Anasayfa


19-04-2024
Edirne’de ‘Balkan İş Forumu’
Foruma Bulgaristan, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Romanya, Arnavutluk, Kosova ve Sırbistan’ın da aralarında bulunduğu 11 Balkan ülkesinden iş insanları katıldı.
19 Nisan 2024 Cuma



Edirne ve Trakya’daki kurumlar ve STK’ların Balkan ülkeleri ile yaptıkları iş birliğini tek çatı altında toplamak amacıyla kurulan Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformunun ev sahipliğinde yapılan "Balkan İş Forumu" 11 Balkan ülkesi ile Trakya bölgesindeki iş insanlarını Edirne’de buluşturdu. Toplantıya, Batı Trakya’dan Yeni Sol azınlık milletvekilleri Hüseyin Zeybek ve Özgür Ferhat da katıldı. Toplantıya ayrıca merkezi Gümülcine’de bulunan Trakya İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Molla Ahmet ile dernek yöneticileri, Rodop ili Esnaf, Sanatkar ve Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Anestis Vafiadis, İskeçe Ticaret Odası Başkanı Stelios Moraitis ve bölgeden Türk ve Yunanlı işadamları katıldı.

Yunanistan, Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Romanya, Arnavutluk, Kosova ve Sırbistan’ın da aralarında bulunduğu 11 Balkan ülkesinden iş insanlarının katıldığı forumda, dış ticarete konu olan başta hazır giyim, tarım makineleri, gıda, ambalaj, alüminyum, toptan tüketim ve perakende, yaş sebze ve meyve ihracatı, turizm, orman ve kereste ürünleri, inşaat malzemeleri ile sağlık turizmi sektör temsilcileri bir araya geldi.

Edirne Valisi Yunus Sezer, Balkan İş Formunda yaptığı konuşmada, “Balkan ülkelerinden iş insanlarını Edirne’de Trakya’daki iş insanlarımızı tarih boyunca önemli konuma sahip olan ilimizde ağırlıyoruz. Edirne Avrupa’ya açılan dört sınır kapısına ev sahipliği yapıyor. Özellikle Kapıkule Sınır Kapısı dünyada en fazla araç ve yolcu sirkülasyonunun olduğu ikinci kapımız. Kapıkule her yıl potansiyelini ortalama yüzde 15 artırmaktadır. Bu neyin göstergesi? Bu Avrupa’nın ötesinde ticaretin ve sanayinin ve üretimin çok arttığının göstergesi. Dolayısıyla bizim her yıl kapılarımızda, tır trafiğimizde ve yolcu trafiğinde yüzde 15 bir artış var. Bu da devam edeceğe benziyor. Ticaretin ve sanayinin bu topraklarda giderek artacağını gösteriyor. Trakya hem tarım faaliyetleri hem de stratejik açıdan önemli bir bölge. Edirne’de bir olan organize sanayi bölgesini dörde çıkardık.” dedi.

Edirne’de tarım, ticaret, sanayi, kültür, spor ve diğer alanlarda bir köprü olma vazifesine talip olduklarını söyleyen Sezer, "Balkan Şehirleri İş Birliği Platformunun kuruluş amacı da budur. Edirne’nin, tarihi olarak üstlenmiş olduğu misyonu ete ve kemiğe büründürmeyi amaçlıyoruz. Burada köprüler var. Köprüler tarihi Edirne’nin sembolü değil, tüm Balkanlar’ın sembolü. Bu köprüleri biz fiziki olmaktan çıkarıp gönül köprülerine dönüştürmeyi, kalıcı dostlukların inşası için bir vesile olmayı amaçlıyoruz. Bu manada 3 ay önce kurulan Edirne Balkan Şehirleri İş Birliği Platformu, çok güzel bir faaliyet planı çerçevesinde çalışmalarını devam ettiriyor. Bugün de Balkanlar’dan gelen, Trakya’dan gelen güzel iş insanlarının katılımıyla bu forumu düzenliyoruz ve kalıcı hale getirmeye çalışıyoruz. Bu bizim iş forumu adına, ticaret adına, sanayi adına bir başlangıcımız. Şu anda 240 firmanın katılımıyla bunu gerçekleştiriyoruz, sonbaharda inşallah büyük bir fuarla beraber 2 bine yakın iş insanını bir araya getireceğiz. Balkanlar’daki sanayi ve ticaret bakanlarımızı, Türkiye’deki oda ve borsaları burada toplamayı hedefliyoruz. Biz Edirne olarak kendi potansiyelimizin her alanda yüzde 10’unu kullandığımızı düşünüyoruz. Bu alanda da biz yüzde 10 potansiyelimizi yüzde 100’e çıkartmak hatta onun üzerine çıkartmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Edirne’nin, kendini Balkanlar’ın ayrılmaz bir parçası olarak gören bir şehir olduğunu ifade ederek, "Edirnemiz’in bu yönü hiç kuşku yok ki yine Balkan coğrafyası ile kökleri geçmişe dayanan komşuluk, dostluk ve bazı ülkelerle sağlanan müttefiklik bağlarıyla da güçlü bir şekilde desteklenmektedir. Tüm bunların sonucunda geçmişten gelen bu kıymetli mirası geleceğe taşımak, var olan dayanışma ve iş birliğini daha da artırmak önemli bir sorumluluğumuzdur." dedi.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sezai Irmak da bölgedeki iş insanlarının Balkanlar’da yeni pazarlar açılması ve karşılıklı ticari faaliyetlerde bulunmak için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve Türkiye Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Mustafa Sarıbekir de konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından katılımcılara Edirne’nin 663 yıllık efsanesi olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin canlandırıldığı mini bir gösteri sunuldu.

FOTO: AA, Edirne Valiliği

Haberler


1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

Özgür Ferhat’tan 1 Mayıs kutlaması

İTB Gençlik Buluşmaları’ndan ‘Memleketimi Tanıyorum’ projesi

Gümülcine Eski Başkonsolosu Şükrü Tufan hayatını kaybetti

Batı Trakya Camileri Din Görevlilerinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret

İskeçe Azınlık Ortaokulu – Lisesi yöneticileri sorunlarını Hüseyin Zeybek’e iletti

Gümülcineli doktor Rıdvan Molla Hüseyin dağ koşusunda birinci oldu

İTB’den Ilıca’da Hıdırellez şenliği

İskeçe’de Bratankova ve Basaykova köylerinde hatim etkinliği

Yassiköy stadına otomatik sulama şebekesi

Yassıköy futbol takımı şampiyon oldu