Anasayfa


27-04-2024
Ev sahibi olmak hayal oldu!
Yüksek faiz oranları, hızla yükselen kiralar ve enflasyon, Yunanistan’da konut krizini tırmandırıyor. Avrupa Merkez Bankasının (ECB) son verilerine göre, Yunan vatandaşları diğer Avrupa ülkelerine göre gelirlerinin en yüksek oranını konuta harcıyorlar.
27 Nisan 2024 Cumartesi

Yüksek faiz oranları, hızla yükselen kiralar ve enflasyon, Yunanistan’da konut krizini tırmandırıyor. Avrupa Merkez Bankasının (ECB) son verilerine göre, Yunan vatandaşları diğer Avrupa ülkelerine göre gelirlerinin en yüksek oranını konuta harcıyorlar.

Bununla birlikte, Yunanistan diğer ülkelere kıyasla uygun emlak fiyatlarına sahip olmasına rağmen gelir düzeyi dikkate alındığında konut açısından en pahalı ikinci ülke konumunda.

Eurostat’a göre, Yunanlılar maaşlarının yüzde 34’ünü konuta harcarken, Avrupa genelinde bu oran yüzde 20 civarında. Avrupa Merkez Bankasının bildirdiğine göre, konut kredileri hariç tutulduğunda Yunanların aylık ortalama konut yükü 400 euro civarında. Konut kredileri de dahil edildiğinde bu maliyet ortalama 600 euroya yükseliyor.

Bu durum, özellikle düşük ücretlerle birleştiğinde, Yunanistan’da yaşayanların ciddi mali baskı altında olduğunu gösteriyor. Yüksek konut maliyetleri, birçok aile için ekonomik belirsizlik ve zorluklarla mücadele etmeyi gerektiriyor. Bu durum, Yunanistan’da konut krizinin giderek derinleştiğini ve çözüm bulunması gereken acil bir sorun haline geldiğini gösteriyor.

2017’den 2023’ün sonuna kadar, konut piyasasının toparlanmaya başladığı dönemde başkent Atina’nın da içinde bulunduğu Attika’daki fiyatlar genel olarak yüzde 80 artış gösterdi. Ülke genelinde ise bu oranın yüzde 61 olduğu belirtiliyor. 2024’ün başlarında ise Attika’daki fiyatlar, ülkenin borç krizi patlak vermeden önce kaydedilen en yüksek seviyeye geri döndü.

Öte yandan, yurt dışında da durumun pek parlak olmadığı gözleniyor. Avrupa vatandaşlarının daha yüksek kazançlarına rağmen Avrupa Merkez Bankası geçen ocak ayının verilerine dayanarak, kira veya fatura ödemelerini geciktiren hanelerin oranının 2023’te yaklaşık yüzde 15 iken bu yıl yüzde 20’ye yükseldiğini bildiriyor. Emlak kredisi ödemelerini geciktiren hanelerin oranının da iki katına çıktığı kaydediliyor.

Haberler


Tarım Bakanı Avgenakis Gümülcine’ye geliyor

Sağlık Bakanlığı ‘çöl tozu’ için uyardı!

Varufakis, kendisine yasak getiren Almanya’ya dava açtı

Özgür Ferhat’tan doludan etkilenen çiftçilere açıklama

Kuzey Makedonya’daki çifte seçimde ana muhalefet partisinin lideri zafer ilan etti

BTAYTD’dan Yassıköy Belediye Başkanı Caner İmam’a ziyaret

Fenerbahçe Beko 5 yıl sonra Dörtlü Final’de

Olimpiakos, Dörtlü Final’e kaldı

‘Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nın finali Omurluköy’de

Okul Aile Birliğinden Mustafa Trampa ziyareti

Atina Belediye Başkanı Dukas’dan İBB Başkanı İmamoğlu’na tebrik ziyareti

Edirne’de ‘Rodop: Bir Sıradağ 15 Fotoğrafçı’ sergisi