Anasayfa

14-05-2024
Yerapetritis'e göre Türkiye ile ikili ilişkilerde yeni sürece giriliyor
Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Kiriakos Miçotakis'in dün (13 Mayıs Pazartesi) Ankara'da gerçekleştirdiği görüşmeyle, ikili ilişkilerde yeni bir sürece girildiğini belirtti.
14 Mayıs 2024 Salı

Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Kiriakos Miçotakis'in dün (13 Mayıs Pazartesi) Ankara'da gerçekleştirdiği görüşmeyle, ikili ilişkilerde yeni bir sürece girildiğini belirtti.

Yerapetritis, Devlet Televizyonu ERT'e verdiği röportajda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Miçotakis ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün Ankara'daki görüşmesini değerlendiren Yerapetritis, "Dünkü görüşmeden sonra Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde ve müzakeresinde yeni bir sürece geçiyoruz. Bu süreç normallik temelinde. Başbakan (Miçotakis'in) de dediği gibi üretken bir normallik." ifadelerini kullandı.

Bakan Yerapetritis, normallikten kastının düzenli temaslar olduğunu belirterek, "Her buluştuğumuzda çok yönlü anlaşmalar yapmak, çok önemli konular olmak zorunda değil. Buluşmalı ve düzenli olarak görüşmeliyiz." diye konuştu.

Asıl önemli olanın, görüşüp, krize yol açmadan ve tansiyonu yükseltmeden fikir ayrılıklarını ortaya koymak olduğunu ifade eden Yerapetritis, temel amacın karşılıklı fayda sağlayan konulara odaklanmak olduğunu kaydetti.

Yerapetritis, Yunanistan'ın Ege'de kurmayı planladığı deniz parkına ilişkin soruyu ise "Deniz parkı olacak. Deniz parkları denizlerin korunması için. Hem ülkemiz hem de Akdeniz ülkeleri için son derece önemli. Yunanistan çevre kriterleri temelinde iki deniz parkı kuracağını açıkladı. Şu an teknik çevre kriterlerini araştırma aşamasındayız. Bunlar tamamlanınca parkların yeri haritada belirlenecek." şeklinde yanıtladı.

Hem Yunanistan'ın hem de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY), Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki iyileşmenin Kıbrıs meselesinde görüşmelere olumlu katkıda bulunacağına inandığını bildiren Yerapetritis, Yunanistan'ın Kıbrıs'ta iki taraf arasında müzakerelerin yeniden başlamasından yana olduğunu dile getirdi.

Haberler


Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğu kahveye davet ediyor

Batı Trakya Türk Azınlığı BM Azınlıklar Forumu’nda temsil edildi

Zeybek’ten Eğitim Bakanına tepki: “Yanıt tatmin edici değil, mevzuat çarpıtılıyor”

Avrupa Parlamentosu Başkanı Metsola Atina’da

Kathimerini: “Barack - Vartholomeos görüşmesinde Ruhban Okulu konusu görüşüldü”

İskeçe Müftüsü Trampa: “Osmanlı mezarlıklarını korumak halkın doğal hakkı”

Batı Trakya Türklerinin sorunları BM Azınlık Sorunları Forumu’nda dile getirildi

Çiftçilere avans ödemeleri başlıyor

Kaçak elektrik operasyonunda dört kişi gözaltına alındı

İskeçe’de Sivritepe’ye haç diken vatandaşlar için başlatılan soruşturma durduruldu

Hükümetten koyun çiçeği salgınına karşı 56 milyon euroluk destek paketi

Yunan Silahlı Kuvvetlerinde üç günlük yas ilan edildi