Anasayfa

16-05-2024
Avrupa'da doğurganlık krizi
Doğurganlık oranı son 20 yılda 27 AB üyesi ülkenin 13'ünde düştü.
16 Mayıs 2024 Perşembe

Avrupa Birliği'nde (AB) yeni doğan bebek sayısı 1960'tan bu yana ilk kez 4 milyonun altına düştü. Bu rakamın dünyadaki en düşük doğurganlık oranlarından biri olduğuna dikkat çekiliyor.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) verilerine göre, 2022 yılında Avrupa Birliği'nde 3.88 milyonla doğum sayısı 1960 yılından bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

1990 yılında AB'de 5.1 milyon bebek dünyaya gelmiş ve bu rakam doğumların 5 milyonu aştığı son yıl olmuştu.

Eurostat'a göre, 1.79'dan (Fransa) 1.08'e (Malta) kadar değişen doğurganlık oranlarıyla, 2022 yılında AB genelinde önemli farkılıklar gözlendi.

En yüksek doğurganlık oranı bir Akdeniz ülkesi olan Fransa'da görülürken, Malta (1.08), İspanya (1.16), İtalya (1.24), Yunanistan (1.32) gibi diğer Akdeniz ülkelerinde önemli ölçüde düşük oranlar dikkat çekti.

Romanya (1.71), Türkiye (1.63), Birleşik Krallık (1.56), Almanya (1.46) ve Finlandiya (1.32) gibi ülkelerde biraz daha yüksek doğurganlık oranları kaydedildi.

İrlanda ve Finlandiya'da, doğurganlık oranlarındaki en önemli düşüşleri bildirilirken, Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Bulgaristan'da yüzde 35'ten fazla artışla yüksek artışlar kaydedildi.

Haberler


Türkçe ders kitapları Batı Trakya’ya geldi

Dağ köyleri ve uzak adalarda istihdama devlet desteği

Eğitim Bakan Yardımcısı Papaioannu Türkçeyi “zorunlu homojenleştirme aracı” olarak tanımladı

Yunanistan’da aile içi şiddet nedeniyle 35 bin kişi gözaltına alındı

Telefon dolandırıcılığına karşı cezalar artırılacak

Pamuk üreticilerinin 31,7 euroluk desteği için belirsizlik sürüyor

Başkonsolos Aykut Ünal için veda etkinliği düzenlendi

Özgür Ferhat’tan Eyalet Eğitim Müdürlüğüne ziyaret

Gümülcineli şair Hasan Ahmet’in şiirleri Japoncaya çevrildi

FUEN’de Batı Trakya için dini özerklik kararı

Kireççiler köyündeki posta dağıtımı sorununa çözüm talebi

Hakan Fidan’dan “Ege’de gerilim istemiyoruz” mesajı