Anasayfa


17-04-2024
ABTTF’den Strazburg’a çalışma ziyareti
ABTTF Başkanı, AKPM İlkbahar Olağan Genel Oturumu’na paralel gerçekleştirilen çalışma ziyaretinde Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri ile görüştü.
17 Nisan 2024 Çarşamba



Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) İlkbahar Olağan Genel Oturumu’na paralel olarak 15-17 Nisan 2024 tarihlerinde Strazburg’a çalışma ziyaretinde bulundu.

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ve ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık’tan oluşan heyet, AKPM üyesi parlamenterler ve Avrupa Konseyi organları ile yaptığı görüşmelerde, Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğü başta olmak üzere güncel sorunları dile getirdi.

Üç günlük çalışma ziyaretinde ABTTF Başkanı Habipoğlu, 1 Nisan’da göreve başlayan Avrupa Konseyinin yeni İnsan Hakları Komiseri Michael O’Flaherty ile makamında görüştü.

Strazburg’daki temasları çerçevesinde ABTTF heyeti, AKPM Norveç Ulusal Heyeti Başkanı ve AKPM’de Avrupa Halk Partisi (EPP) Grubu Başkan Yardımcısı Ingjerd Schie Schou, AKPM Türk Heyeti Başkanı Yıldırım Tuğrul Türkeş, AKPM Türk Heyeti üyeleri Abdurrahman Babacan, Mehmet Akalın, Mustafa Canbey, Sena Nur Çelik Kanat, Yunus Emre ve Zeynep Yıldız, Avrupa Konseyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kararları İcra Dairesi ile görüştü.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri ve siyasilerle yapılan görüşmelerde ABTTF Başkanı Habipoğlu, Yunanistan’da hukukun üstünlüğünün son dönemde ciddi bir biçimde tehdit altında olduğunu ve sistematik olarak ihlal edildiğini belirterek, Mart 2024’te yapılan bir ankete göre ülkede her 10 kişiden yalnızca 3’ünün yargıya ve yargıçlara güvendiğini söylediğini kaydetti. Yunanistan’ın üyesi olduğu Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği’nin (AB) ülkede hukukun üstünlüğünün giderek kötüleşmesini yakından takip ettiğine dikkat çeken Habipoğlu, Avrupa Parlamentosunun Şubat 2024’te aldığı kararla Yunanistan’da hukukun üstünlüğünü tehdit eden ciddi gelişmeler karşısında AB Komisyonunu harekete geçmeye çağırdığını ifade etti.

Habipoğlu, Yunanistan’ın Batı Trakya Türk toplumunun varlığını ve kimliğini inkar ettiğinin altını çizerek, ABTTF dahil Türk toplumunun kurum ve kuruluşları ile önde gelen temsilcilerinin siyaset ve ana akım medyada nefret söylemi ile doğrudan hedef gösterildiğini ve ötekileştirildiğini ifade etti.

AİHM Kararları İcra Dairesi ile yapılan görüşmede ABTTF heyeti, Yunanistan’ın Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’ndaki İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği ile ilgili aleyhindeki AİHM kararlarını 16 yıldır uygulamadığını vurgulayarak, bunun hukukun üstünlüğü ilkesinin açık bir ihlali olduğunu, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin söz konusu dava grubunu 11-13 Haziran 2024 tarihlerindeki bir sonraki toplantısında yeniden inceleyeceğini kaydetti.

Haberler


Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu

‘Ekspres Vize’ye 5 ada daha dahil ediliyor

ABTTF: ‘9 Haziran’da AP seçimlerinde oylarımız DEB Partisine’

Güney Meriç Derneğinden Hıdırellez etkinliği

3500 dönümü sulayan kanalların bakım çalışmaları başladı

FUEN üyesi Türk kuruluşları AGİT toplantısına katıldı