekera’ya tepki gösterdi.

Cuma namazı için Dolaphan Camii’nde olan İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, milletvekili Hüseyin Zeybek ve azınlık kurum başkanlarına da tepki gösteren söz konusu kişiler, “Biz başka imam istemiyoruz. Kabul etmiyoruz. Rahmi Mekera imamlık yapmayacak.” diyerek oldubitti yaratmak isteyince tartışma başladı. Tayinli müftülüğe yakınlığıyla bilinen kişiler, “Siz yabancısınız, bu köyden değilsiniz. Bize karışamazsınız, kararı biz vereceğiz.” diye bağırmaya başladı. Aslen Dolaphan köyünün dışından olan bu kişilere Dolaphanlı soydaşlar tepki gösterince Hüseyin Kabza taraftarları geri adım attı.

Bu arada, cami dışında bekleyen polislerin de camiye girdiği görüldü.

İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa’nın önerisi üzerine cuma namazını farklı bir din görevlisi kıldırdı. İskeçe Müftülüğü din görevlilerinden Şaban Kurt imamlık, Berkay Molla Ahmet ve Sezer Güvendar ise müezzinlik yaptı.

YUNAN BASININDA OLAY TAMAMEN ÇARPITILDI
Bu arada, Yunan basınında yayımlanan haberlerde Dolaphan Camii’nde yaşananlar tamamen çarpıtıldı. Bazı haberlerde Müftü Trampa’nın zorla minberden indirildiği iddia edilirken, olayların İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa tarafından yaratıldığı savunuldu.

İSKEÇE MÜFTÜSÜ MUSTAFA TRAMPA
Dolaphan Camii’nde yaşananları GÜNDEM’e değerlendiren İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa şunları dile getirdi: “İmam hastaneye kaldırıldığı gün yoğun bakıma alındığı söylendi. Biz de mütevelli heyetiyle koordineli bir şekilde bu süreçte imamlık görevini, Dolaphan’daki Kur’an kursu hocamız Rahmi Mekera ile camide bazı günlerde müezzinlik yapan Hüseyin Kabza arasında dönüşümlü olarak yapılması hususunda anlaştık. İmamın vefatına kadar yani bayramın birinci gününe kadar bu böyle devam etti. Cenazede de iki imam koordineli bir şekilde görev yaptı ve cenaze suhuletle kaldırıldı. Mütevelli ile tekrar görüştük ve iki imamın bundan sonra da dönüşümlü olarak görev yapması konusunda anlaştık. Perşembe günü Hüseyin Kabza imamlık yaptı. Cuma günü de Rahmi Mekera’nın sırasıydı ancak perşembe gecesi bazı duyumlar aldık. Hüseyin Kabza’nın, Rahmi Mekera’yı arayarak cuma namazını kendisinin kıldıracağını söylüyor. Tabii durup dururken neden böyle bir karar ve ısrarın olduğunu anlamadık. Bir oldubitti olması için bir çaba olduğu açıkça anlaşıldı. Cuma günü biz de Dolaphan’a gittik. Cuma öncesi vaaz ettim. Daha sonra namaz saati yaklaştığı sırada Hüseyin beye sıranın Rahmi Mekera’da olduğunu hatırlattık. Sorun olmasın dedik. Cemaata dönerek şu anda köy tarafından seçilen bir imamın olmadığını, iki kişinin de cumayı kıldırmak istediğini, sorun olmaması için benim kıldırmamı önerdim. Bugün böyle idare edelim dedim. Doğru yöntemin köylülerin kendi imamını seçmesi olduğunu, o zamana kadar da iki kişinin dönüşümlü olarak bu görevi yapması olduğunu söyledim. Ben bunu söylerken, orada bulunan ancak Dolaphanlı olmayan ve o camide imam hakkı ödemeyen birkaç kişi sesini yükseltmeye başladı. ‘Bizim imamımız var, gidin buradan, siz mi bize imam tayin edeceksiniz’ şeklinde tepki göstermeye ve seslerini yükseltmeye başladılar. Orada anlaşıldı ki bu şahıslar beni dinlememiş, anlamamış veya anlamak istememiş. O sırada bir yaygara koptu. Tabii ki caminin içinde böyle bir şeyin yaşanması hoş olmadı. O sırada iki polis camiye girdi. Beni buldular. Milletvekilimiz Hüseyin Zeybek de oradaydı. Başka kurum başkan ve temsilcilerimiz de vardı. Farklı birinin cuma namazını kıldırmasını önerdim. Sonuçta Şaban Kurt hocamız imamlık yaptı ve cuma namazını kıldık. Şunu açıkça ifade edelim. Bizi kimse camiden kovmadı. Kovmaya da yeltenmedi. Farklı basın organlarında son derece yanlış yalan şeylerin yazıldığını gördük. Gerçeklerle uzaktan yakından ilgisi olmayan şeyler. Dolaphanlı soydaşlar bu duruma gerçekten çok üzüldü. Köyden olmayan kişiler tepki gösterdi ve yaygaraya neden oldu. Köylüler umut ediyorum ki en kısa sürede mütevelli heyetiyle birlikte bir araya gelir ve kendi imamlarını belirler ve biz de belirlenen imamla çalışırız.”


Haberler


Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu

‘Ekspres Vize’ye 5 ada daha dahil ediliyor

ABTTF: ‘9 Haziran’da AP seçimlerinde oylarımız DEB Partisine’

Güney Meriç Derneğinden Hıdırellez etkinliği

3500 dönümü sulayan kanalların bakım çalışmaları başladı

FUEN üyesi Türk kuruluşları AGİT toplantısına katıldı