05-06-2024
Ankara'dan Atina'ya iade desteği
Yunanistan'ın İngiltere'den geri almak için yaklaşık 40 yıldır uğraştığı Elgin Mermerleri konusunda Türkiye'den gelen destek Yunan medyasında memnuniyetle karşılandı.
Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Zeynep Boz'un UNESCO oturumunda Yunanistan'ın Parthenon heykellerine ilişkin argümanlarına desteği Atina'da olumlu yankı buldu.
UNESCO'nun 29-30 Mayıs'ta Paris'te düzenlediği "Kültür Varlıklarının Kaynak Ülkeye İadesi veya Kanunsuz Alıkoyma Durumunda Geri Verilmesi Hükümetlerarası Komitesi"nin (ICPRCP) 24'üncü toplantısında konuşan Boz, "Yunan heyetine, 40 yılı aşkın bir süredir heykeller konusunda olduğu gibi, argümanlarını gerçek ve somut kanıtlarla sundukları için yürekten teşekkür ediyoruz. Türkiye'deki Kaçakçılıkla Mücadele Birimi Başkanı olarak, o dönemde sömürgeci İngiltere tarafından yapılan bu satın almayı meşrulaştıran herhangi bir belgeden haberdar değiliz" dedi.
Boz, "Dolayısıyla, dönemin yasalarına göre bile yasallığını tartışmaya yer olduğunu düşünmüyorum ve Parthenon heykellerinin iadesini kutlamayı tüm kalbimle bekliyorum; çünkü bunun kültürel varlıkların korunmasına yönelik bir tutum değişikliğine işaret ettiğine ve küresel olarak verilen en güçlü mesaj olduğuna inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
Zeynep Boz'un UNESCO oturumundaki bu çıkışı, Atina'da olumlu yankı buldu.
Birleşik Krallık yıllardır eserlerin İngiltere'ye taşınmasında izin veren bir Osmanlı fermanı olduğunu iddia ediyor ancak bu belge ortada yok. Bu nedenle Boz'un açıklaması, İngiliz yetkililerin argümanlarını çürüten bir çıkış olarak değerlendiriliyor.
M.Ö. 447-432 yılları arasında inşa edilen ve Yunanistan topraklarının Osmanlı İmparatorluğu'na ait olduğu 19. yüzyılda İngiltere'ye götürülen Elgin Mermerleri uzun süredir İngiltere ile Yunanistan arasında diplomatik bir çekişmenin odak noktası. Atina, Parthenon Heykelleri de olarak bilinen eserlerin Yunanistan'a iade edilmesi için ilk başvuruyu 1983'te yapmıştı.