Anasayfa

07-06-2024
DEB Partisi, Batı Trakya Türklerinin sesi olmak için AP seçimlerine giriyor
Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisinin Başkanı Çiğdem Asafoğlu, 2014 ve 2019'da olduğu gibi, 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine de Batı Trakya Türk Azınlığının sesi olmak için katılacaklarını söyledi.
7 Haziran 2024 Cuma

Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisinin Başkanı Çiğdem Asafoğlu, 2014 ve 2019'da olduğu gibi, 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine de Batı Trakya Türk Azınlığının sesi olmak için katılacaklarını söyledi.

Seçim kampanyası kapsamında Batı Trakya'nın en ücra köylerine kadar ulaşan ve halkın taleplerini yerinde dinleyen Asafoğlu, AA muhabirine bu seçimlerin önemini ve partinin hedeflerini anlattı.

YUNAN PARTİLER, TÜRK AZINLIÄžININ SORUNLARINA YER VERMİYOR
Asafoğlu, DEB Partisinin seçimlere katılmasının temel nedenini, Yunan siyasi partilerinin ajandalarında Batı Trakya Türk Azınlığının sorunlarına yer vermemelerinin olduğunu belirtti. Asafoğlu, azınlığın sorunlarının bu partilerin gündeminde bulunmamasının bu konuda sağlıklı ve etkili çözümler üretememelerine yol açtığını ifade etti.

"Kimliği inkar edilen bir toplumun sorunlarına nasıl çözüm bulabilirler?" diye soran Asafoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığının sesi olmak ve yıllardır çözümsüz kalan sorunlara dikkati çekmek için seçimlere katıldıklarını söyledi.

Asafoğlu, DEB Partisinin 2014 ve 2019'daki seçimlerde Rodop ve İskeçe illerinde birinci olmayı başardığını hatırlattı.

Bu başarının, azınlığın kimliğini koruma ve haklarını savunma konusunda DEB Partisine güvenin göstergesi olduğunun altını çizen Asafoğlu, "Batı Trakya'da yaşayan azınlık Türktür." mesajını güçlü şekilde ilettiklerini belirtti.

Partinin müftülük, vakıflar, eğitim ve kimlik inkarı gibi kronikleşmiş sorunların çözümü için çalıştığını söyleyen Asafoğlu, bölgedeki ekonomik zorluklara dikkati çekti ve Yunan makamlarının bu sorunlar karşısında gereken önemi göstermediğini dile getirdi.

Asafoğlu, DEB Partisinin AP'de azınlık topluluklarını temsil eden Avrupa Hür İttifakının (EFA) aktif üyesi olduğunun altını çizerek, EFA'nın azınlık hakları mücadelesindeki rolüne dikkati çekti.

SAÄžLIK HİZMETLERİNEN DİL ENGELİ
Sağlık hizmetlerindeki sorunlara da işaret eden Asafoğlu, "Yeni Demokrasinin iktidara gelmesiyle sağlık sisteminde yaşanan sorunlar, dil engeliyle birleşince azınlık mensupları için sağlık hizmetlerine erişim daha da zorlaştı. Bölgedeki birçok Türk doktor, hemşire ve sağlık çalışanı, devlet hastanelerinde Türkçe konuştukları için uyarı alıyor." dedi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki pozitif gündeme değinen Asafoğlu şunları dile getirdi:

"Bunun bize de olumlu bir şekilde yansımasını bekleriz. Böyle bir beklentimiz her zaman var ancak ne yazık ki bu, çoğu zaman bu bölgeye yansımıyor. Batı Trakya Türk Azınlığına yansımıyor yani Yunanistan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin, ana vatanımızın ilişkileri iyi olduğunda Yunanistan, Batı Trakya Türklerine farklı yaklaşmıyor. Bugüne kadar biz bunu ne yazık ki görmedik çünkü burada farklı bir yönetim var. Batı Trakya'yı farklı bir mekanizma yönetiyor."

DEB AP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI NE DİYOR
Milletvekili adayı Hüseyin Baltacı da DEB Partisi ile çocukluk yıllarında tanıştığını ve Doktor Sadık Ahmet'in azınlık hakları konusunda verdiği mücadelenin partinin ruhunu oluşturduğunu söyledi.

"Bizim partimiz, çocukluğumuzun partisi, bizim mücadele ruhunu yayan parti," diyen Baltacı, DEB Partisinin Batı Trakya Türklerinin sesi olma misyonunu taşıdığını ifade etti.

Baltacı, "Özellikle Batı Trakya Türk Azınlığının kronikleşmiş problemlerini hem Avrupa'ya hem de Yunanistan'ın başkenti Atina'ya duyurmayı amaçlıyoruz. Kısacası nerede bir mazlum, nerede bir hak gasbı varsa DEB Partisi de orada." dedi.

DEB Partisinin parlamentoya girmesini engellemek için getirilen yüzde 3'lük barajın motivasyonlarını kırmadığını, aksine daha da güçlendirdiğini dile getiren Baltacı, bu barajı aşacaklarına inandığını söyledi.

Baltacı, Batı Trakya Türkleri dışında Selanik, Edesa, Makedon azınlığının yaşadığı bölgeler ve Atina'da yaşayan mültecilerden de destek aldıklarına işaret ederek, "Desteği bize gönderilen mesajlardan görüyoruz. Bizi kucaklıyorlar, bizim samimi olduğumuzu ve onların sesi olacağımızı bildikleri için bu desteği sağlıyorlar.," dedi.

Milletvekili adayı ve eğitimci Nilay Mümin de azınlığın eğitim sorunlarına ilişkin, azınlık okullarının sadece fiziki koşullarının yetersiz olmadığını, eğitim kalitesinin de düşük olduğunu ifade etti.

"Eğitimin kalitesinin artırılması için temel adımlar atılmıyor. Bunun yerine azınlık okulları çeşitli bahanelerle kapatılıyor." diyen Mümin, bu konuda acil önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.

İKİ DİLDE EÄžİTİM VEREN ANAOKULUNUN BULUNMAMASI BÜYÜK BİR EKSİKLİK
Azınlık eğitimi konusunda iki dilde hizmet veren anaokulunun bulunmamasına da değinen Mümin, bu eksikliğin çocukların dil becerilerini geliştirmelerinde olumsuz etken olduğunu söyledi.

Mümin, bu sorunların çözümü için Yunan devletinin gerekli çabayı göstermediğini dile getirerek, yetkililere somut adımlar atılması ve azınlık eğitiminde eşitlik ve kalitenin sağlanması çağrısında bulundu.

Adaylardan Seher Ahmet de azınlık haklarının korunması ve Türk kimliğinin öneminin altını çizerek, bunun sadece bir insan hakkı meselesi olmadığını, kültürel ve tarihsel mirasın da korunması anlamına geldiğini belirtti.

"Azınlık haklarının korunması, toplumun çok kültürlü yapısının devamı için hayati öneme sahiptir." diyen Ahmet, bu hakların sürdürülebilir gelecek için korunması gerektiğini vurguladı.

Ahmet, "Türk kimliği, azınlık olmanın ötesinde bir değerdir ve bizler bu değeri yaşatmakla yükümlüyüz." dedi.

"BİZ, HEM MÜSLÜMAN HEM TÜRK'ÜZ"
Batı Trakya sakinlerinden İdris Arifoğlu da köylerinde ve genel olarak Batı Trakya'da yaşayan Türklerin karşı karşıya kaldığı sorunları dile getirdi.

Arifoğlu, "Bizim Türklüğümüz inkar ediliyor. Müslüman olduğumuz söyleniyor. Biz, hem Müslüman hem Türküz." diyerek, kimliklerinin tanınmamasından duyduğu rahatsızlığı ifade etti.

Sadece kimlik sorunu değil eğitimden sağlık hizmetlerine kadar birçok alanda ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunduklarını belirten Arifoğlu, azınlık okullarının içler acısı halde olduğunu söyledi.

Arifoğlu, "Azınlık okullarının ne halde olduklarını görüyoruz zaten." diyerek, bu okulların fiziki şartları ve eğitim kalitesi konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığını kaydetti.

DEB Partisinin, Batı Trakya Türklerinin sorunlarına çözüm bulabileceğine inandığını belirten Arifoğlu, İskeçe Ovası'nda yaşayan bütün Türklerin DEB Partisine destek verdiğini vurguladı.

Kırköy sakinlerinden Hasan Mehmet de İstanbul'da yaşayan Rumların kendilerine ait kimliklerinin bulunduğuna dikkati çekerek, "Bizim burada bir kimliğimiz olamıyor." dedi.

Haberler


BTAYTD Kadınlar Kolundan Demircik köyünde etkinlik

Dünya bu kararı konuşuyor: Hangi ülkeler Netanyahu’yu tutuklayacak?

Hakan Fidan: ‘Batı Trakya Türk Azınlığın sorunlarının çözümünün takipçisi olacağız’

Celal Bayar Azınlık Lisesinde ’Öğrenci Pazarı’na yoğun ilgi

Macaristan Başbakanı, Netanyahu hakkındaki tutuklama emrini tanımayacağını açıkladı

Pentagon, Rusya’nın Ukrayna’da kıtalararası balistik füze kullandığını doğruladı

SİRİZA’daki kriz ve Yunanistan’daki yeni siyasi denge

Hakan Fidan’ın ‘Türk azınlık ve soydaşlar’ açıklamasına Atina’dan tepki

BTAYTD’dan meme kanseri konusunda bilgilendirme etkinliği

Özgür Ferhat, çiftçilerin sorunlarını Tarım Bakan Yardımcısı ve Genel Sekreterine iletti

‘Gigabit’ programı için başvurular başladı

SİRİZA ana muhalefet konumunu kaybetti