Anasayfa

19-04-2024
Yerapetritis: 'Deniz parklarının yeri henüz belirlenmedi'
Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Ege'de deniz parklarının konumunun henüz belirlenmediğini ve park yerlerinin çevresel faktörlere bağlı olarak netleştirileceğini belirtti.
19 Nisan 2024 Cuma

Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Ege'de deniz parklarının konumunun henüz belirlenmediğini ve park yerlerinin çevresel faktörlere bağlı olarak netleştirileceğini belirtti.

Yerapetritis, bir radyoya verdiği röportajda, Türk - Yunan ilişkilerine dair soruları yanıtladı.

İki ülke arasındaki yakınlaşmanın tarihi bir gereklilik olduğunu belirten Yerapetritis, iki ülkenin coğrafi olarak yan yana yaşamaya mecbur olduğunu ve vatanına hizmet etmek isteyenlerin barış dolu bir bölge için çalışması gerektiğini ifade etti.

Yerapetritis, bu ilişki içinde geri çekilmelerin ve gerginlik meydana getirecek konuların bulunmasının doğal olduğunu belirterek, asıl amacın ilişkiyi daha iyiye taşıyacak karşılıklı fayda sağlayacak alanlara vurgu yapılması olduğunu kaydetti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Kiriakos Miçotakis'in 13 Mayıs için öngörülen görüşmesine ilişkin planlamanın sorunsuz devam ettiğini belirten Yerapetritis, "İyi ve verimli bir görüşme olacağını umuyorum." diye konuştu.

Yerapetritis, Aralık 2023'te Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi'nin iki ülkenin de temel tezlerinden vazgeçmesini öngörmediğini ifade etti.

Yorgos Yerapetritis, Ege Denizi'nde deniz parkı ilan etme planına ilişkin, "Ülkemizin egemenliği ve egemenlik haklarını kullanma çerçevesinde yapılacak bu deniz parklarının yeri henüz belirlenmedi. Parkların yeri deniz canlılarının ve deniz suyunun korunmasıyla ilgili çevresel kriterlere bağlı olarak belirlenecek." dedi.

Türkiye'nin bu konudaki tepkisini aşırı bulduğunu belirten Yerapetritis, bu konunun ikili ilişkileri olumsuz etkileyeceğini sanmadığını ifade etti.

Yerapetritis, İsrail'in İran'a saldırı düzenlediği iddiasına ilişkin değerlendirmesinde ise düşmanca tavırların son bulması ve Gazze için daha çok insani yardım koridoru açılması gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Türkiye Dışişleri Bakanlığından 9 Nisan'da yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının biri Ege Denizi'nde, diğeri İyon Denizi'nde iki yeni deniz parkı ilan edeceğini duyurduğu belirtilerek şunlar kaydedilmişti:

"Yunanistan'ın, Ege sorunları bağlamında öteden beri hemen her platformdan istifade etme çabası içinde olduğu bilinmektedir. İlişkilerimizde son dönemde görülen yumuşamaya rağmen Yunanistan'ın bu defa da çevreyle ilgili hususları istismar ettiği görülmektedir.

Ege sorunlarını ve egemenliği uluslararası anlaşmalarla Yunanistan'a devredilmemiş bazı ada, adacık ve kayalıkların statüsüne ilişkin hususları, kendi gündemi çerçevesinde kullanmamasını Yunanistan'a tavsiye ederiz."

Haberler


Şahin köyünde iftar coşkusu

Gökçeler Türk Azınlık İlkokulu bir ilki başardı

Kozlukebir Belediyesi Sosyal Hizmetler Bölümüne üç yeni personel katıldı

SİRİZA, 2020’deki paylaşımında ‘KKTC’ tanımını kullanan bakan yardımcısının istifasını istedi

Emin ailesinin acılı günü

Trakya Üniversitesi Rektörü Mustafa Hatipler, Başkonsolos Aykut Ünal’ı ziyaret etti

Gümülcine belediyesinden hava için turuncu uyarı

Yemin etti, bir gün sonra istifa etti

Demirbeyli köyündeki iftara yoğun katılım

İskeçe Merkez Türk Azınlık İlkokulu Robotik Yarışmasından iki ödülle döndü

Batı Trakyalı öğrencilerden satranç turnuvalarında büyük başarı

Domruköy’deki iftar programına yoğun ilgi