Anasayfa


19-04-2024
Yerapetritis: ‘Deniz parklarının yeri henüz belirlenmedi’
Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Ege’de deniz parklarının konumunun henüz belirlenmediğini ve park yerlerinin çevresel faktörlere bağlı olarak netleştirileceğini belirtti.
19 Nisan 2024 Cuma

Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Ege’de deniz parklarının konumunun henüz belirlenmediğini ve park yerlerinin çevresel faktörlere bağlı olarak netleştirileceğini belirtti.

Yerapetritis, bir radyoya verdiği röportajda, Türk – Yunan ilişkilerine dair soruları yanıtladı.

İki ülke arasındaki yakınlaşmanın tarihi bir gereklilik olduğunu belirten Yerapetritis, iki ülkenin coğrafi olarak yan yana yaşamaya mecbur olduğunu ve vatanına hizmet etmek isteyenlerin barış dolu bir bölge için çalışması gerektiğini ifade etti.

Yerapetritis, bu ilişki içinde geri çekilmelerin ve gerginlik meydana getirecek konuların bulunmasının doğal olduğunu belirterek, asıl amacın ilişkiyi daha iyiye taşıyacak karşılıklı fayda sağlayacak alanlara vurgu yapılması olduğunu kaydetti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Kiriakos Miçotakis’in 13 Mayıs için öngörülen görüşmesine ilişkin planlamanın sorunsuz devam ettiğini belirten Yerapetritis, "İyi ve verimli bir görüşme olacağını umuyorum." diye konuştu.

Yerapetritis, Aralık 2023’te Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesi’nin iki ülkenin de temel tezlerinden vazgeçmesini öngörmediğini ifade etti.

Yorgos Yerapetritis, Ege Denizi’nde deniz parkı ilan etme planına ilişkin, "Ülkemizin egemenliği ve egemenlik haklarını kullanma çerçevesinde yapılacak bu deniz parklarının yeri henüz belirlenmedi. Parkların yeri deniz canlılarının ve deniz suyunun korunmasıyla ilgili çevresel kriterlere bağlı olarak belirlenecek." dedi.

Türkiye’nin bu konudaki tepkisini aşırı bulduğunu belirten Yerapetritis, bu konunun ikili ilişkileri olumsuz etkileyeceğini sanmadığını ifade etti.

Yerapetritis, İsrail’in İran’a saldırı düzenlediği iddiasına ilişkin değerlendirmesinde ise düşmanca tavırların son bulması ve Gazze için daha çok insani yardım koridoru açılması gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Türkiye Dışişleri Bakanlığından 9 Nisan’da yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının biri Ege Denizi’nde, diğeri İyon Denizi’nde iki yeni deniz parkı ilan edeceğini duyurduğu belirtilerek şunlar kaydedilmişti:

"Yunanistan’ın, Ege sorunları bağlamında öteden beri hemen her platformdan istifade etme çabası içinde olduğu bilinmektedir. İlişkilerimizde son dönemde görülen yumuşamaya rağmen Yunanistan’ın bu defa da çevreyle ilgili hususları istismar ettiği görülmektedir.

Ege sorunlarını ve egemenliği uluslararası anlaşmalarla Yunanistan’a devredilmemiş bazı ada, adacık ve kayalıkların statüsüne ilişkin hususları, kendi gündemi çerçevesinde kullanmamasını Yunanistan’a tavsiye ederiz."

Haberler


Mihaloliakos’un tahliyesine tepkiler

AP milletvekili Daly: ‘Ursula von der Leyen ve AB’nin eylemleri (Gazze’deki) soykırımı mümkün kıldı’

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Encümen Heyetinden milletvekili Baran’a ziyaret

Son 15 yılın en sıcak nisan ayı

Polis UCLA kampüsüne takviye güçlerle müdahale ediyor

Mihaloliakos cezaevinden çıkıyor

Başkonsolos Ünal ve eşi GTGB Yeni Nesil Kolu yönetimini ağırladı

Dışişleri Bakanı Yerapetritis, Filistin Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Mustafa ile görüştü

Ruvikonas Öğrenci Grubu, Atina’daki ABD Büyükelçiliği önünde Filistin bayrağı açtı

Danışma Kurulundan Şükrü Tufan için taziye mesajı

1 Mayıs kutlamalarında ‘Filistin’e özgürlük’ sloganları atıldı

İskeçe Azınlık Ortaokulu - Lisesi Okul Aile Birliğinden Başkonsolos Ünal’a ziyaret