Anasayfa


23-06-2016
İslam Bilimleri Bölümü’nün iptal edilmesi isteniyor
Selanik Üniversitesi İslami Bilimler Bölümü’nün kurulmasının iptal edilmesi için Danıştay’a başvuru yapıldı.
23 Haziran 2016 Perşembe

Selanik’teki Aristotelio Ünivesitesi Teoloji Fakültesi bünyesinde açılması için Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkartılan ve resmi gazetede yayınlanan kararnamenin iptal istemiyle hazırlanan dilekçenin Danıştay’a sunulduğu ifade edildi.

Konuyla ilgili olarak yerel basında çıkan haberlerde, Selanik Üniversitesi’nde görevli bazı öğretim üyeleri ile bazı kuruluşların İslam Bilimleri Bölümü’nün açılmasının iptalini istediği belirtildi. Bölümün iptal edilmesi istemiyle ilgili olarak bilimsel sebeplerin yanısıra, idari gerekçelerin de ortaya atıldığı ifade edildi. Selanik Aristotelio Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Kiriakos Kiriazopulos’un başını çektiğini bir grup akademisyenin Danıştay’a başvurarak İslam Birlimleri Bölümü’nün açılmasının iptal edilmesini talep ettiği, önümüzdeki haftalarda davanın görüşüleceği tarihin belli olacağı kaydedildi. Prof. Kiriazopulos bölümün kuruluşunun iptal edilmesi için iki başvurunun olduğunu bunlardan birinin Müslümanlar tarafından sunulduğunu söyledi. Kiriazopulos, sözkonusu başvuruyu yapanların bölümde İslam dininin öğretilmeyeceği gerekçesiyle dilekçeyi sunduklarını dile getirdi.

Selanik Üniversitesi’ndeki öğretim üyeleri tarafından Danıştay’a verilen iptal dilekçesinde ise sözkonusu bölümün idari olarak Teoloji Fakültesi’ne bağlı olacağı ve bu fakülte tarafından denetleneceği bunun ise bilimsel açıdan doğru olmayacağı kaydedildi. Bunun yanısıra sözkonusu bölümün gerçek anlamda İslam diniyle ilgili eğitim vermeyeceği, daha çok oryantalist bir eğitim vermeye dönük olacağı iddia edildi. Ayrıca, bölümün bağlı olacağı Teoloji Fakültesi öğretim üyelerinin çoğunluğunun sözkonusu bölüm hakkında olumsuz görüş beyan ettiği ifade edildi. İptal dilekçesini verenlerin Ortodoks Hristiyan diniyle ilgili bir fakülteye İslam Bilimleri Bölümü’nün dahil edilmesine ve üstelik bu bölümde Hristiyan öğretim üyeleri tarafından ders verilmesine karşı çıktıkları belirtildi.

Öte yandan iptal dikekçesinin sunulmasında öncü olan Kiriakos Kiriazopulos bölümün yasallığı konusunda hukuki açıdan sorun olacağı için, üniversite tercih formlarında sözkonusu bölümü tercih eden öğrencileri problem yaşayabilecekleri hususunda uyardı.

BÖLÜM AÇILIRSA “İERODİDASKALOS” YETİŞTİRMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Selanik Üniversitesi’ne bağlı olarak açılması için kararname çıkartılan İslam Bilimleri Bölümü’nün faaliyete geçmesi halinde bu bölümden mezun olan Batı Trakyalı azınlık mensuplarının, 240 İmam Yasası kapsamında devlet okullarındaki azınlık öğrencilerine Yunanca İslam dini eğitimi vermek üzere “ierodidaskalos” (din öğreticisi) olarak görevlendirilmesi öngörülüyordu.

Haberler


UEFA Avrupa Konferans Ligi yarı final eşleşmeleri belli oldu

Yapay Zeka: Fırsatlar ve Dezavantajlar

Edirne’de ‘Balkan İş Forumu’

Bu geceden itibaren yağışlar etkili olacak

Topsidis, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Shinas’la görüştü

Miçotakis’in Ankara ziyaretinin tarihi belli oldu

Türk ve Yunan sanatçıların birlikte rol aldığı Romeo ve Juliet oyunu perde diyor

İran ve İsrail merkezli kurum ve kuruluşlarda güvenlik önlemleri artırıldı

YDP’nin Beleri adaylığına muhalefetten tepki

Yunanistan askeri heyetinden Edirne’deki tugay komutanlığına ziyaret

10 Yunanlıdan 7’si yaşam standartlarının kötüleşmesinden şikayet ediyor

Dendias bugün Meriç iline geldi